lauantai 28. tammikuuta 2017

Liemiohjeita

Tulipa mieleen tehdä postaus perusliemestä, joka toimii pohjana useille ruuille. Miksi? Koska valmiit kuutiot ovat s****nasta 😀.
No ei vaiteskaan, kyllä minäkin niihin JOSKUS sorrun, ja kaapistani löytyy tälläkin hetkellä (avaamaton) paketti juuresliemikuutioita. Voin silti luvata että kun olet kerran elämässäsi tehnyt aidon oikean lihaliemen, käytät kuutioita vain äärimmäisessä hädässä (hence mun paketti on avaamaton).

Juttu nyt kuitenkin vaan on niin että huono liemi voi pilata koko sopan, padan, kastikkeen, laatikon...ja lista jatkuu...Lientä kannattaa tehdä kerralla enemmän kuin tarvitset, loput voit jäähtyneenä kaataa jääpalapussiin ja pakastaa. Säästät seuraavalla kerralla runsaasti aikaa kun tärkein ja se ehkä aikaa vievin osa ruuan valmistuksesta, on jo valmiina. 

Tässä siis ohje lihaliemeen. Jos haluat tehdä kasvisversion, jätä luut pois.LIHALIEMI • 2l vettä
 • 1kg naudan ydinluita, potkaa miksei häntäkin
 • 2-5 kokonaista mustapippuria
 • 2 'siivua' purjosipulista
 • 1/2 pieni palsternakka
 • 1 sipuli (kuorineen)
 • 1 sellerinvarsi tai n. 100g juuriselleriä
 • 1 porkkana
 • tuoretta persiljaa varsineen
 • 1-2 laakerinlehteä
 • 1 timjamin oksa
 • suolaa


Huuhtele luut, paloittele ne ja riko luun pintaa muutenkin. Täten luista saadaan paras maku esiin. Sivukommenttina kerron että keittiövarustukseeni kuuluu nykyisin vasara. Se on oiva vehje juuri tähän hommaan. Luitten pilkkomiseen käytän vanhempaa ja ns. huonoa veistä jossa ei muutama vasaran lommo haittaa. Vasaran avulla hakkaan terän kovista luun osista läpi. 

Laita luut isoon kattilaan kylmään veteen ja laita veteen myös suolaa. Laita liesi matalalle lämmölle ja anna veden hitaasti lämmetä. Nosta lämpö hieman alle keskilämmön ja anna hiljalleen kiehua tiiviin kannen alla tunti.


Sillä aikaa kuori juurekset, paloittele ne ja paista kuivalla pannulla kunnes ne ovat ruskeita. Jätä sipuli kokonaiseksi, äläkä kuori sitä. Avaa nyt ovet ja ikkunat ja vasaroi palohälytin palasiksi (nimim. kokemusta on).


Kun tunti on kulunut, kaavi liemen pinnasta vaahto pois niin hyvin kuin mahdollista. Lisää liemeen sitten paahdetut juurekset, kokonainen sipuli kuorineen, sekä yrtit ja mausteet ja anna kiehua vielä minimissään 2 tuntia, mielummin 3. 


Anna liemen jäähtyä rauhassa puolisen tuntia. Siivilöi se sitten tiheällä siivilällä. Anna nyt jäähtyä täysin, mielellään 7-8 tuntia. Voit nostaa liemen jääkaappiin kun se on n. kädenlämpöistä. 


Kun liemi on jäähtynyt, pintaan on mitä todennäköisimmin tullut rasvakuorrute. Poista se varovasti. Kaada liemi vielä kerran siivilän läpi. 


Jos haluat liemestä kirkkaampaa, on olemassa trikki mitä en ole itse kokeillut, mutta siihen liittyy kananmunan valkuainen. Googlaappa. 


Käytä lihalientä kastikkeiden pohjina, padoissa, keitoissa. Pastaveteen en käyttäisi, ei sillä että se huonolta maistuisi, mutta neljän tunnin työ, ja kaadat sen loppuviimein viemäriin? Pastaveteen käy sitten se valmiskuutio jos jotakin :D


Minulla olisikin tarkoitus tehdä lientä tässä lähiaikoina sillä pakkasessa ei ole ainuttakaan oikeaa lihaliemikuutiota tällä hetkellä, ainoastaan joulukinkun paistolientä jääpalapussissa. Tästä johtuen tämä postaus täydentyy kuvilla myöhemmin :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti