Sushia omassa keittiössä

toukok. 4, 2018 2 comments





Ihanaa toukokuuta ystäväni! 
Vappu tuli ja meni, ja suunnitelmissa ollut vappupostaus jäi tekemättä. Meillä ei itseasiassa suurempia pippaloita edes ollut, vieraita kokonaista yksi, joten päätin tehdä ihan pienen noutopöydän. 

Päätin kokeilla sushia toisen kerran, tällä kertaa tehden myös Maki- ja uramakirullia, kun aiemmin olin kokeillut vain nigiriä ja rullia ilman levää. 



Kauppalistaan siis seuraavia. Marketeissa, ainakin Prismassa on oma pieni japani-hyllynpääty, josta löytyy Miyatatuotteet ja bambumatto, sekä syömäpuikkoja jos niitä halajat. Toki muitakin merkkejä on mutta nämä olivat edullisimpia ja oikein hyviä:


  • Miyata Sushi Nori-levää
  • bambumatto
  • Miyata riisiviinietikkaa
  • Pasini sushi-riisiä
  • japanilaista soijakastiketta-kyllä, sillä ON huomattava ero kiinalaiseen
  • kurkun
  • majoneesia (tein tosin itse omani)
  • avokadoa
  • lohta
  • katkarapuja
  • tonnikalaa (tölkissä)
  • kananmunaa
  • kirjolohen mätiä
  • seesaminsiemeniä (unohdin itse käyttää lopulta :D)
  • wasabitahnaa
Keitä sushiriisi. Keittämisen kanssa saa olla tarkkana sillä ylikypsä riisi susheissa pilaa koko ruuan. 

Itse keitin 5dl riisiä jonka pitäisi riittää neljälle henkilölle. 

Huuhtele riisi hyvin, kunnes vesi on kirkasta, 5-6 kertaa veden vaihto siis ainakin. Parasta riisi on huuhtoa kulhossa tai kattilassa sen sijaan että valutat niitä lävikössä. Näin näet irtoavan tärkkelyksen paremmin, sitäpaitsi lävikössä riisin rakenne voi hajota ja se taas vaikuttaa lopputulokseen.

Huuhtelun jälkeen, mittaa kattilaan vesi. Lasikannellinen kattila on paras itämaisen riisin keitossa (jos sinulla siis ei ole riisinkeitintä). 5dl riisiä = 6dl  kylmää vettä. Laita riisi liedelle hieman keskilämpöä korkeammalle. Heti kun veden pintaan alkaa nousta kuplia, laske lämpö matalalle ja anna riisin keittyä n 15-18min, tai kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Älä nosta kantta missään vaiheessa. Nosta sitten kattila liedeltä ja anna levätä vielä 10 minuuttia. 

Valmista sitten riisietikka. 

Mittaa kulhoon

  • 2,5dl riisiviinietikkaa
  • 1,5dl sokeria
  • 1rkl suolaa
Sekoita.

Mausta riisi kun se on vielä kuumaa. Vedä riisiin märällä puu- tai muovilastalla viillot ristiin. Kaada puolet etikasta vakoihin ja tee sitten lastalla varojasti pari viiltoa lisää, nyt eri suuntiin. Kaada loput etikasta. Älä "vatkaa" tai käytä voimaa sekoittamaan riisiä, sen rakenne rikkoutuu ja se menee muusiksi. Tee varovaisia viiltoja, se riittää. 

Nyt riisi pitää jäähdyttää nopeasti. Käytä viuhkaa, pahvin palasta, mitä nyt vaan keksit hja huido riisin päällä kunnes hauiksia särkee ja hiki valuu (ei kuitenkaan riisiin). Itse iskin kattilan uunivuokaan jossa muutama sentti kylmää vettä jotta kattilan pohja viilenisi nopeasti ja aloin huiskia tuoreimmalla Glorian ruoka ja viini-lehdellä.

Kun riisi on jäähtynyt, voit alkaa näpertelyn.

Aloita fileoimalla lohesta sopivan kokoisia siivuja Nigirejä varten. Rullissa ei ole niin väliä onko palat kauniita. Itse leikkelin niitä varten kapeita pidempiä siivuja. Käytä aina sushissa tuoretta lohta. 

Sekoita tölkillinen tonnikalaa  kukkuralliseen ruokalusikalliseen majoneesia.

Muusaa sulaneet katkaravut ja purista niistä kaikki irtoava vesi. Sekoita majoneesiin.

Pidä kädet kosteina käsitellessäsi riisiä, se on tarttuvaa. 

Nigirejä varten (ne siis, joissa päällä lohi tm. viipale tai tahnat) muotoile riisistä 3cm pötköjä. Itsellä tuli vähän turhan suuria, joten ensi kerralla taidan tehdä pitkän pötkön josta leikkelen sitten sopivan kokoiset palat. Laita pinnalle lohiviipaleet. Toista sama tonnikala- ja katkaraputahnoilla. Voit lusikoida pintaan koristeeksi mätiä.

Sitten rullahommiin; 

Makirulliin laitoin täytteeksi lohta ja avokadoa, sekä lohta ja kurkkua. Raputikut ovat myös hyvä vaihtoehto, itse en muistanut raputikkuja ostaa. 

Aseta bambumatto keittiötasolle. Laita sen päälle nori-levälevy. Aseta levyn päälle riisiä kuvan osoittamalla tavalla, suht ohut kerros riittää.


Jätä n. 2cm levää täytteettä. Itse rullasin makit "väärästä päästä", huomasin vasta tänään, mutta hyvin ne silti pysyi kasassa. Eli aseta täytteet kuvan osoittamalla tavalla, mutta toiseen päähän, ei tähän päähän missä tuo 2cm:n pätkä levää, jos siis haluat tehdä ne ihan oikein...


Rullaa sitten mattoa apua käyttäen napakka rulla. Voit pitää maton hetken rullan ympärillä ja painella se hyvään muotoon. Toiset sanovat että rulla pitäisi vielä kääriä kelmuun mutta ei minusta. Voit myös pitää pötköä 10 minuuttia jääkaapissa jos tuntuu että haluat siitä jämäkämmän. Minä en tehnyt sitäkään.
Leikkaa terävällä, MÄRÄLLÄ veitsellä n. 1cm 'siivuja' ja laita tarjolle.


Nurinkurinrullat ovat ihan yhtä helppoja, vaikka voisi luulla etteivät ole. 

Aloitat kuten Maki-rullissa, mutta paineltuasi riisin levälevyn pintaan, flippaa se ympäri niin että levälevy on pinnassa ja hyvin paineltu riisi bambumattoa vasten. Asettele täytteet samaan malliin ja rullaa samaan malliin. 



Pyörittele pötkö halutessasi seesamin siemenissä ja leikkele taas märällä terävällä veitsellä siivuiksi. 



Tarjoile sushi wasabitahnan ja soijakastikkeen kera. 
Nauti hyvässä seurassa! 

P.S. Käytin rapu- ja tonnikalatäytteitä myös tällaiseen herkkuun;
Eli täytetyt kananmunan valkuaiset. Namia!! Kokeileppas muuten täyttää munat majoneesiin sekoitetulla maksapateella.















Kommentit

  1. Kiitos niin paljon vinkistä, että kaikki kaupan wasabit taitavat olla ilman tarvittavaa ytyä. Menen johonkin etniseen kaupppaan sitä hankkimaan.

    Wow te olette tehneet tuolla levälläkin, siihen me ei ekalla kerralla rohjettukaan lähteä.

    Sushi on kyllä niin parasta ja täälläkin voisin syödä joka päivä, aina sushit mielessä.

    Ihanaa loppuviikkoa Hanna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, sori, ollut vähän hektistä, näin vasta nyt kommenttisi.. Hei niillä levillä, ja ilmankin levää on todella helppo pyöräyttää, kun on sellainen bambumatto. Itseasiassa minusta oli helpompi saada hyvännäköisiä niistä kuin nigireistä :D Prismassa on aika hyvä Japanilaisosasto, ainakin tossa meidän Sellon Prismassa, maksokohan pari euroa se bambumatto, ja ostin syömäpuikotkin :). Wasabi itsessään on ilmeisesti aika harvinainen ja kallis, minkä takia sitä usein korvataan vähän samanmakuisella piparjuurella ja värjätään. Onhan piparjuurikin melko tujua, eli kyllä noista ns. feikeistäkin saa ihan hyvin joistakin makua, osa on vaan lotrattu liian vetiseksi. Mukavaa ja rentouttavaa päivää sinulle <3

      Poista

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca