Ardei umpluti, eli Täytetyt paprikat Romanialaiseen tapaan

syysk. 17, 2017 0 comments



PSSST! VHH-versioon; jätä riisi pois. Simple!

Kun silmiini osui facebookin kokkiryhmästä Himahella-blogin Tiinan postaus paprikoista, jotka olivat Cittarissa tarjouksessa 99 sentin kilohintaan, sunnuntain päivällissuunnitelmat heittivät kuperkeikan samantien. Ei muuta kuin rynttyyt niskaan ja Cittariin. Niin kiireellä me sinne lähdettiin että eihän tuo pulju ollut edes vielä auki 😁. 

No, teimme sillä aikaa muut ostokset Prismassa, mikä on meidän normaali ruokakauppamme. Tarkastimme samalla mihin hintaan Prisma möi niitä; 2,95/kg. Yleensä jos ero ei ole suuri, ostamme joka tapauksessa Prismasta, koska bonuksissa saamme yleensä erotuksen takaisin, mutta nyt tarjous naapurissa oli liian hyvä. Mukaan lähti lopulta kolmisen kiloa paprikoita. Huomenna aion tehdä juurikin sitä Ajvaria mitä Tiinakin oli tehnyt, mutta tänään tehtiin täytettyjä paprikoita. 

-
Romanialaiset täytetyt parikat eroavat monille tutuista paprikoista siinä, että ne valmistetaan kattilassa hiljalleen hauduttaen, 
ja melkein parasta osaa tässä näytelmässä esittää 
taivaallisen makuiseksi kehittyvä keitinliemi. 
-

Tämän reseptin anoppini rustasi vierailullaan paperilapulle useampi vuosi sitten. Paperi on nyt kastunut tuhanteen kertaan ja kirjoitusta alkaa olla vaikea lukea, joten nyt se on aika päivittää myös tänne.





Tällä ohjeella valmistat n.10 täytettyä paprikaa. Minä sain aikaan juuri ja juuri 9 sillä paprikat olivat valtavan kokoisia. Pelkästä naudanlihasta tehdessä näistä tulee usein liian kuivia ja kovia joten suosittelen käyttämään n. 50/50 sika-nautaa.

Kymmenen paprikan valmistamiseen tarvitset kaksi suurta kannellista kattilaa. Voit valmistaa paprikat kokonaisuudessaan liedellä, mutta halutessasi voit lyödä (uuninkestävät) kattilat myös uuniin kun ne ovat ensin hiljaa kiehuneet puolisen tuntia. Jos 10 paprikaa kuullostaa hurjalta, puolita ohjeet. Me tehdään kerralla paljon, koska paprikat menevät mukavasti myös lounasboksiin.


ARDEI UMPLUTI
  • 1400g nauta-sika jauhelihaa
  • 2 isoa porkkanaa, raastettuna
  • 2-3 sipulia pieneksi kuutioituna
  • 1,5½ dl puuroriisiä
  • n. 1 ruukullinen persiljaa pieneksi hakattuna 
  • 1 tlk Mutti tomaattimurskaa
  • 2 tomaattia
  • 1 pkt pekonia
  • 1 rkl Vegetaa/aromisuolaa 
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • loraus öljyä ja nokare voita
  • Smetanaa
  • kokonaisia chilejä

-
Joissain Romanian maakunnissa taikinaan laitetaan myös tilliä 
ja keitinliemeen smetanaa, mutta meillä on aina tykätty 
kirkkaasta liemestä. Paprikat kun kuitenkin tarjoillaan 
smetanan ja chilien tai jalapenojen kera
-

Kuutioi sipulit ja raasta porkkana ja laita ne kuullottumaan matalalla lämmöllä voi-öljyseokseen. Lisää siihen suolaa, pippuria ja ripaus savupaprikaa. Sillä aikaa pese paprikat ja leikkaa sitten kantapalojen ympäriltä niin että saat ne kiskaistua helposti pois. Puhdista sisukset.



Siivuta tomaatit, siivuista tulee paprikoiden 'kannet'. Kaada nyt riisit porkkana-voiseokseen ja anna vielä kuullottua muutama minuutti. Nosta sivuun. Silppua persilja ja ota esiin pari keskikokoista tai yksi suuri kattila. (Paprikat voi laittaa kahteen kerrokseen jos tilaa on sen jälkeen vielä kaataa neste niin että paprikat peittyy.). Kaada sitten riisiseos ja persilja jauhelihan sekaan isoon kulhoon ja sekoita taikina hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla ja lopuilla savupaprikasta. Voit halutessasi kuutioida taikinaan myös pari siivua pekonia mukaan. 



Ala täyttää paprikoita. Niihin menee yllättävän paljon täytettä. Älä kuitenkaan paina täytettä liian tiukkaan, muuten tuloksena on kovat ja kuivahkot paprikat. Kun täytettä on melkein pintaan saakka, peitä reikä tomaattisiivulla niin että tomaatin reunat menevät paprikan reunojen alle.





Aseta paprikat kattilaan mahdollisimman tiukkaan, sillä niiden ei pitäisi pyöriä siellä kattilassa kun se kiehuu. Kaada tomaattimurska kattilaan (puolet toiseen ja puolet toiseen). Aseta pekonisiivut paprikoiden päälle.

Lisää vettä niin että paprikat juuri ja juuri peittyvät. Jos ne alkavat nousta pintaan, aseta kestävä lautanen tai joku muu puhdas painava esine niiden päälle ennen kuin peität kattilan kannella.






Lisää liemeen Vegetaa tai vastaavaa. Laitoin n. 2rkl vegetaa. Lientä voi maistella kypsennyksen aikana ja lisätä tarvittaessa mausteita. 

Aseta kattilat liedelle, ne saa olla kiehumispisteeseen saakka täysillä, mutta laske sitten keskilämmölle tai hieman jopa alemmaksi. Paprikat saavat porista hiljalleen n. 2 tuntia. Kuten mainitsin aiemmin, voit halutessasi antaa niiden porista liedellä ensin puolisen tuntia ja laittaa ne sitten 150-175-asteiseen uuniin pariksi tunniksi.
Romaniassa paprikat tarjoillaan perinteisesti keitetyn polentan, tuoreen creme freshin tai smetanan ja tuoreiden chilien, mutta jos et ole polentan ystävä, tuore rapea patonki on myös hyvä vaihtoehto.


Paprika kannattaa tarjoilla syvältä lautaselta. Aseta ensin paprika lautaselle, lisää keitinlientä, ja halkaise paprika jotta liika kuumuus pääsee ulos. Ette usko kuinka monesti olen suuni näiden kanssa polttanut.

Romanialaiset muusaavat yleensä lihan ja usein jättävät itse paprikan syömättä, minusta juuri se pehmeä, mehukas paprika on tässä ateriassa se juttu liemen lisäksi. Lisää lautaselle ruokalusikallinen Creme Freshiä ja polentaa. 

Chilin roolina on se että puraiset siitä ensin palasen ja otat sitten lihatäytettä jossa on runsaasti cremeä. Creme vie poltteen chilistä ja potkua jää juuri sopivasti. 

Suosittelen testaamaan, voin melkein luvata ettet ole mehukkaampaa paprikaa syönyt. 




Tämä on sellaista lohturuokaa joka maistuu kylmänä talvi-iltana tai vaikka hiihtoreissun jälkeen, mutta kyllä se tällaisena syysiltanakin lämmittää mukavasti.

Ihanaa viikkoa sinulle, lukijani! Muista tykätä fb-sivuistani ja klikata itsesi lukijaksi jos tykkäät blogistani!







Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca