Translate

torstai 10. elokuuta 2017

Kantarellirisotto - onko edes parempaa olemassa?

Tuossa männä sunnuntaipäivänä minä TAAS hihkuin riemusta. Löysin aarteen, eikä se edes ollut sateenkaaren päässä. 

Tilanne ei ollut ideaalinen sillä toisella kädessäni oli koiran remmi, jonka päässä kaikista ihanista narttujen tuoksuista innostunut viriili poikamies-Seppo, mutta minkäs teet, kun silmänurkastasi näet ryteikön syvyyksissä keltaisen taivaan. Kantarellitaivaan. Ja niitä oli paljon, siis ainakin minun mittakaavassani, sillä yleensä palaan kotiin sienestysreissuiltani kera kolmen rupusen sienen. 





Tietenkään mukana ei ollut pussia, eikä ämpäriä, eikä mitään muutakaan, joten taiteilin kaksin käsin kotiin noin litran verran, jätin koiran kotiin ja palasin kiireesti hakemaan toisen mokoman ennenkuin kukaan muu ehtii. 



Kuvassa se ensimmäinen satsi. Alemmassakin kuvassa on vain eka satsi, tarkoitus oli säilöä puolet mutta ryökäleet kutistuivat niin pannussa että valmistin lopulta kaikki.

Tarkoitus oli tehdä illalliseksi jotain superhelppoa, edellisen illan juhlinta oli nääs ottanut veronsa ja olo oli varsin vetämätön, mutta minkäs teet kun edessäsi on 2 litraa kantarelleja? Juokset tietenkin pää kolmantena jalkana kauppaan ostamaan Arborio riisiä, selleriä ja parmesaania (ja palaat kotiin ilman parmesaania, BIG fail!).


Toinen tuikitärkeä raaka-aine, valkoviini loisti myös poissaolollaan, ja sääntö-Suomihan ei salli hyvän ruuan laittoa sunnuntaisin jos satuit juomaan sen viimeisenkin lasillisen edellisenä iltana, täten vaihtoehtonani oli lasillinen punaviiniä, mikä toimisi, mutta pilaisi raikkaan keltaisen värin, TAI kuiva omenasiideri. Päädyin jälkimmäiseen.



Tuo Pasini Arborio oli myös uusi tuttavuus, ja varsin edulllinen, kilo 1,99€ Prismassa. Oikein hyvä riisi, mutta valmistukseen ei riitä lähellekään se paketissa lukeva 16 minuuttia. Minulla meni yli 20 minuuttia ja oli al denteä. Maistamalla aina paras.

Risotosta olen kirjoittanut aiemminkin mm. TÄÄLLÄ ja TÄÄLLÄ joten perus-risotto-ohje on aina sama. Toistan sen silti. Tässäkin ohjeessa, miinus ne sienet, pohja on aina sama. Tärkeintä on VOI, sipuli, valkosipuli ja valkoviini. 


RISOTTO


  • 2,5dl Arborio tai Carnaroliriisiä
  • 1,5dl kuivaa hapokasta valkoviiniä
  • 2 isoa kevätsipulia viipaloituna (salottisipuli on myös hyvä)
  • 1 porkkana viipaloituna
  • 1/2 jalapeno viipaloituna
  • 1 varsisellerin varsi viipaloituna TAI 3x3cm pala juuriselleriä raastettuna
  • 1-2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • n.50g voita
  • 1,5l kanalientä (kasvislientä jos olet kasvissyöjä)
  • hyppysellinen timjamia
  • 2 litraa kanttarelleja
  • (puolikkaan sitruunan mehu)

Valmista kanaliemi kiehumispisteeseen kattilassa. Jos et ole ahkera ja tee pitkän kaavan mukaan, käytä mielummin fondia kun peruskuutioita, on maukkaampi. Kuullota porkkanaa, selleriä, sipulia ja valkosipulia pannussa/kasarissa voin ja tippasen öljyä kanssa n. 4-6 minuuttia. Lisää riisi ja jatka kuullotusta kunnes riisi on läpikuultavaa ja imenyt kaiken nesteen kasviksista.

Nosta sitten aavistus lämpöä ja lisää viini. Sekoittele koko ajan kunnes viini on imeytynyt riisiin likimain kokonaan, varo ettei riisi tartu pohjaan missään vaiheessa!

Ala lisätä kanalientä kauhallinen kerrallaan (mulla kauhaan mahtuu lähes desi, eli desi kerrallaan on jees). Anna nesteen aina imeytyä lähes kokonaan. Maista n. 16 minuutin jälkeen. Riisiin pitää jäädä pureskeltavaa mutta ei rouskuvaa 😁. Muista että riisi kypsyy vielä hautumalla lopussa että saa oikeasti olla kunnon al dente tässä vaiheessa.

Paista kantarellit toisessa pannussa, joko kuivassa tai voissa, kummasta vaan tykkäät, itse paistoin voissa. Ensi kerralla kokeilen kuivana jos onni suo uudella apajalla. Lisää lähes kypsät kantarellit ja timjami risottoon ja sekoita. Nosta pannu liedeltä, laita kansi päälle ja anna hautua 10 minuuttia. Toiset raastaa parmesaania risottoon jo kasarissa eli voit tehdä niin, itselle riittää annoksen päällä.

Voit puristaa aavistuksen sitruunan mehua pintaan, tuo raikkautta ja toimii mielestäni timjamin kanssa loistavasti. Ripottele pinnalle pilkottuja kevätsipulin varsia tai persiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti