Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Sitruunainen lohi-katkarapurisotto vie kielen mennessään

| on
29.12.17
Lohi ja katkarapu ovat tänäänkin pääosassa reseptissäni, sillä minulla kävi vahinko. Pakastimen ovi jäi yöksi raolleen, ja osa ruuista pääsi osittain sulamaan. Ne siis täytyi käyttää heti. 

Yleensä olen aika hifistelijä risoton kanssa, mutta nyt oli Force majeure,  ja jouduin käyttämään pitkäjyväistä riisiä jonka vähäinen tärkkelyspitoisuus saa aikaan vähemmän kermaisen ja valuvan rakenteen. Maku silti oli ihan saiiiraan hyvä, kevyt ja raikas joulun raskaiden ruokien jälkeen. 


Käytä sinä silti risottoriisiä, koska tulos on vielä satakymmenen prosenttia parempi silloin.
Yleensä parmesaani kruunaa kaikki risotot, mutta minulla ei sitä ollut, mutta en jäänyt sitä myöskään kaipaamaan. Lohi ja voimakas juusto ei mielestäni ole kauhean hyviä kavereita.


LOHI-KATKARAPURISOTTO
  • n. 200g lohta, nahkoineen
  • 1dl katkarapuja suoraan pakkasesta
  • voita paistamiseen... olisiko yhteensä 30g...
  • n. 2dl risottoriisiä
  • n. 4cm purjoa silputtuna
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
  • 1/2 paprika suikaloituna
  • 1/2 sitruunan kuori raastettuna
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 lasi valkoviiniä (itse käytin jälkiruokaviiniksi ostamaani Muscat-Moscatel D.O. Valenciaa, joka oli juomakelvotonta, maistui fairylle, muttei ruuassa 😂)
  • kasvislientä (en mitannut, olisiko kolme-neljä desiä)
  • iso loraus kiinalaista soijaa
  • 1iso herkkusieni viipaloituna (enempikin parempi, mulla oli yksi)
  • 1rkl hunajaa
  • pari hyppysellistä kuivattuja korianterin lehtiä
  • hyppysellinen kurkumaa
  • pari hyppysellistä inkivääriä (tai mikä parempi, raasta sentin verran tuoretta)
  • pari nappia pakastepinaattia
  • suolaa maun mukaan (muista että kasvisliemessäkin on paljon suolaa)
Kuullota purjo, valkosipuliraaste ja paprika voissa kunnes aavistuksen pehmenee. Lisää riisi ja kuullota kunnes läpikuultavaa. Lisää valkoviini. Sekoittele koko ajan ja anna viinin imeytyä lähes kokonaan, jonka jälkeen lisää kasvislientä desi. Lisää tässä vaiheessa myös kurkuma, korianteri ja inkivääri. Lisää myös sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu. 

Kun liemi on taas imeytynyt lähes kokonaan, voit lisätä toisen desin, sekoittele taas kunnes neste imeytyy ja lisää taas desi. 

Lisää pinaatti kypsennyksen loppuvaiheessa, tällöin se pitää raikkaan värinsä. Lisää myös katkaravut vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, muuten ne sitkistyvät.

Jos käytät kypsentämättömiä katkarapuja, suosittelen paistamaan ne nopeasti toisessa pannussa ja nostamaan sivuun, lisää ne tällöin vasta valmiiseen risottoon.

Riisin kypsymisen pitäisi kestää n. 15-20 minuuttia, maista välillä. Riisi saa (ja pitää) jäädä al denteksi. Puuroa me emme halua... 

Lorauta risoton kypsyessä kulhoon roimasti soijaa, sekä hunaja ja aavistus kuivattua korianterin lehtiä. Sekoita tasaiseksi marinadiksi. Lisää kulhoon lohifilee ja hiero soija-hunajamarinadi loheen. 


Laita toinen pannu kuumenemaan ja sulata siinä voita. Laita lohifilee nahkapuoli ylöspäin paistumaan n. minuutiksi. Käännä se sitten, ja paista nahkapuolta n. minuutti. Se saa jäädä keskeltä raa'aksi.

 Voit paistaa sienikuutiot samassa pannussa. Kun sienet ovat hieman ruskistuneet, lisää ne risottoon. 

Ota lohi pannusta  ja lohko siitä ronskeja palasia. Lisää ne kypsään risottoon ja sekoita. Kuvasta näkee että omani on selvästi raakaa sieltä täältä. Se kyllä kypsyy sekoitettaessa kypsään kuumaan risottoon, mutta siitä tulee mehevämpää kuin jos paistaisit sen läpikypsäksi ensin. 



Voit myös tehdä niin, että ET sekoita lohta risottoon vaan asetat fileen valmiin risottoannoksen pinnalle.  

Risotto on nyt valmis nautittavaksi. 



Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti