Romaniaa kierrellen - Bacau - Targu Ocnan suolakaivos - Salina Targu Ocna

tammik. 15, 2023 0 comments

 


Targu Ocnan suolakaivos on yksi Romanian vanhimpia ja suurimpia suolakaivoksia, ja sijaitsee Bacaun maakunnassa. Ensimmäiset merkinnät kaivoksen toiminnasta on 1380-luvulta. Siellä on Romanian suurin suolavaranto. Suolakaivoksen tunnelit ovat lähes 250 metrin syvyydessä maan alla ja tunneleihin on rakennettu yksi alueen suosituimmista retkipaikoista.


 Salinaan lähdetään usein vähintään päiväretkelle, usein useammaksikin päiväksi, sillä lähellä sijaitsee muitakin retkipaikkoja, kuten turistien suosima spa-kompleksi Casa Creanga. Ympärillä on hulppeita villoja ja hotelleja, ja Salinankin yhteydessä on suola-allas aurinkotuoleineen, missä voi palvoa aurinkoa ja hoitaa mm. ihosairauksia suolan tuomilla terveysvaikutuksilla. 

Keskiajalla ja ensimmäisen maailmansodan aikana suolakaivoksessa työskenteli pääasiassa ns orjat. Rikolliset vangittiin ja vietiin Targu Ocnaan ja muihin kaivoksiin sovittamaan rikoksensa. Jo1500-luvulla suolaa vietiin Targu Ocnasta mm. Puolaan, Venäjälle, Turkkiin ja Serbiaan. 

Fast forward tähän päivään, ja Salinan sokkeloisista tunneleista on tullut paikallinen nähtävyys ja hengailupaikka. 


Liput Salinaan maksaa n 8 euroa, ja sillä saa seikkailla tunneleissa koko päivän.

Liput ostettuamme, odottelimme bussia sisäpihalla, joka ajeli noin 5-7 minuutin matkan pimeää tunnelia, ja loppumatka kuljettiin kävellen. Astuessamme sisään pienestä puisesta ovesta, ensimmäisenä korviin kantautui kirkollinen liturgia. Tunnelissa on kirkko. Romanialaiset ovat varsin uskonnollista kansaa, minkä olet varmasti huomannut aiemmistakin reissuistani. Kaltaiselleni pakanalle kirkossa käyntejä on kertynyt tälle vuodelle ehkä jo yksi liikaa. 



But I don't judge 😁



Romanialaiset kirkot ovat näyttäviä, ei siinä mitään. Saatuamme synninpäästön, jatkoimme matkaa. 

Vastaan ajeli lapsia ja aikuisia polkuautoilla, ja huomasin että liikennepuiston kaltaisesti paikassa oli suojatiet ja liikennemerkit. Täällä pitää siis noudattaa liikennesääntöjä, totesin. 


Jatkettuamme matkaa, päädyimme pelipaikkaan. biljardi- ja pingispöydät olivat varattuina ja porukka jonotteli vuoroaan. Sivummalla oli minijalkapallokentät ja lentopallokenttä, ja toisella puolella pomppulinnat ja liukumäet perheen pienimmille. Pelialueen takana oli elokuvateatteri. Kuvasin muutaman videon jotka löytyvät Instagramin kohokohdista mutta emme alkaneet jonotella mihinkään. 

Tunnelissa on myös esiintymissali, mutta nyt ei ollut ketään buukattu esiintymään. Tämä joulun jälkeinen aika on oikeastaan kaikkialla hiljaisempi . 

Salinassa ei ole ravintolaa eikä kahviloita, ja huomasimmekin että kaikilla oli omat eväät mukana. Tunneleissa on jokapuolella pöytiä ja penkkejä ja näimme isompia usean perheen porukoita, joilla oli termarit ja ihan kunnon ruuat mukana. He majoittuivat muutamaan pöytään ja lapset lähivät tottuneesti tekemään kukin mitä halusi. Tekemistä Salinassa riittää kaiken ikäisille.


Tunnelissa on myös suolamuseo jossa Salinan historiasta kerrotaan enemmän, mutta valitettavasti vain Romanian kielellä. Olen huomannut tämän nyt useammassakin paikassa. Ulkomaalaisia turisteja ei oteta huomioon minun mielestä tarpeeksi. Mikä hurja potentiaali tälläkin paikalla on, ulkomaalaiselle, ilman tuastatietoa, tämä voi olla vain hieman erikoisempi hengailupaikka. 

Matkamuistomyymälästä saa ostaa mukaan Salinan suolaa, kirkollisia ikoneita ja kaikenlaista krääsää, mutta tähänkin voisi mielestäni panostaa enemmän. Kuten sanoin, ravintoloita tai kahviloita ei ole, mikä myös tuntuu kovin kummalliselta. Olettaisi että päivän touhutessa, olisi kiva istahtaa valmiiseen pöytään perheen ja ystävien kanssa. Tunnelista löytyy toki kauppa josta saa sipsejä ja keksejä yms.

Koska olimme liikkeellä tammikuussa, oli suola-allas suljettu, mutta kesällä tämä on takuulla vielä hienompi kokemus.

Suosittelen paikkaa perheille ja isommille porukoille. Näin kahdestaan peak-seasonin ollessa ohi, kiersimme paikan alle kahdessa tunnissa. 


Päällimmäisenä ajatuksena reissun jälkeen oli, että haluan tulla uudelleen. Kesällä, ja isommassa porukassa. Näen potentiaalia, jota en vielä päässyt toteuttamaan. 

Hyvät romanialaiset. Minä pyydän, enkä vain itselleni, alkakaa rakentamaan turistikohteita ulkomaalisturismin näkökulmasta enemmän. Minä olisin halunnut tietää enemmän, nähdä edes yhden tekstin englannin kielellä. 

Itä-Eurooppa on nostanut hurjasti päätään eurooppalaisessa turismissa, ja Romania on jäänyt siinä vähän jalkoihin. Ei siksi, ettei täällä olisi nähtävää tai koettavaa, vaan siksi ettei siihen panosteta. Markkinointiin ei panosteta. Sama tilanne oli kuuluisalla Hilpeällä hautausmaalla, ja Barsanan luostarissa. Ulkomaalaiselle kokemus jää vähäisemmäksi jos ei pysty lukemaan tai kuulemaan historiaa. 

Silti. Suosittelen lapsi/teiniperheille päiväreissuksi. 












Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca