Nyhtöpossua ja kurkumariisiä kokiskastikkeella

huhtik. 20, 2017 0 comments


Viime viikolla ostettiin kaksi kiloa Kassleria, josta pakastin vajaan kilon köntin erikseen, ajatuksena tehdä siitä nyhtöpossua joku päivä ihan ensi kertaa elämässäni. Pääsiäisenä kävikin ilmi ettei minun tarvitse googlailla sitä täydellistä reseptiä ollenkaan, nimittäin kun menimme Pääsiäis-Sunnuntaina ystävien luokse illan viettoon, oli heillä tarjolla juurikin nyhtöpossua, ja vieläpä varsin mehukasta ja herkullista sellaista. 
Se oli tehty jollain vanhalla Hesarin reseptillä, joten räpsäisin heti kuvat reseptistä, ja nyt on se päivä, kun resepti pääsi käytäntöön. Sen kunniaksi räpsäisin myös uudesta essustani kuvan, TADAAA! 😁 

Olen ollut varsin reippaalla päällä, sillä ukkokultani saarnasi minulle eilen siitä, kuinka minun tulisi käyttää vapaapäiväni rakentavammin; 'mene vaikka juoksemaan, ja siivottavaakin olisi...' hän ehdotti hyväntahtoisesti... 'and close down the f'in' fb, it's taking over your life!' jatkoi hän sitten vähemmän hyväntahtoisesti.
Siis hän, joka makasi puoli vuotta pelaamassa pleikkaria... öhhh...teki mieleni päästää kirosana mutta sain pidäteltyä.  Ja sitäpaitsi, tuunasin eilen koko päivän blogini ulkoasua, en notkunut feisbuukissa. NIH!

Aamulla, tästä avautumisesta edelleen vimmastuneena lähdin ennen aamukahdeksaa juoksemaan, ja juoksin kokonaista 55 minuuttia. Koira-parka oli ihmeissään, sillä tällaista vauhtia ei oltu mentykkään sitten... no, viime syksyn.
 Tämän jälkeen puunasin raivon vallassa jok'ikisen keittiön kaapin, enkä edes istahtanut katsomaan Holby Cityä. Ja siis Holby Cityhän on yksi niistä syistä miksi iltatyö sopii minulle paremmin, SE on se syy miksi nopeutan hieman askeliani koiran kanssa aamulenkillä, etten missaa edes niitä tunnusmusiikin ensimmäisiä kumahduksia tasan kello yhdeksältä. NIIN vihainen minä olin.
Keittiön kiiltäessä puhtaana kumahti kello yksitoista, ja olikin aika aloittaa illallisen valmistus, sillä possun piti istua jääkaapissa marinadissa kuitenkin sen pari tuntia ja sen valmistamiseen menisi sen jälkeenkin kolmisen tuntia. En käyttänyt kaikkia reseptin aineksia sillä a) mies vihaa oreganoa (tosin juuri tästä syystä olisi kai pitänyt kaataa purkillinen oreganoa illalliseen) ja b)unohdin ostaa appelsiinia... 
Suurentamalla ylläolevan kuvan, näet sen ihka-originaalin reseptin. Tämä on minun muunnos siitä.

NYHTÖPOSSUA
  • 800 g kassleria
  • 1 lime
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1tl juustokuminaa
  • 1tl paprikajauhetta
  • puolikas jalapeno
  • 2 laakerinlehteä
  • suolaa ja pippuria
  • 1/2 l lihalientä
  • pari kukkaa tuorepersiljaa


Kuutioi kassler n. 3 x 3cm:n paloihin ja laita ne kulhoon. Purista päälle puolikkaan limen mehu sekä raastettua limen kuorta n. 1rkl verran.
Hienonna sipuli, valkosipuli,jalapeno ja persilja ja laita kulhoon. Käytin tässä Magic Bullettia hienontaen ne todella hienoksi jotta saisin sipulin maun kunnolla lihaan. 


Lisää juustokumina, paprikajauhe, suola ja pippuri ja sekoita kunnolla. Peitä kulho kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin 2 tuntia. Tee sillä aikaa lihaliemi. Itse keitin kasviksista lientä johon heitin muutaman rasvaisen palan kasslerista sen pari tuntia.
Ota kassler jääkaapista 1/2 tunniksi huoneen lämpöön ennen kuin alat valmistaa sitä. Tällöin lihasta ei tule niin runsaasti sitä vaahtoa mitä monesti keittäessä tulee. 
Laita kuutiot isoon kattilaan ja kaada päälle lihaliemi niin että lihat peittyvät juuri ja juuri. Jos lientä ei ole tarpeeksi, kaada hieman vettä lisäksi. Minulla riitti tuo puoli litraa.
Kypsennä lihoja miedolla lämmöllä ainakin kaksi tuntia.
Kun lihat ovat kypsiä, ota liemestä 2dl toiseen pieneen kattilaan ja keitä sitä kunnes se keittyy kokoon niin että jäljellä on n. 1dl.


Nosta lihakuutiot leivinpaperille pellille ja revi lihat paloiksi käyttäen kahta haarukkaa. Levitä revityt lihat sitten tasaisesti pellille, ja kaada päälle se 1dl kokoon keitettyä lihalientä.
Nosta pelti 225 asteiseen uuniin ja paista niin kauan että neste haihtuu ja lihat saavat aavistuksen väriä. Älä polta niitä.



KOKISKASTIKE

Tähän kastikkeeseen googlasin reseptin, ja pohjana toimii 
WTD-blogista löytämäni resepti, mikä, 
jos oikein ymmärsin, on Saara Sarvaksen käsialaa...


  • 3dl lihan paistolientä, dr pepperiä tai kokista (käytin pepsiä)
  • 1dl ketsuppia tai tomaattipyreetä (käytin ketsuppia)
  • 1/2 limen mehu
  • 1/2 sipuli kuutioituna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna (käytin taas bullettia sipulin ja v-sipulin murskaamiseen)
  • chilliä maun mukaan (puolikas kuivattu birds eye murskattuna)
  • 10 cocktail kirsikkaa (en käyttänyt, ei ollut) 
  • savuaromia tai 1 rkl valmista savuista bbq-kastiketta (ei ollut kumpaakaan, laitoin paprikajauhetta)
  • 2rkl valkoviinietikkaa tai balsamicoa
  • suolaa ja pippuria

Koska minusta kastike oli aiiivan liian makea, varmaankin koska jouduin jättämään pois tärkeitä raaka-aineita, lisäsin myös seuraavia raaka-aineita. Korvaisin ehkä puolet ketsupista tomaattipyreellä jos tekisin tätä toiste...



  • 1/2dl tomaattimurskaa
  • 1/2tl sinappia
  • loraus soijakastiketta
  • lisää chilliä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna kiehua kasaan miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Sekoita se sitten sileäksi sauvsekoittimella (bulletilla/blenderillä, you name it).
Keitä sitten kastiketta vielä kasaan tovi, kunnes se on hieman paksumpaa ja kiiltävää. 

-----------------------------------------------------


Tässä kastikehommassa kävi lopulta niin että se oli aivan liian makeaa kummankaan meistä makuun, joten 'lantrasin' 4rkl tätä kastiketta 3rkl:een lihan keittolientä, lisäsin chilliä, suolaa ja tomaattimurskaa ja keitin uudelleen kokoon.
Lisukkeeksi keitin Jasmin riisiä tällä reseptillä jonka värjäsin keltaiseksi lisäämällä keitinveteen 1tl kurkumaa. 
All in all; Oikein hyvää oli nyhtöpossu ja kastikekkin kun sitä vähän jatkojalostin. Työläs tuo possu kuitenkin on, joten ei ehkä tule olemaan ihan joka viikon menussa 😅.
Mitäs tykkäätte uudesta ulkoasusta, btw? Lupaan ettei enää ole tulossa dramaattisempia muutoksia.  Tummat ja rustiikkiset sävyt vaan tuntuivat yhtäkkiä tunkkaisilta ja huomasin lukiessa muutamaakin blogia miten vaaleampi, siisti tausta oli sitten kuitenkin seesteisempi, ja siitä kuvatkin pomppaavat esille paremmin. 
Mukavaa viikon jatkoa... Vappua pukkaa, mitäs sitä silloin voisi kokkailla? *raksutiraksuti* 😀 



Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca