Aromaattinen Pilahviriisi paistetulla lohifileellä

syysk. 22, 2017 0 comments


Kodin hengetär potee armotonta flunssaa jo neljättä päivää, eikä loppua näy. Eilen makasin sohvalla koko päivän superlyhyitä koiralenkkejä lukuunottamatta. 

Pärskinnän keskellä tylsistyin kovasti joten päätin käydä läpi blogini joka ikisen kirjoituksen, korjata kaikki mahdolliset kirjoitusvirheet ja parantaa tekstien sijoittelua ja visuaalisuutta muutenkin. 
Aika moni teksti oli kauhukseni hyppinyt miten sattuu kuvien ympärille vaihdettuani blogin teemaa muutama kuukausi sitten, eli lopulta urakassa meni koko päivä, välillä torkahdellen. Karsin samalla kasan turhia tunnistesanoja jotta niistä olisi vähän helpompi poimia ne kirjoitukset jotka saattaisivat lukijoita kiinnostaa. 
Samalla huomasin että yksi lemppariresepteistäni, ja varsin edullinenkin sellainen, loisti poissaolollaan. 
Siihen on siis tehtävä korjaus. Nyt. Vaikka henki menisi.

Pilahviriisi on lähi-Idässä ja Aasiassa suosittu riisiruoka. Tyypillistä sille on kuullotus risoton tavoin ja hitaasti valmistus liha-, kasvis- tai kalaliemessä. Siihen kuuluu olennaisena erilaiset aromaattiset mausteet kuten kaneli, kurkuma ja kardemumma. Myös juustokumina ja korianteri ovat suosittuja mausteita pilahviin. 

Pilahvin voi myös valmistaa uunissa. Pilahville ja risotolle yhteistä on se että riisi imee itseensä kaikki ne taivaalliset aromit hitaasti kypsyessään, ja sen voi nauttia ihan pääruokana, ilman kummempia lisukkeita kuten risotonkin. Sen rakenne on ilmava ja kuohkea, kun taas risotto on kermainen ja valuva.

Tänään tein pilahvia lohen kera Jasminriisistä, mutta paras pilahvi tulee Basmatiriisistä. En vain viitsinyt lähteä hakemaan kun kaapissa makaa viiden kilon säkki maailman parasta Preah Vihear Jasmin-riisiä ja silläkin tästä tulee oikein hyvä.



AROMAATTINEN PILAHVIRIISI 
  •  3-4dl riisiä
  • 1 iso tai 2 pientä sipulia
  • 2 porkkanaa ohueksi siivutettuna
  • 2tl raastettua juuriselleriä
  • 1/2tl kanelia
  • 1/2tl inkivääriä (tuore aina parempi)
  • 1/2tl jauhettua korianteria
  • 1/2tl savustettua paprikajauhetta
  • 1/4tl juustokuminaa
  • 1/4tl sinapinsiemeniä
  • 3 valkosipulinkynttä kuorineen
  • 1 raastettu valkosipulin kynsi
  • 600ml kanalientä (tee suosiolla enemmän ja vaikka pakasta jääpalapusseissa mitä jää käyttämättä)
  • 1 laakerinlehti
  • (2rkl Ajvar-paprikatahnaa, koska mulla oli :D)
  • 1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • tilkka oliiviöljyä paistamiseen
  • 20g voita myös paistamiseen
  • kourallinen tuoretta persiljaa
Liota riisiä 10-15 minuuttia kylmässä vedessä ja huuhtele hyvin. Näin liika tärkkelys saadaan pois ja riisistä tulee irtonaisempaa. Laita kuivat mausteet mortteliin ja riko sinapinsiementen rakenne.

Kuumenna öljy ja voi kasarissa. Pannu on tarpeeksi kuuma kun voi lakkaa sihisemästä. Kaada kasariin kuutioidut sipulit, raastettu selleri, raastettu valkosipulin kynsi sekä porkkanasiivut ja laske lämpöä. 

Kuullota koko ajan sekoittaen kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kuivat mausteet ja sekoittele n. puolen minuutin ajan. Lisää pannuun riisi. Kuullota kunnes nekin ovat läpikuultavia ja ovat imeneet pannusta rasvan. 

Lisää kanaliemi sekä Ajvar ja anna kiehahtaa hetken. Laske sitten lämpöä, lisää kokonaiset valkosipulin kynnet kuorineen sekä laakerinlehti ja anna muhia kannen alla n. 15-20 minuuttia tai kunnes neste on imeytynyt riisiin. Raasta sekaan sitruunan kuori ja purista mehu mukaan myös. Lisää tuore persilja ja sekoita hyvin.  

Tee paistinlastalla muutama kolo riisiin, poista kasari liedeltä ja vaihda kannen tilalle keittiöpyyhe/leivinliina. Näin höyry tarttuu liinaan ja riisistä tulee irtonaisempaa. Poimi valmiista riisistä pois kokonaiset valkosipulin kynnet ja laakerin lehdet.


PAISTETUT LOHIFILEET

Leikkaa tuoreesta lohifileestä annospalat (kuva). Mausta suolalla ja pippurilla ja purista pintaan sitruunan mehua. 



Paista kuumalla pannulla nahkapuoli alaspäin kunnes kala kypsyy. Voit paistaa fileen molemmin puolin, kuten mieheni haluaa, mutta oman fileeni paistan vain nahkapuolelta. Tykkään että se jää aavistuksen punaisemmaksi sisältä ja siitä lohkeaa mehukkaita palasia. 
Aseta tarjoilulautaselle pilahvia ja sen päälle lohifilee. Voit myös kaataa pannusta lohen paistosta tullutta rasvaa/nestettä annoksen pintaan.

Nauti!



Pilahvi on herkkua myös seuraavana päivänä ja on helppo ja maistuva lounas ottaa töihin mukaan joten kannattaa tehdä sitä vähän enemmän kuin tarvitset. Tuoksu on muuten niin valloittava että saat osaksesi takuulla kateellisia katseita työpaikkaruokalassa 😂.

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca