Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Uuden Vuoden lupaukseni - Elämäntapamuutoksia ja eettisyyttä

| on
30.12.17
Tämä kuva ei ole Espoosta joulukuussa,
vaan Lontoosta huhtikuussa 2010 :D
Tänään minulla heräsi diippejä ajatuksia. Olin koirani kanssa lenkillä joulukuun toiseksi viimeisenä päivänä, +3 asteen lämmössä, paljaalla asfaltilla. 

Oikaistessani metsän kautta, näin puun juurella sammalikossa suppilovahveroryppään, joita en kuitenkaan poiminut koska tämän puun juurella käy luultavasti koko kylän sessut pissalla. 

Palatessani kotiin aloin valmistautua töihin, ja meikatessani kylppärissä, huomasin katossa kärpäsen. Se ei ollut mikään kukkakärpänen, vaan ihan oikea semmoinen kesäkärpänen... Joulukuussa... Suomessa... 

Ilmastonmuutos. Se on ihan konkreettisesti tässä, silmiemme edessä. 

Olemme jo tässä taannoin keskustelleet mieheni kanssa mm. lihan syönnistä, tai sen vähentämisestä (tai siis minä puhuin siitä vähentämisestä, mies siitä ettei hänellä riitä energia raksahommiin kasvisruualla)


Kuva osoitteesta pixabay.com
Ajatus lihan syömisen vähentämisestä hiipi mieleeni työpaikan pikkujouluissa, missä työkaverini puhui omista eettisistä syistään olla syömättä lihaa. Itse en pystyisi, enkä edes haluaisi luopua lihan syönnistä kokonaan, mutta meillä lihaa syödään joka ikinen päivä. 

MINÄ tiedän että kasvisruuasta saa ihan yhtä paljon energiaa, ellei enemmänkin kuin vaikkapa kassler-pihvistä kun käyttää oikeita raaka-aineita, ja nyt olen päättänyt sen tuolle ukkelille todistaa.

Jos pyrkisimme esimerkiksi siihen että 3 päivää seitsemästä söisimme kasvisruokaa, olisi se jo meidän taloudessa huomattava muutos niin muovijätteessä, hiilijalanjäljessä kuin ihan terveydessä yleisesti ottaenkin.

Miten muuten voisin ottaa huomioon eettisyyden ja ympäristöystävällisyyden jokapäiväisessä elämässäni? 

-valitsemalla vastuullisesti ja mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettuja raaka-aineita

-valitsemalla tuotteet sesongin mukaan

-valitsemalla raaka-aineita joissa on mahdollisimman vähän pakkausmateriaaleja. 


Kuva osoitteesta pixabay.com
Esimerkiksi kasviksia ja hedelmiä ei tarvitse pakata aina pussiin, etenkin jos ostat vain yhden paprikan tms. Jos laitan ne pussiin, valitsen aina sen bio-pussin, jonka käytän kotona bioroskapussina. Näin minun ei tarvitse erikseen ostaa edes biojätepusseja. Myös ostamalla isompia pakkauksia ja pakastaa kotona puolet. Esimerkiksi sen sijaan että ostaa 400g paketin jauhelihaa, ostaa sen 700g:n tai vaikkapa kilon paketin. 

-valitsemalla myös ruokakaupan ulkopuolella vastuulliseMMIN tuotettuja tuotteita, kuten vaatteita. 

-Välttämällä turhuuksia ja turhia kaloreita, ostaa vain tarpeeseen eikä impulssilla.

Joskus on kuitenkin tingittävä, sillä aina ei budjettikaan anna periksi tehdä niitä kaikista eettisimpiä valintoja. Ja joskus on saatava karkkia ja muuta herkkua. 

Tartun myös uudelleen Uuden elämän alku -valmennukseen, joka oli ihan huippu, niin kauan kun mä sitä tein. 

Terveelliset elämäntavat pienentävät vyötärönympäryksen lisäksi myös hiilijalanjälkeä, säästää terveyskustannuksissa ja elämä on muutenkin mukavampaa. Terveemmät ihmiset liikkuvat enemmän, ylipainoiset ajavat yleensä myös autolla ne pienet matkat mitkä voisi helposti kävelläkin, luin TÄÄLTÄ.

Eli referoituna:


  1. Lupaan syödä vähemmän lihaa
  2. Lupaan olla vastuullisempi valinnoissani
  3. Lupaan tarttua uudelleen Uuden Elämän Alku-valmennukseen
  4. Lupaan kokata tästä joululahjaksi saamastani kirjasta ainakin kaksi reseptiä kuussa :D 

Mausta en silti tingi. Ruoka on Jumalani, nautintoni ja elämäni. Liikkumalla enemmän, voin myös nauttia enemmän. Hyvä ruoka, parempi mieli 💗

Onko sinulla uuden vuoden lupauksia, tai suunnitelmia mitkä aiot toteuttaa tulevana vuonna? 

P.S. Lisää kierrätysvinkkejä Hävikkiviikko- postauksessani

EDIT 16.1.19:
Lupauksistani jäi toteutumattanumero 4. Kolmosta toteutin pari viikkoa... joten semisti toteutettu...


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti