Oma valokuva
Ruokaan rakastunut kodin hengetär, jonka pöperöitä on testannut jo vuodesta 2002 ihanan rehellinen kriitikko-mieheni, joka seikkailee blogissa nimellä Ukkeli, sekä vuodesta 2015 vähemmän kriittinen Suomenlapinkoirani Seppo. Romanian ja Italian ruokakulttuuri ovat lähellä sydäntäni, kuten myös Aasian keittiö, mutta myös Suomalaisen ja Brittikeittiön helmet saavat tilaa blogissa. Saatat myös päästä tutustumaan kotiini, tai päästä mielikuvamatkoille kun postailen reissuistani. Tervetuloa seuraan!

Translate

keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Puhutaan PasTasta, siitä Jumalten ruuasta! Sis. reseptin Yrttiselle kasvis-tomaatti-pastalle

En voi kyllin paasata siitä kuinka paljon rakastan pastaa, mutta ravintoloitsija ja huippukokki Pekka Terävä puki ajatukseni aika hyvin sanoiksi Stockmannin uudessa Herkku-lehdessä;


'Pasta on yksinkertaisuudessaan
Jumalan luoma täydellisyys' 



Pasta on yksi maailman vanhimmista ruuista, puhutaan siis tuhansista vuosista, jolloin vehnä jauhettiin kivien välissä. Jopa luolamaalauksissa on nähty viitteitä pastan 'esiasteesta'. 
Yleiseen tietoisuuteen pasta levisi kuitenkin vasta 1800-luvulla, ja loppu on historiaa!


Pastan eri muodoilla on eri käyttötarkoituksensa; jos esimerkiksi haluat kastikkeen olevan 'se juttu', valitse rypyläiseksi pinnoitettu Penne, Bucatini, tai muu putkimainen tai kierrepasta, mieluiten mahdollisimman karheapintainen. Tällöin kastiketta ei tarvitse olla litratolkulla sillä maku tarttuu pastaan paremmin ja tunkeutuu sinne pastan 'onkaloihin'. 

Yleisesti ottaen, jos satsaat vähän enemmän kuin sen euron pasta-pakettiin, huomaat että mitä enemmän maksat, sitä karheammalta kuivapastan pinta tuntuu. Siitä ei myös keitettynä tule löysää mössöä vaikka sitä keittäisi minuutin liikaa. 

Laadukas pasta ei vain tarvitse runsasta soossia, onhan esimerkiksi erään Italian kuuluisimmista ja herkullisimmasta pastaruuista 'Aglio & Olio:n' pää-raaka-aineina ainoastaan oliiviöljy ja valkosipuli. 

Kuvassa oikealla 'Aglio Olio e Funghi' jossa siis lisäsin herkkusieniä perus Aglio & olioon. 

Paljon palstatilaa viimeaikoina saanut pastamerkki RUMMO on tällä hetkellä jokaisen varteenotettavan pasta-friikin huulilla. Siitä on mm. kirjoittanut blogeissaan WTD:n Nata ja Suolaa ja Hunajaa-blogin Jonna , ja onhan Hans Välimäkikin valinnut juuri tämän pastan Pastabox-ketjunsa nimikkopastaksi. 

Rummo kehuu juurikin olevansa pinnaltaan karhea, napakkatekstuurinen pasta jota on lähes mahdoton ylikeittää. Rummoa saa hyvin varustelluista S- ja K- ryhmien marketeista sekä Stockmann Herkusta. Ja samaan 'mainokseen' joka siis EI ole maksettu, voin ilmoittaa että Ei, en ole vielä testannut, mutta tarkoitus olisi ostaa paketti testiin Herkusta loppuviikosta. 

Mutta älköös peljätkö, kyllä minunkin kaapista löytyy Rainbown fusillia, nyt ja tulevaisuudessa, ja siitä tämänkin päivän pasta-annokseni valmistin. Jos ostan halvempaa pastaa, keitän sitä yleensä 1-2 minuuttia vähemmän kuin pussin kyljessä lukee, sillä ylikeitetty pasta on no-no, jopa siinä nistipadassa 😁.



Yksi vaihtoehto myös on valmistaa pasta itse, tuorepastaan soossin maut iskevät tietenkin vieläkin paremmin. Minulla ei pastakonetta vielä ole, mutta ajattelin yrittää pastan valmistusta ihan vaan kaulimalla loppuviikosta. Samalla pääsen testaamaan uutta pastapyörääni, jonka ostin hullun halvalla Stockmann Outletista.


Erilaisten Pastakastikkeiden valmistamisen ei tarvitse olla rakettitiedettä. Jos raaka-aineet ovat hyvät, ja omaan makuun sopivat, et voi oikeastaan mennä pieleen. Otetaampa esimerkiksi Bolognese-kastike. Lyöppä googleen vaikkapa 'traditional Bolognese sauce'. Saat yli 3 MILJOONAA tulosta. Ja niistä jokainen on varmasti herkullinen, sekä myös perinteinen sille alueelle, tai sille kokille jolta se on lähtöisin. 
linguine cu fructe de mare, usturoi, sos roșu
Il Calcio, Romania

Pasta kannattaa sekoittaa kastikkeeseen jo pannulla/kattilassa, ja vasta sitten annostella lautaselle. Siten varmistat että jokainen haarukallinen on yhtä maittava ja täydellinen. Mikään ei ole ikävämpää kuin se että lautasen pohjalla on vielä AINAKIN neljä haarukallista pastaa mutta ukkeli/akkeli/lapsi/naapuri söi kaikki kastikkeet. Tiedättehän tunteen? Tiedättehän?

Suosittelen ostamaan kaappiin perustarpeet joilla pääsee jo pitkälle ruuassa kuin ruuassa; tomaattimurska (Mutti on vaan paras, ei siitä mihinkään pääse), tomaattipyree, valkosipuli, laadukas öljy (itselläni on jokapaikanöljynä ihan marketin auringonkukkaöljy ja lisäksi oliiviöljy, jonka laatu riippuu siitä, kumpi on käynyt ruokaostoksilla 😉)sekä monipuolinen mauste/yrttivalikoima. 

Minun yrttivalikoima koostuu pääosin kuivayrteistä sillä en saa tuore-yrttejä kasvamaan uudelleen vaikka päälläni seisoisin. Ostan siis niitä vain kun olen ostoksilla jonkun tietyn reseptin kanssa ja kuivatan loput.

Kasvikset ovat tietenkin parhaita tuoreina, mutta ostan myös pakastevihanneksia, kuten vihreitä papuja, pinaattia, kukka- ja parsakaalta sekä herneitä, jotka on ns. hätävarakasvikset, jos tuorekasvislaatikko näyttää ankealta.

Tänään päätin tehdä kasvis-tomaatti-pastaa, sillä jääkaapissa odotteli Mutti-murskaa jota jäi puolisen tölkkiä tehdessäni tomaattisalsaa burgereihin toissapäivänä. Ja ennen kuin haukotte henkeänne, en laittanut avattua tölkkiä jääkaappiin 😉. 

Samasta päivällisestä jäi melkein kokonainen kesäkurpitsa, ja lauantain Curry-aterian tiimoilta kaapissa oli myös kevätsipulia. Ja, joo, Pastana oli varsin laadukasta Rainbow Fusillia, mikä on oikeastaan aika ok johtuen varmaan muodostaan, 'ruuvien' väleihin tarttuu kastike oikein kivasti. 

YRTTINEN KASVIS-TOMAATTIPASTA 

  • 250g pastaa
  • 1/2tlk Mutti-murskaa
  • n. 1dl kermaa (ei pakollinen)
  • 1 porkkana raastettuna
  • 1 kesäkurpitsa kuutioituna
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
  • 1 pieni sipuli kuutioituna
  • 2 'nappia' pakastepinaattia
  • 1 kevätsipulin varsi kuutioituna
  • kourallinen pakasteherneitä
  • Herbes de Provence-yrttiseosta maun mukaan
  • Suolaa ja pippuria
  • 1/2 kuivattu Birds eye Chili murskattuna
  • loraus oliiviöljyä
  • loraus chili-öljyä
  • 1dl pastan keitinvettä
  • 1dl juustoraastetta
  • hyppysellinen viipaloituja oliiveja


Kuumenna pannussa öljyt, ja kaada pannuun porkkanaraaste, valkosipuli, sipuli ja puolet kevätsipulista. Kuullota. Lisää pannuun kesäkurpitsakuutiot ja anna paistua muutama minuutti. Lisää sitten murska, chili ja muut mausteet paitsi yrtit. Anna muhia matalalla lämmöllä kannen alla n. 15 minuuttia. 

Keitä tässä välissä pasta niin että keität pastaa ainakin minuutin vähemmän kuin pussin kyljessä lukee. Tämä siksi että pasta kypsyy vielä pannussakin... Ota Pastasta talteen desi keitinvettä ja valuta pasta. ÄLÄ huuhdo pastaa!

Lisää sitten kerma ja Provencen yrtit kastikkeeseen. Sekoita ja  anna muhia vielä 10 minuuttia, lisää sitten pastan keitinvesi, juustoraaste, herneet ja loput kevätsipulista. 


Sekoita kastike ja lisää valutettu pasta kastikkeeseen. Pyörittele kunnolla käyttäen apuna kahta kapustaa, että Pastakastike pääsee kunnolla imeytymään pastaan. 
Laita liesi nollille ja anna pastan levätä kastikkeessa pari minuuttia. Lisää oliivit vasta tarjoiluvaiheessa pastan pinnalle.

Nauti!


p.s. kuvat 2 & 4 ovat royalty-free-kuvia osoitteesta https://pixabay.com


p.p.s. tämän tekstin kirjoitus on kestänyt yli vuorokauden koska kesken kuudennen lauseen, niska- ja hartiajäykkyyden aiheuttama migreeni iski kuin salama kirkkaalta taivaalta, kirjaimellisesti kaataen minut suoraan tuolilta sänkyyn. Pahin on nyt ohitse useamman Sirdaludin ja Paramaxin jälkeen. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tukholma - Best Western Plus Time Hotel - Sinulle jolle luksus-aamiainen ja rento tunnelma on tärkeää

Viime viikonloppuna vietimme synttäreitä Tukholmassa. Tarkoitus oli ottaa 'Päivä Tukholmassa-risteily' mutta lopulta suunnitelmat m...