tiistai 24. tammikuuta 2017

Ihanaiset Kassler pihvit, Perunalastut ja Raikas Coleslaw salaatti

Kodin hengettärellä oli hetkisen aivot narikassa, keittiö pantiin uuteen uskoon ja taas on mukava kokkailla ja testailla uusia ideoita. 

Tänään minusta muuten tuli ihan oikea kokki; Olin nimittäin työhaastattelureissulla Jumbossa, ja piipahdin Stokkan kodin osastolle... 

Jep, Big mistake! No ei nyt sentään, ei se mikään virhe oikeasti ollut.

Satuinpa vaan huomaamaan 60%:n alehyllyssä Joseph&Josephin leikkuulautasetin... Just sen mitä Oulunkin Stokkalla hiplailin useaan otteeseen vuosien varrella enkä raskinut ostaa... 


No nyt laukussa poltteli joululahjaksi saatu lahjakortti, ja hinta alennuksen jälkeen oli minimaalinen 55€, niin eihän sitä VOINUT jättää sinne hyllyyn homehtumaan, eihän? 
Siinä on eriväriset laudat lihalle ja kalalle ja kasviksille ja valmiille ruualle niinkuin oikeissakin ravintoloissa on ja mukana on myös neljä veistä (joiden laatuun en silti luota, koska harvemmin seteissä saa, ainakaan tällä hinnalla, laatuveitsiä, mutta ei haittaa). Outoa silti ettei kanalle ole omaansa. Täten olen omistanut vanhan leikkuulaudan nyt ainoastaan raa'an broilerin käsittelyyn.

Voisin sanoa että Kassler on meidän lempparilihaa, ja menee ohi monen sisäfileenkin. Lihassa pitää vaan olla vähän (tai vähän enemmän kuin vähän) rasvaa. Ostamme aina CityMarketista parin kilon köntin Kassleria, leikkaamme osan pihveiksi, ja osan kuutioiksi ja pakastamme annoksina. Pakkasesta on sitten helppo ottaa vain mitä tarvitsee kun pussit on merkitty päivämäärillä sekä tekstillä missä muodossa liha on. 

Tähän ateriaan mieheni leikkasi kunnon paksut pihvit, joille tein marinadin. Kun teen marinadeja, harvoin noudatan mitään tiettyä reseptiä, panen mitä mieleen juolahtaa. Kerron nyt kuitenkin mitä tällä kertaa laitoin.


MARINADI LIHALLE



  • Loraus öljyä
  • 1tl dijon sinappia
  • 1/2dl punaviiniä
  • 2-4 tippaa tabascoa
  • Cajun mausteseosta
  • rouhittua mustapippuria
  • 1 raastettu valkosipuli
  • 1tl Vegeta mausteseosta


Leikkaa pihveihin muutama viilto molemmin puolin. Pyörittele pihvit marinadissa, painele sitten kulhon pohjalle niin että marinadi peittää pihvit, peitä kelmulla ja anna marinoitua ainakin tunti, mieluummin useampi.


PIHVIN VALMISTUS



Tämän helpommaksi ei tämä vaihe voi mennä. Laita pannu kuumenemaan täydelle teholle. Ota pihvit marinadista ja laita pannuun, laske lämpö keskilämmölle. Paista noin 5 minuuttia, käännä sitten ja paista toinen puoli. Jos haluat kunnon rapsakan pinnan, paista lopuksi vielä korkealla lämmöllä 1 min. per puoli. 

Tarkistan lopuksi vielä kypsyyden tekemällä pihvin keskelle pienen reiän. Sisältä tulevan nesteen tulisi olla kirkasta. Possun lihaa ei tulisi jättää puolikypsäksi. 

COLESLAW



  • 1/4osa keräkaalia
  • 6-8 babypinaatin lehteä
  • 2 porkkanaa
  • 1/2 paahdettu suippopaprika (säilyke)
  • 1/2 pikkelöity jalapeno
  • 1/2 suikaloitu sipuli
  • 3 rkl majoneesia
  • 1tl dijon sinappia
  • loraus omenaviinietikkaa
  • suolaa

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Minä käytän tähän juustohöylää, sillä tulee just täydellisen ohkaiset makuuni. Kuori porkkanat ja raasta mielellään isoreikäisellä raastimella. Suikaloi myös paprika, pinaatti ja sipuli, sekä kuutioi jalapeno ihan pieniksi kuutioiksi. 



Sekoita kaikki suikaloidut salaattiainekset keskenään. Lisää suolaa ja viinietikka ja sekoita uudelleen. Sekoitan salaattia tässä vaiheessa käsin, etikan saa näin paremmin tarttumaan salaatti-aineksiin.

Sekoita majoneesi ja sinappi keskenään, lisää salaattiin ja sekoita puukauhalla tasaiseksi. Monissa ohjeissa majoneesia laitetaan paljon runsaammin mutta minusta salaatista tulee maukkaampi ja rapsakkaampi sekä tietenkin terveellisempi vähemmällä määrällä. 


---majoneesireseptejä TÄÄLTÄ---

Coleslaw on erityisen hyvä salaatti grilliruuan kanssa, mutta kokeileppas joskus myös uuniperunan, patongin tai wrapin täytteeksi juustoraasteen kanssa. Suosittelen!





KERMAINEN PINAATTIKASTIKE


  • 2,5dl kermaa
  • kourallinen Baby pinaattia
  • 1/2dl pihvin paistolientä tai lihalientä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
  • voita paistamiseen
  • 1 rkl maizenaa veteen liotettuna
  • suolaa ja pippuria
  • hyppysellinen kurkumaa
  • hyppysellinen paprikajauhetta


Kuullota sipulit voissa, lisää paistoliemi ja nosta lämpöä. Laita sekaan nyt pinaatti ja valkosipuli ja sekoittele kunnes pinaatti pehmenee. Lisää kerma ja kiehauta. Lisää kurkuma ja paprikajauhe ja sekoita.

Rouhi hieman pippuria ja suolaa sekaan, ja lopuksi maizena-vesi sekoite. Sekoita kunnes kastike paksuuntuu. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. 


PERUNALASTUT


Viipaloi kuoritut pestyt perunat ohuen ohuiksi viipaleiksi. Hikoiluta talouspaperilla, jotta ylimääräinen neste imeytyy paperiin. Tällöin sipseistä tulee rapeampia. 

Laita viipaleet sitten kulhoon, lisää pieni loraus oliiviöljyä ja rouhi sekaan merisuolaa. Sekoita käsin ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa. Paistaessa taisi mennä n. 10-15 minuuttia, mutta seuraa tilannetta, ja ota pois kun ne on tarpeeksi rapsakoita juuri sinun makuusi. Käännä sipsit puolessa välissä paistamista. 


Itsetehdyt perunalastut ovat myös loistava leffailtaeväs. Voit myös tehdä samalla reseptillä esimerkiksi punajuuri- tai muita juureslastuja. Ovat muuten huomattavasti terveellisempiä ja maukkaampia kuin kaupan sipsit. 

Nautinnollista viikkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti