Inspiraatiota Vietnamilaisesta katukeittiöstä - kananuudelikeitto, sekä Kiinalaista kanaa Jasmin Riisillä

tammik. 12, 2017 0 comments

Tänään oli tarkoitus tehdä kaksikin eri postausta; toisen kokkasi rakas mieheni eilen sillä sanoin hänelle että keittiö on koko päivän hänen käsissään (koska kodin hengetärkin tarvitsee vapaapäivän), toista valmistelen tässä samalla kirjoittaessani. 

Kaiken järjen ja aikajanan mukaan pitäisi ensin kirjoitella eilisestä, mutta olen tämän päivän ateriasta niin innoissani, etten malta. Voi olla että Romanialaisesta papupadasta postailenkin vasta huomenna, jos ollenkaan...

Tänään minua kutsui taas Aasia, thanks to YLE TV2, jossa matkustettiin Vietnamiin maistelemaan erilaisia paikallisia herkkuja. 

Päätin ottaa inspiraationi Vietnamilaisesta nuudelikeitosta, mutta koska olemme säästökuurilla enkä halua juuri nyt ostaa mitään mitä en ihan oikeasti tarvitse, jouduin karsimaan pois osan, ehkäpä jopa sangen tärkeän osan niistä raaka-aineista jotka juuri tekevät siitä 'Vietnamilaisen'. Lopputulosta syön nyt tässä kirjoittaessani, ja voin sanoa että melko herkkua tämä silti on huolimatta siitä että jouduin tuunaamaan keiton makuja uusiksi puolessa välissä, sillä kanelin maku ei vain ollut mun juttu keitossa.  



KANANUUDELIKEITTO



  • 2 maustamatonta broilerin koipea (mutta poimin toisen pois sen kypsennyttyä pääruokaa varten)
  • 1 porsaan savuluu (oma lisäys, tosin traditionaalisessa Pho-keitossa luita käytetään)
  • 3 rkl kalakastiketta
  • 3 rkl Chinkiang etikkaa 
  • 3 kokonaista mausteneilikkaa
  • 1rkl Vegeta mausteseosta (tai vastaavaa)
  • 1 kanelitanko (en tykännyt 😝 )

  • 1,5 sipulia
  • 2cm pala inkivääriä
  • loraus sitruunamehua
  • 3-4 kuivattua torvisientä
  • kourallinen parsakaalin kukintoja
  • 1rkl sokeria
  • 1 pieni porkkana ohuiksi tikuiksi suikaloituna
  • kourallinen mung-pavun ituja
  • 1/2 paprika ohueksi suikaloituna
  • 1/2 kuivattu chilli
  • 1 tuore Chilli tai jalapeno siivutettuna
  • kourallinen pakasteherneitä
  • riisinuudeleita



Keitto olisi myös kaivannut:


Korianteria, sitruunaruohoa, tähtianista + sitruunamehun voisi korvata limellä. 


tuoreena pöytään olisin kaivannut:

Hoisinkastiketta
Pari lohkoa limeä

Laita uunin grillivastus päälle 250c asteeseen. Halkaise sipuli kahtia- ÄLÄ kuori sitä. Älä myöskään kuori inkivääriä. Leikkaa leivinpaperista pala johon juuri ja juuri mahtuu 2 sipulin puolikasta kuoripuoli ylöspäin ja inkivääripala, tämä siksi, koska grillivastus voi sytyttää paperin muuten palamaan. Laita ne ylätasolle (n. 5cm lämpövastuksesta) ja anna olla 15 minuuttia. Älä huolestu, kuorten on tarkoituskin hiillostua. Käännä inkivääripala toisinpäin puolessa välissä jotta kuori hiillostuu joka puolelta. 


Kiehauta vesi sillä aikaa kattilassa. Kiehauta toisessa kattilassa kolmisen desiä vettä, poista liedeltä kun vesi kiehuu ja laita torvisienet likoamaan. Jos käytät koipia, halkaise koipi ja reisiosat erilleen ja laita kiehuvaan veteen. Anna kiehua 5 minuuttia. Keitinveteen tulee yleensä runsaasti vaahtoa, ja etenkin koivista irtoaa ikävän näköistä nöyhtää, minkä takia suositellaan että kaadat keitinveden sitten pois, huuhtelet kanapalat, ja kiehautat uuden keittoveden (n. 2 litraa). Poista sienet likoamasta ja kaada liotusvesi myös keittokattilaan. 




Lisää keittoveteen Vegeta, Chinkiang-etikka, kalakastike, sipulin puolikkaat ( hiillostunut kuori ensin pois) ja kuorittu paloiteltu inkivääri. Lisää myös neilikat, puolet porkkanasuikaleista, puolet paprikasuikaleista, kanelitanko, sokeri ja savuluu. 

Jos ostit muutkin mainitsemani ainekset, lisää korianteri ja tähtianis myös nyt.
Anna kiehua ensin 15 minuuttia täydellä teholla. Poista sitten kanapalat vedestä, ja laita pelkät luut takaisin. Jos käytit savuluuta, ota sekin nyt pois ettei savun maku peitä muita alleen.
Suosittelen onkimaan myös kanelitangon nyt pois, sillä maku on tässä vaiheessa jo tarttunut liemeen, ja jos sulle käy yhtä onnettomasti kuin mulle, eli huomaat ettei maku hivelekkään nystyröitäsi, on se vielä mahdollisuus peittää lisäilemällä muita raaka-aineita. 

Lisää nyt parsakaalin kukinnot, suikaloidut torvisienet, sitruunamehu ja soijakastike ja anna kiehua kannen alla keskilämmöllä vielä 30 minuuttia. 
Ongi nyt mahdolliset broilerin luut pois, ne ovat tehneet tärkeän tehtävänsä tässä ateriassa. Maista sitten lientä. Itselleni kanelin maku paistoi edelleen tässä vaiheessa läpi, joten lisäsin vielä 1 rkl Chinkiang etikkaa, lorauksen soijaa ja sitruunamehua. Lisäsin myös aavistuksen vegetaa. Lisää herneet vasta lopussa.


Tässä vaiheessa otin sivuun noin yhden koiven verran kanaa, josta tein muuten ihan törkeen hyvän soossin pääruuaksi.


Revi tai leikkaa jäähtyneet kanapalat suht isoiksi 'könteiksi', ja voit joko valinnaisesti viskata ne keittoon TAI tehdä kuten minä, ja laittaa ne suoraan kulhoon kuivien riisinuudelien päälle. 






Kyllä, nuudelit laitetaan siis tarjoiluKULHOON kypsentämättömänä, ei keittokattilaan. Näin niistä ei tule löllömuusia ja jäävät jopa aavistuksen al Denteksi. Laita päälle kanapala tai 2, kaada sitten keittoliemi nuudelien päälle. Se saa mennä ihan piripintaan koska nuudelit imee siitä nopeasti osan itseensä.




Kun keitto on kulhossa, ripottele pinnalle tuoreita mung-pavun ituja, paprikasuikaleita, tuoreita chillisiivuja ja porkkanatikkuja. Jos sinulla on limelohkoja, purista vielä aavistus limemehua keiton pinnalle ja nauti!




Pääruokaa varten suikaloin keitetyn broilerin lihan jonka sekaan puristin n. 1/2tl inkivääriä, 1rkl chinkiang etikkaa, 1 puristetun valkosipulin kynnen, lorauksen soijakastiketta, seesamiöljyä ja chilliöljyä. Lisäsin sekaan porkkanatikut, sipulisuikaleet, paprikasuikaleet, suikaloidut torvisienet ja lorautin vielä port viiniä tujauksen. Sekoitin ja puristelin käsin, ja jätin 10 minuutiksi maustumaan. Pannu korkeimmalle lämmölle, liraus öljyä pannuun ja paistelemaan. Kun kasvikset hieman kypsyivät lisäsin 1dl Vegetalla maustettua vettä, johon sekoitin 1rkl maissitärkkelystä, sekä lisää soijakastiketta. 


edit. unohdinpas että paninhan minä kastikkeeseen muuten pienen lorauksen hapanimeläkastikettakin, mitä jäi jemmaan edellisen postaukseni hapanimeläpossusta.








Jälleen täydellinen kuohkea höyrytetty Jasmin riisi kruunasi aterian. Ohje siihen löytyy täältä ( KLIK )














Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca