Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Chiftele-Lihapullat Romanialaiseen tapaan, sekä Suomalaiset perunarieskat

| on
28.1.17
Tänään meillä oli rento ilta ensin saunoen, ja sitten TV:n ääressä. 

Olemme nimittäin koukussa Isänmaan Puolesta-sarjaan, jonka kokonaan olen päässyt missaamaan TV:ssä, mutta nyt olemme silmät ristissä katsoneet sitä Netflixistä, kausi kerrallaan. Rankkaa puuhaa, tänään pääsin sänkyyn vasta aamuneljältä kun en malttanut lopettaa ennenkuin silmät väkisin painuivat kiinni. 


Ukkeli, se ryökäle, jatkoi vielä kolmen jakson verran, joten mun täytyi ottaa se vielä kiinni ennen iltaa... Kiirettä siis piisasi. 


Minua on kovasti tehnyt mieli Romanialaisia lihapullia jo muutaman päivän, ja nyt otin härkää sarvista ja tein ne itse, kun ukkeli ei siihen alkanut vaikka kuinka maanittelin. 

Chiftele tulee itseasiassa Turkin sanasta Kofta, ja samankaltaisuus ei jää pelkästään nimeen. Inspiraatio maustamiseen on selvästi tullut Turkista ja Lähi-Idästä. Verrattuna meidän Suomalaisten tuttuihin lihapulliin, jotka nekin on varsin herkullisia, Romanialaisissa on vain hurjasti enemmän makua, on valkosipulia, yrttejä, ja jopa perunaa. 


Sanovat että ihan originaaliin reseptiin peruna ei kuulu, että sitä on vain lisätty 'suurustamaan' kallista lihaa, mutta minusta se nimenomaan tuo pulliin mehukkuutta, etenkin jos ei olla tekemässä lihapullille kastiketta. Alkuperäiseen reseptiin kuuluu myös tilli, mutta koska, yrityksistä huolimatta, en ole sitä vieläkään oppinut syömään, en pilaa pulliani sillä. Sen sijaan minulla oli kaapissa vielä baby-pinaattia, joten laitoin sitä.

Mieheni bravuuri on 'Chiftele cu sos Rosu' mikä on siis lihapullat tomaattikastikkeessa. Tällöin emme lisää perunaa taikinaan koska kastike tuo mehukkuuden mukanaan. Tänään ei tehty kastiketta, ja lihapullia tehtiin runsaasti, koska ne on hyviä kylmänäkin, joten niitä oli tarkoitus jäädä huomiseksikin. Ei jäänyt😀.


LIHAPULLATAIKINA:



  • 700g sikanautajauhelihaa


  • 1 peruna
  • 1 porkkana
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 kananmunaa
  • 1dl korppujauhoja
  • 1/2dl tuoretta persiljaa, pieneksi silputtuna
  • 6-7 baby-pinaatin lehteä pieneksi silputtuna
  • suolaa
  • jauhettua valkopippuria
  • paprikajauhetta
  • vehnäjauhoja (pullien pyörittelyyn)


  • öljyä paistamiseen



Silppua sipuli ja raasta valkosipuli. Laita paistinpannu liedelle keskilämmölle. Kuullota sipuli ja valkosipuli kunnes pehmeitä. 

Raasta porkkana ja peruna ja lisää pannuun. Kuullota kunnes nekin pehmenee ja ainekset sekoittuvat massaksi. Nosta sivuun ja anna jäähtyä.

Riko kananmunat kulhoon ja kaada sekaan korppujauho ja turvota. 

Lisää liha, jäähtynyt massa, silputtu persilja ja pinaatti (tilli, jos haluat, ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Anna taikinan maustua jääkaapissa n. tunti. Tätä ei useimmissa resepteissä sanota mutta minusta valkosipuli, ja muuta mausteet tarttuvat lihaan tällöin kunnolla ja korppujauho ehtii kunnolla turvota ja paksuntaa taikinan. 



Laita uuni lämpenemään 150-175c asteeseen. Pyörittele taikinasta pullia. Itse tein ns. littanoita pullia, jotain pihvin ja pullan välimaastosta, mikä on se ehkäpä traditionaalisin tapa Romaniassa. Pyörittele pullat jauhoissa, ja paista niiden pinta nopeasti ruskeaksi. 


Aseta sitten pullat uunipellille leivinpaperille, ja paista uunissa vielä puoli tuntia, tai kunnes kypsiä. 

Me syötiin nämä siis sellaisenaan, ilman pastaa tai perunaa, ja olen näistä tehnyt myös miniversioita illanistujaisiin.


Tein myös kaveriksi perunarieskaa, sillä eilisestä illallisestamme jäi kivasti muusia ja kaivoinpa vielä viimeiset oliivitkin jääkaapista tarjolle. 




HELPOT PERUNARIESKAT


  • 3dl perunamuusia
  • 1tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 3dl jauhoja (vehnä- tai ohra, tai voit myös korvata osan jauhoista kauraleseillä)





Sekoita kylmään muusiin kaikki ainekset ja sekoita takininaksi. Älä vaivaa liikaa, tähän ei tarvita sitkoa. 


Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle, tee taikinaan haarukalla reikiä ja paista 250c asteessa n. 8-10 minuuttia tai kunnes pintaan alkaa tulla 'rieskamaisia' laikkuja. 

Voila! Ihanaa viikonloppua 💓 







Hei, jos tykkäät blogistani, käyhän myös FB-sivuillani tykkäämässä, niin saat tiedon uusista resepteistäni halutessasi aikajanallesi :)

https://www.facebook.com/kotigourmeeta
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti