Tämä herkku on se kuuluisa rakas lapsi, jolla on monta nimeä; Mici, Mititei, The wee ones, Little ones...oisko ne Suomeksi sitten Pikkuruiset? Miniset?
Kyseessä on siis kuorettomat raakamakkarat, jotka muutama vuosi sitten joutuivat hankkimaan EU:lta erityisluvan käyttää ruokasoodaa myös valmiin makkarataikinan tuotannossa, ilman että siitä täten tulisi lihajaloste.
Se nimittäin tuo makkaralle sen kuohkeutensa ja kimmoisuutensa ja ilman sitä, se olisi vain jauhelihapötkö muiden joukossa. Täydellisessä Micissä pinta on hyvin ruskistunut, ja aavistuksen rapea, ja sisus pehmeä ja kuohkea.
Kuvassa tarjoiltuna Serbialaisen Ajvar-paprikarelissin kera |
Romanialaiset taistelivat keissiä vuoden 2013 EU:n lisäainedirektiivin tulosta lähtien, ja lopulta saivat tahtonsa läpi, ja ovat nyt osana poikkeuslupalistaa jossa on useita muitakin Euroopan eri maiden perinneruokia, kuten chorizo ja kebab.
Micit kuuluu grillata mieluiten hiili-grillillä, sillä pannulla ja uunissa ne vain menettävät sen jonkin. Toki olemme joskus tyytyneet pannu- ja uuniversioihin, kahdesta pahasta uunin grillivastuksen alla on paras. Partsigrillailijoina hiilet ovat poissa kuvioista, mutta sähkögrilli voittaa myös uunin.
Micin alkuperästä on monta tarinaa. Sanotaan että ne kumpuavat Turkin Ottomaanien aikakaudelta, ja tottahan ne muistuttavat kovasti Köftejä. Toinen varsin samankaltainen (muttei LÄHESKÄÄN yhtä herkullinen) tuotos on Serbialaista alkuperää oleva Cevapcici, mutta ympyrä sulkeutuu jälleen Ottomaanien Köfteen jonka sanotaan myös tämän ruuan alkuperäinen inspiraation lähde.
Romanialainen tarina kuitenkin kertoo ravintolasta Bukarestin vanhassa kaupungissa 1900-luvulla jossa kokilla kävi kämmi ja häneltä loppui suolet kesken kiireisen päivän. Asiakkaita oli jonoiksi asti odottelemassa joten kokki teki hätäratkaisun, muotoili makkarat kuuluisaan pötkylä-muotoonsa, ja grillasi ne ilman kuorta. Ja VOILA, Romanian hittituote oli syntynyt.
Miceille löytyy useita eri reseptejä, joista lähes jokainen väittää olevansa 'se alkuperäinen'. Resepteissä liha vaihtelee naudasta nauta-lammas, nauta-sika, ja sika-lammas sekoituksiin, ja yhdistelmään kaikista kolmesta. Parhaaseen tulokseen olen itse päässyt nauta-lammas-sekoituksella. Siitä tulee se paras tuoksukin.
Vieraillessani Bukarestin vanhassa kaupungissa kesällä 2016, Micien tuoksu leijaili kaikkialla kaupungin yllä ja olin kuin noiduttu. Vaikka olimme juuri käyneet syömässä, hinauduimme jälleen paikallista ruokaa tarjoavaan ravintolaan ja tilasimme annoksen jaettavaksi.
Bukarestin vanha kaupunki |
Veikkaan siis että naapurustosi on hyvin nopeasti tirkistelemässä aidan raosta että mikä ihme tämä taivaallinen tuoksu on, kun laitat ensimmäiset Micit grilliin.
Micit tarjoillaan yksinkertaisesti Dijon-sinapin ja tuoreen leivän kanssa, mutta sopivat myös ranujen seuraksi.
Viimeisimpänä olen tarjonnut Micit Serbialaisen paprikarelissin-Ajvarin kanssa, ja yhdistelmä oli loistava. Se olikin odotettavissa, sillä myös Cevapciceja tarjoillaan usein Ajvarin kanssa. OLUT ja Mici ovat keskenään hyviä ystäviä. Tarjoa siis hyvää lageria näiden kanssa. Itse en tosin ole oluen juoja, joten viini on oikein hyvä kumppani Micille myös.
MICI eli MITITEI
- 1 kg nauta-lammas-jauhelihaa (50/50)
- 2 valkosipulin kynttä raastettuna
- 1,5 tl suolaa
- 1 rkl savustettua paprikajauhetta
- 1 tl kuivattua timjamia
- ½ tl jauhettua mustapippuria
- 1 tl jauhettua maustepippuria
- 1 tl kuivattua anista
- 2 tl juustokuminaa
- 1 tl jauhettua korianteria
- 1 tl ruokasoodaa
- 1,5 dl laadukasta liha- tai luulientä
Sekoita kaikki muut ainekset yhteen paitsi lihaliemi, ja vaivaa tasaiseksi.
Lisää lihalientä osissa vaivaten samalla. Jos käytät vähärasvaista lihaa, tarvitset luultavasti tuon 1,5dl, jos taas rasvaisempaa, voi desikin riittää. Haluamme pehmeän taikinan josta kuitenkin saa helposti muotoiltua Mici-pötköt kun taikina on maustunut.
Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin AINAKIN neljäksi tunniksi, mielellään yön ylitse. Meillä taikina lepäsi tällä kertaa 6 tuntia ja maku oli superb.
Kun taikina on maustunut, muotoile taikina 2,5 cm x 8 cm-pötköiksi, ja laita takaisin jääkaappiin vielä tunniksi.
Laita grilli kuumenemaan ja grillaa hiiligrillissä. Grilli ei saa olla liian kuuma, muuten vain pinta ruskistuu ja sisus jää liian raa'aksi. Pinnan tulee olla kunnolla ruskistunut mutta sisus saa jäädä aavistuksen punertavaksi (paitsi sian lihaa käytettäessä).
Tarjoile heti Dijon sinapin, Ajvarin ja tuoreen leivän kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti