Matkavinkkinä Romania - arkkitehtuuria, aurinkoa, ja ihan sairaan hyvää ruokaa!

huhti 21, 2017 1 comments
Biserica Rusa- Venäläinen kirkko
Tässä muutama päivä sitten, laittaessa blogini ulkoasua uuteen uskoon, laajensin samalla kirjoitusteni skaalaa kuvauksessa vähän pidemmälle, ja miksipäs en. 

Esimerkiksi Romania inspiroi minua sekä ruokakulttuurillaan että matkustuskohteena. Täten jaan erään monista reissuistani juuri teidän kanssa. Tämä postaus ei siis sisällä yhtään reseptiä, eikä oma keittiöni sotkeutunut tätä kirjoittaessa ollenkaan. 
Ukkeli siis on Romanialainen ja täten maa, ja sen kulttuuri on tullut minulle varsin tutuksi näiden neljäntoista vuoden aikana. Olen vieraillut maassa kolme, ehkä neljä kertaa, mutta viime kesän reissulla pääsin viimein näkemään muutakin kuin ukkelini vanhan kylän ja sitä ympäröivät asuinkeskittymät. Toki ajelimme läpi Bukarestin muillakin reissuillamme mutta autosta käsin ei oikein edes pääse raapaisemaan sitä pintaa siitä mitä kaikkea kaupunki oikeasti tarjoaa.
Tällä kertaa ehtonani oli että jätämme vierailun tähän pikkukylään kokonaan pois, ja teemme juttuja omaan tahtiimme, menemme minne me haluamme ja syömme mitä ME haluamme ja MILLOIN me haluamme (toki 'ME'-sanan tilalle voisi vaihtaa myös sanan 'MINÄ' 😁).
Matkaan meillä oli varattuna tasan kahdeksan päivää, sillä vain sen verran sain töistä vapaata lomaan. Lomapäiviähän oli kertynyt hurjat 4 kpl ja siihen sumplittiin vapaita molemmin puolin. 

Bukarest-vanha kaupunki
Alunperin suunnitelmissa oli Kreikan loma, mutta viimetingassa tultiin siihen tulokseen ettei oteta riskiä passittomina (molemmilla vain henkilökortti) kun välilaskut oli Turkissa. Seuraavaksi havittelin Espanjaan, mutta lopulta mies sai luriteltua lorujansa niin kauan että suostuin lähtemään hänen kotimaahansa, yllä mainituilla ehdoilla. Deal was done. 

Lennettiin siis Bukarestiin, missä yövyttiin ystävän luona Pantelimonin kaupunginosassa, ja kävimme ostoksilla Baneasan ostoskeskuksessa, mikä oli VALTAVA. Tunnelma oli yllättävän kansainvälinen; kahviloita, baareja, high-end designer-kauppoja... 

Muistelen lukeneeni jostain blogista joskus ettei Romania ole shoppailijan matkakohde, rohkenen väittää vastaan.



Teimme viimehetken rantaloma-ostokset, ja kävin hoidattamassa jalat ja kynnet kuntoon alle viidellätoista eurolla sillä aikaa kun mies nautti olutta alle euron hintaisella tuopilla 😁.

Tämän jälkeen suunnistimme Herastraun puistoon, mikä on oikeasti henkeäsalpaavan kaunis. Pysähdyimme syömään Herastrau-järven rannalla olevaan Italialaisravintolaan Il Calcioon.



Herastrau on ns. varakkaiden aluetta ja ravintoloissa ja baareissa usein törmääkin 'julkkiksiin'ja katujen reunat ovat täynnä varsin hulppeita autoja. 


Söin ravintolassa ehkäpä elämäni parhaan Pasta-annoksen; Aglio Olio ravuilla. Säästelin viimeistä haarukallista viimeiseen asti koska en halunnut tämän kokemuksen koskaan päättyvän 😋.



Yksi ehdoistani tälle reissulle olikin että me ei sitten syödä missään Autoservire-ravintoloissa joissa kerätään omat huonoista raaka-aineista tehdyt annokset muovitarjottimille kuin kouluruokaloissa, vaan syömme hyvin, laskematta senttejä. 



Hintataso Romaniassa on kuitenkin niin alhainen että tämäkin 'hienon ravintolan' annos taisi olla noin seitsemän euroa.

Jätimme Bukarestin seuraavana aamuna ja matkasimme Constantaan toisen ystävä-pariskuntamme luokse. 

Jälleen pääsin syömään ihan taivaallista ruokaa kun ystävämme neuvoi meille paikan Constantan portul Tomisilla, mistä saisi kaupungin parasta seafoodia.

Paikan löytäminen oli tuskien taival sillä taksi jätti meidät ihan väärään paikkaan. Rämmimme pitkin puskia ja pieniä polkuja ja lopulta löysimme tien joka vei sinne. Mutta uskokaa, se oli kaiken sen tuskan väärti kun paikan löysimme!



Aqua by The Sea-ravintolassa söin lähes tajunnan vievän annoksen Mustan meren sinisimpukoita valkoviinikastikkeessa. Mies söi tiikerirapuja tomaattikastikkeessa, joimme 2 lasia viiniä ja 2 olutta, alkuruuaksi marinoituja oliiveja ja leipää kaviaari- (mäti-)tahnalla; hinnaksi tuli n.30€ yhteensä. Not bad...

Seuraavaksi suunnattiin Mamaian rantalomakohteeseen.


Mullehan ykkösjuttu oli että saan maata aivot narikassa rannalla ilman huolen häivää ja käristää nahkaani. Ja ennenkuin huokailette että tänä päivänä vielä joku tahallaan altistaa itsensä syövälle, sairastan psoriaasia, ja aurinko on ainoa asia millä olen koskaan siihen saanut apua...


Navodari beach, Mamaia


Mamaian pohjoispuolelta buukattiin hotellihuone neljäksi yöksi alle 400 leillä. Hotelli-Casa Roma on reilu vuosi sitten rakennettu pieni hotelli Navodarin rannan kupeessa. Hotellissa ei ollut ruokatarjoilua, mutta aamukahvit sai 2 leillä. Lähes joka aamu omistaja kuitenkin tarjosi ne ilmaiseksi. Omistajaperhe oli ystävällinen, ja neuvoi meille parhaat rannat, sekä tien lähimpään aamupalaa tarjoavaan hotelliin. Yksi huomionarvoinen juttu oli myös että tässä hotellissa oli paras suihku mihin olen koko Romaniassa törmännyt, ja olen siis vieraillut maassa kolmeen (ehkä neljään, en ole varma) otteeseen!

Tämä alue on vasta kehittymässä turistikohteena ja hotelleja nousee alueelle kuin sieniä sateella. 




Ranta, puhtaine kultaisine hiekkoineen oli alle 10 minuutin kävelymatkan päässä, ja sieltä sai aurinkotuolin päiväksi 15 leillä. Tämäkin toki vaihteli työntekijän ja asiakkaan mukaan. Toisena päivänä menin nimittäin rannalle yksin, ja rantapoika yritti laskuttaa samasta tuolista 28 leitä. Jäi yritykseksi.

Navodarin rannalla palvelut eivät ole päärantojen veroisia mutta muutama rantabaari ja kauppa sieltä löytyy, mutta Navodari kehittyy koko ajan joten palveluita lisätään koko ajan.
Turistille järkevintä on käyttää matkustamiseen julkisia kulkuneuvoja, kuten bussia, jolla pääsee Mamaian pää-turistirannalle alle kymmenessä minuutissa. Taksejakin on tarjolla, mutta kuskit eivät puhu Englantia ja ottavat helposti triplahinnan jos et tiedä mihin olet menossa ja et puhu kieltä. Toki voit myös vuokrata auton mutta ainakin suuremmissa kaupungeissa porukka ajelee miten sattuu, töötit huutaa ja nyrkit heiluu ikkunoista. Voi olla vähän erilainen ajokokemus edessä 😉.


Navodari beach, Mamaia
Ruokatarjonta myös Mamaiassa on monipuolinen. Kävimme eräänä iltana Mamaiassa Turkkilaisessa ravintolassa syömässä varsin herkullista kana-shish-kebabbia. Lukuisia Italialaisia ravintoloita on myös tarjolla, joissa hinnat ovat myös ihan sikahalpoja. Alla kuva illalliselta Mamaian yhdessä Romanialaisista ravintoloista. Annos maksoi 4€ ja sisälsi jättirapuja, simpukoita ja mustekalaa salaattipedillä.

Seafood Mixed Grill Ravintola Terraza Andreea, Mamaia

Lämpötila elokuun viimeisellä viikolla oli lähes joka päivä 36 asteen luokkaa, mutta kesäkauden ollessa jo lopuillaan, tuuli oli positiivinen asia, alkaa nimittäin tässä iässä jo tukahduttava kuumuus käydä voimille ja tuuli kompensoi sitä hyvin. 
Rannan vesi oli puhdasta, ja hiekka pehmeää ja koska suurin osa lomalaisista oli jo lähtenyt, oli siellä reilusti tilaa uida ja polskia ilman että piti varoa kanssauimareita.






Mamaian keskus on vilkas rantakatu joka on TÄYNNÄ ravintoloita ja baareja. Rantabaarit muuttuvat iltaisin yökerhoiksi, missä vähäpukeiset kaunottaret (ja komistukset) tanssivat baaritiskeillä ja rannalle raikaava Housemusiikki saa aikaan ihan sairaan siistin fiiliksen. 

Me ei lähdetty klubeilemaan mutta istuttiin myöhään illalla pimeällä rannalla rantatuoleissa, syötiin auringonkukansiemeniä ja juotiin pussikaljaa peri-Suomalaiseen tapaan. Se riitti. Olin onnellinen.

Kadun yllä menee myös condola, mikä, varsinkin illan pimetessä ja valojen syttyessä rantabaareihin on varsin sykähdyttävä kokemus.
Rantakohteessa olimme kolme yötä, ja palasimme takaisin Bukarestiin. Paljon oli vielä näkemättä. Olimmehan vasta käyneet yhdessä ostoskeskuksessa. Loput ajasta käytimme vain kulijailuun Bukarestin vanhassa kaupungissa, terasseilla ja kahviloissa ja minä räpsien kuvia upeista maisemista ja rakennuksista.

Bukarest on upea, eikä syyttä sitä kutsuta Pikku-Pariisiksi. 

Toki esimerkiksi Boulevard Uniriita  rakentaessa ja suunnitellessa oli esikuvana käytettykin mm. Champs Elyseetä, ja tahallisesti siitä tehtiin aavistus esikuvaansa pidempikin. 



Arkkitehtuuri on upeaa, rakennukset saavat haukkomaan henkeä koristeellisuudellaan, mutta samaan aikaan voi toisella puolella tietä olla täysi kontrasti, rakennuksia joista puuttuu seiniä, ikkunoita ym... 

Cheausescun rakennuttamat palatsit niin ikään saavat ihon kananlihalle, niin kauneudessaan kuin karmeudessaankin.

Yksi yllättävän kiinnostava kohde minulle oli toisen suuruudenhullun, Steaua Bucarestin (jalkapallojoukkue) omistajan Gigi Becalin itselleen rakennuttama palatsi, jonka portaita koristaa punainen matto. 
Kyseinen herra vapautettiin taannoin vankilasta lusittuaan siellä korruptiosta. Ikäväkseni palatsista ottamani kuva katosi puhelimestani mystisesti...

Palatul Voievodal Curtea Veche and Church
Kaikenkaikkiaan suosittelen Romaniassa vierailua sekä auringonpalvojille, että historiasta ja arkkitehtuurista pitäville, pennin venyttäjille ja shoppailijoille, sekä Housemusiikin ystäville. Romanialainen House vetää vertoja monille suurille nimille... 


xxx




Kommentit

  1. Ai että, nyt tekisi mieli päästä näkemään myös Romanian rantakohteet! Me tosiaan rakastuimme Bukarestiin lapsiperheenä ja ehdottomasti matkustamme uudelleen Romaniaan. Mun mies on 20v sitten matkustanut Konstantaan ja tehnyt päiväretken Bukarestiin joten oli kiva hänenkin nähdä vähän uutta näkökulmaa maahan.

    Aivan upeaa, että saatte kahdesta eri kulttuurista aineksia elämäänne! Se on suuri rikkaus.

    Tässä mun juttu lasten Bukarestista, jos sun lukijoita kiinnostaa lukea:
    Bukarest lasten kanssa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…