DIY Tortillat-etkä enää koskaan kaipaa kaupan E-koodi-tortilloja!

helmik. 12, 2017 0 comments
POSTAUS PÄIVITETTY 8.11.17 :
ALHAALLA NYT OHJE MYÖS
MAISSITORTILLOIHIN
Eräänä kauniina iltana vietettiin Netflix-iltaa TV:n ääressä, joten päätin tehdä siihen sopivaa evästä, nimittäin elämäni ensimmäiset itse tehdyt tortillat. 
Miehellä oli usko vähissä, ja hän soitti kauppareissulta kokonaista kaksi kertaa kysyäkseen olinko IHAN varma etten halua kaupasta tortillapakettia. En halunnut.

Mikään ei vaan ole kamalampaa kuin se kummallinen, suorastaan makea teollinen maku kaupan tortilloissa.

Googlailin aikani ja päädyin helppoon vehnätortillareseptiin, koska maissijauhot oli päässeet loppumaan, ja päätin että näillä mennään mitä on annettu.

Mutta sitten reseptiin. Päätin että en jaa reseptiä jota noudatin ensin, sillä sen jauho/neste-suhde osoittautui aavistuksen pieleen menneeksi; taikinasta tuli mielestäni liian kova ja kuiva. 

Kun vielä huomasin jo leikattuani taikinan kahdeksaan osaan, että tortilloista tuli vain noin lapsen kämmenen kokoisia, pyöräytin toisen taikinan johon lisäsin vajaa puoli desiä lisää vettä ja jaoin sen kahdeksan osan sijasta kuuteen. Taikinasta tuli huomattavasti notkeampi ja helposti käsiteltävä, joten omin nyt tämän reseptin ihan itselleni. 


Kuvat ovat ensimmäisestä satsista joten tarkkasilmäisimmät saattavat huomatakkin taikinan kuivan pinnan. Resepti on siis toiseen satsiin tekemieni muutosten pohjalta tuunattu.



VEHNÄTORTILLAT



  • 3dl vehnäjauhoa
  • 1/2tl suolaa
  • 1/2tl leivinjauhetta
  • 2rkl öljyä
  • 1 1/3 dl lämmitettyä vettä (kädenlämpöistä).

Vesi tulisi keittää ja jäähdyttää kädenlämpöiseksi. Hanasta suoraan otetussa lämpimässä vedessä voi olla bakteereja ja korkeampi kupariarvo.



Sekoita kulhossa jauhot, suola ja leivinjauhe. Tee keskelle kuoppa ja lisää öljy ja vesi. Sekoita hetki haarukalla niin että neste nappaa mahdollisimman paljon jauhoseosta mukaan. 




Jatka loput käsin ottaen mukaan pohjaan ja reunoille jääneet jauhot. 

Jos sinulla on sähkövatkain tai monitoimikone, käytä taikinakoukkua ja keskinopeutta. Saatat silti joutua jatkamaan käsipelillä jauhon rippeet reunoilta.


Vaivaa viitisen minuuttia kunnes taikinasta alkaa muodostua pallo. Anna levätä vartista puoleen tuntiin leivinliinan alla. 


Seuraamassani reseptissä neuvottiin laittamaan taikina jääkaappiin mutta toinen satsini oli huomattavasti parempi, ja ilman tunnin jääkaappilevähdystä. Sen sijaan se lepäsi vartin kulhossa liinan alla. 



Muotoile sitten taikinasta pötkö, ja leikkaa se 6 osaan jos haluat suuria, tai 7 osaan jos keskikokoisia. 


Pyörittele ne yksitellen palloiksi ja painele sitten littanoiksi levyiksi. Kauli jauhotetulla alustalla taikina ohuen ohueksi rosoiseksi lätyksi, itse tehdyn tortillan ei kuulukkaan olla täydellisen pyöreä, siitä saa minusta näkyä se että se on itse tehty. 

Älä laita taikinalevyjä päällekkäin, ne tarttuvat kiinni. Kauli mieluummin samalla kun paistelet ja anna loppujen aina levätä leivinliinan alla. 

Laita levy päälle kuumimmalle. Paista tortillat kuumalla KUIVALLA pannulla. Kun tortillan pinta alkaa kuplia, kurkista onko siihen tullut ruskeita pisteitä, jos, niin käännä se.  Haalean ruskeat riittää. Itsellä kuvan tortilla oli pannulla ehkä aavistuksen liian pitkään. Pinoa valmiit tortillat päällekkäin ja peitä kostealla leivinliinalla jotta ne eivät kovetu koppuraksi.


Älä säikähdä jos tortilla tuntuu kovahkolta pannusta otettaessa, se kyllä pehmenee muutamassa minuutissa liinan alla. 

  
Tortillat ovat ehkäpä maailman moniulotteisimpaa evästä, ne voi täyttää ihan millä tahansa; lihalla, kasviksilla, kalalla, taivas rajana. 

Tällä kertaa tein täytteeksi tulista jauhelihaa, paistoin vihreitä papuja ja sipulia, ja tekaisinpa myös tulisen chilli-tomaattisalsan...





------------------------------------------------------------------


MAISSITORTILLAT
  • 4,5dl masa harina jauhoja
  • 2,5dl kuumaa vettä
  • 1tl suolaa
Sekoita suola jauhoihin, lisää vesi ja vaivaa pehmeäksi mutta kiinteäksi taikinaksi. Muotoile taikina pötköksi ja anna levätä puolisen tuntia liinan alla. 

Ota sitten pötköstä n. golfpallon kokoisia paloja ja pyörittele palloiksi. Laita pannu kuumenemaan. 

Laita pallo kahden leivinpaperin väliin ja kauli ohueksi pyöreäksi lätyksi. 


Itseasiassa nähtyäni Isabeleats-blogissa tortilla-pressin, otin avukseni ison tasapohjaisen kattilan ja painoin leivinpaperien välissä olevan taikinan litteäksi. 
Täten se pysyi täydellisen pyöreänä, tosin se tarvitsi vielä lisäksi hieman kaulimista

Paista tortillat kuumalla kuivalla pannulla ja laita kostean liinan alle jotta ne eivät koppuroidu. 


Täytä haluamillasi täytteillä.

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca