Oma valokuva
Ruokaan rakastunut kodin hengetär, jonka pöperöitä on testannut jo vuodesta 2002 ihanan rehellinen kriitikko-mieheni, joka seikkailee blogissa nimellä Ukkeli, sekä vuodesta 2015 vähemmän kriittinen Suomenlapinkoirani Seppo. Romanian ja Italian ruokakulttuuri ovat lähellä sydäntäni, kuten myös Aasian keittiö, mutta myös Suomalaisen ja Brittikeittiön helmet saavat tilaa blogissa. Saatat myös päästä tutustumaan kotiini, tai päästä mielikuvamatkoille kun postailen reissuistani. Tervetuloa seuraan!

Translate

torstai 30. maaliskuuta 2017

Miten säästää ruokakustannuksissa - reseptinä Gluteenittomat Quesadillat


Keväistä torstai-iltaa!

Kodin hengettären kolhoosissa on nyt oltu säästökuurilla, johtuen Suomen sairaasta byrokratiasta jossa ihmisiä rangaistaan työnteosta.


Jos en oikeasti pitäisi nykyisestä työpaikastani, heittäisin hanskat tiskiin ja lähtisin Kelan luukulle toimeentulotukea hakemaan, mutta mä PIDÄN, ja täten kärsin seurauksista. Tilanteeseen sen kummemmin teitä perehdyttämättä, se kuitenkin vaati tälle kuukaudelle piirun tarkkaa budjetointia.

Huolimatta säästämisestä, olemme saneet mielestäni aikaan varsin kivoja aterioita, ja olen silti mm. päässyt kokeilemaan pastan tekoa itse, olemme kestinneet ystäviä, nauttineet Thai-Currya, syöneet maailman parhaita burgereita jne...


Toisaalta tämän kuukauden aikana olemme oikeasti oppineet rahankäytöstä aika paljon. Kuinka pieniltä tuntuvat säästöt näkyvät loppulaskussa lopulta ihan mukavan isoina; Sunnuntai-jauhojen sijaan Xtra-jauhoja (jotka muuten on oikein hyviä), kolmen euron pastapussin sijaan kolmenkymmenen sentin pastapussi, nauta-sika-jauhelihan sijaan sika-nautaa, Kariniemen broilerin sijaan Kotimaisen broileria, oltermannin sijaan rainbown vastaavaa jne... Ja voinpa sanoa että kaikki halvemmat tuotteet oli lähes yhtä hyvän makuisia kuin kalliimmatkin vastaavat, joten omatunto ei siinä saanut suurempaa kolausta. Meillä kun on aina ollut periaatteena että ruuan laadusta ei tingitä, meillä syödään aina hyvin. Niin kuin on loppujen lopuksi syöty nytkin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja niin edelleen...

Tämän kuukauden aikana meillä on leivottu paljon, sillä päätin tehdä leivät myös itse ostamisen sijaan. 




Eilenkin tekaisin Tortilloja 

aamupuhteina, raastoin niihin juustoa, muutaman sipulirenkaan ja palvikinkkusiivuja. 

Voitelin pintaa myös edellisenä päivän Saiturin pihvejä varten tekemälläni yrttivoilla kun en jaksanut alkaa vääntään mitään soossia. Taittelin ne rullalle ja napsin veitsellä suupaloiksi, ja kyllähän maistui!









Kahvissa meillä ei kuitenkaan tingitty. Olen nyt löytänyt kahvin josta oikeasti nautin. Sen jälkeen ei Juhla Mokkia ole tässä huushollissa nähty.




Hinnaltaan tämä on minusta varsin kohtuullinen, ottaen huomioon että tuote on sekä luomu, että reilun kaupan tuote. Paketissa on 50g vähemmän kahvia kuin Juhla Mokassa, ja maksaa Prismassa 3,99€, kun JM maksaa 3,79€. You do the maths...








Itseasiassa tässä kuussa meillä olisi silti pitänyt olla ihan mukavasti rahaa, mutta tuli pari muuttujaa. No, osasta tiesin jo etukäteen mutten ollut niitä ajatellut loppuun saakka, mutta osa tuli sitten puskista ja sekoitti pakan pahasti. 

Nimittäin eläinlääkäri. Perhana että se on kallista touhua, mutta minkäs teet; koirani Seppo sairastui silmätulehdukseen ja se ei lähtenyt kotikonstein paranemaan joten ei auttanut kuin käydä tervehtimässä tohtoria 105 euron edestä. 


Silmä saatiin kuin saatiinkin parannettua juuri sopivasti virallisia terveystarkastuksia varten, jotka huitaisivat tuosta vain 187 euroa tililtä suit sait sukkelaan. Tämän lisäksi piti maksaa 42 euroa siitä ilosta että virallinen taho, eli kennelliitto ne lausuu julkiseksi jalostus-sivuilleen. 
Muista ylläreistä en edes jaksa jauhaa, mutta satasia nyt vaan on lennellyt suuntaan ja toiseen, paitsi meidän suuntaan...

Universumia silti kiitämme hyvistä terveys-tuloksista; Super-Seppo sai B/C lonkat ja 0/0 kyynärät, silmätkin olivat terveet, joten nyt Seppo vikittelee kauniita lappalaisneitoja lapinkoirien Tinderissä  . 


Me ei olla oikeen näyttelyistä innostuttu joten voipi olla että ilman
näyttelytuloksia ehdokkaita ei tule jonoiksi asti, mutta katsotaan mitä tapahtuu. Ei ole tarkoituskaan poikaa pimpata työksemme. 

Säästökuurin aikana mieheni huomasi että häntä närästi päivittäin ja olo oli turvonnut, ja mietittyäni yhteistä tekijää joka sen voisi aiheuttaa, päädyin vehnään. Meillä on tosiaan leivottu vehnäsämpylöitä, vehnätortilloja, vehnäpitaleipiä ja paljon vehnäpastaa. Mies siis haluaa nyt aloittaa vehnättömän ruokavalion testatakseen paraneeko olo. 

Päätin siis heti leipaista taas tortilloja, mutta tällä kertaa käyttäen tummia gluteenittomia jauhoja mitkä oli jäänyt kaapin perälle, kun loppuvuodesta yritin taas ryhdistäytyä oman ruokavalioni kanssa. Minulla nimittäin verestä otetut keliakia-arvot olivat raja-arvoiset kun niitä testailtiin tovi sitten. Mun rakkaus pastaan vaan vei tahdonvoimani, koska en kärsi juurikaan suolistovaivoista, enemmänkin näen sen pahenevana psoriasiksena kun vedän hulluna vehnää. 


Nyt vaan kevätauringon pilkistäessä taivaalla, heräsin siihen että kesäkin on tulossa ja olisi mukava jos iho olisi kunnossa kesällä, joten lähden kympillä mukaan vehnättömään ruokavalioon. 

Tarkoitus olisi siis nyt aluksi jättää vain se vehnä pois, ei mennä täysin gluteenittomaksi, sillä mä rakastan ruisleipää ja täys-gluteenittomuus on vain too drastic...

 Pitää vain olla supertarkkana nyt että valitsee sen 100% ruisleivän. 

Otan siis VINKKEJÄ vastaan hyviksi kokemistanne täys-ruisleivistä...


Mutta sitten Tortilloihin, joista tulikin Quesadilloja siksi, että lätyt murenivat niin helposti ettei niitä olisi saanut väännettyä mitenkään rullalle...


Sovelsin reseptin sen mukaan mitä minulla oli, eli pussin pohjalla oli just tuo 2,5dl jauhoja, psylliumin lisäsin tuomaan sitkoa, ja koska en ole sitä käyttänyt aikoihin, unohdin että yleensä psyllium sekoitetaan veteen ja annetaan turvota, mutta kyllä ne onnistu kohtalaisesti vaikka sekoitin psylliumin jauhoihin 😁. Muuten noudatin lähinnä samaa kaavaa kuin aiemmin postaamassani vehnätortillareseptissä. 



GLUTEENITTOMAT QUESADILLAT



  • 2,5dl Sunnuntai Tummaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1tl psylliumia
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl öljyä
  • 1dl lämmintä vettä

Sekoita kaikki jauhot keskenään kulhossa. Tee reikä keskelle ja kaada sinne vesi ja öljy. Vaivaa taikinaksi ja anna levätä puolisen tuntia. Jaa taikina sitten neljään osaan, pyörittele palloiksi ja kauli hyvin jauhotetulla alustalla. Voit joutua käyttämään apuna lastaa (tai kahta kuten minä) kun nostat tortillat pannulle, mulla ne ainakin repesi heti kun yritin nostaa ne pannulle. Paista kuumalla kuivalla pannulla n.1-2 minuuttia per puoli. 



Valmista täyte.

Mä tein täytteen revitystä broilerista ja kasviksista ja tietenkin juustoraasteesta.
Broilerin koivet olin jo keittänyt aiemmin kun teimme lounaaksi keittoa. Koivista otettiin keittoon ihana broilerin maku, ja poimittiin ne sitten pois tehdäksemme niistä illallista. Jos tämä ei oo säästöä, niin en tiedä mikä on 😁.




Kuullotin pannussa sipulia, raastettua valkosipulia ja raastettua inkivääriä. Lisäsin kasviksia; pinaattia, parsakaalta ja kukkakaalta. Lisäsin lorauksen punaviiniä ja keitin kokoon. Lisäsin revityn broilerin ja maustoin juustokuminalla, savupaprikajauheella ja soijakastikkeella. Annoin muhia sen aikaa kun paistoin tortillat. 




Laitoin sitten tortillapannuun yhden kypsän tortillan, pinnalle juustoraastetta, sitten kana-kasvissekoitetta ja taas juustoraastetta. Pinnalle toinen tortilla ja painoin littanaksi. Paistoin n. 2 minuuttia ja käänsin ympäri, toinen vajaa 2 minsaa ja ensimmäinen quesadilla oli valmis nautittavaksi.

Kaipasin quesadilloihin jotain kirpsakkaa, vaikkapa tomaatti-chilli-salsaa, mutta oikein hyvältä maistui näinkin.





Son kuulkaas ylihuomenna aprillipäivä, mitähän jäynää sitä keksisi 😎.
Herkullista maaliskuun loppua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tukholma - Best Western Plus Time Hotel - Sinulle jolle luksus-aamiainen ja rento tunnelma on tärkeää

Viime viikonloppuna vietimme synttäreitä Tukholmassa. Tarkoitus oli ottaa 'Päivä Tukholmassa-risteily' mutta lopulta suunnitelmat m...