maanantai 8. toukokuuta 2017

Maukas Risotto herkkusienillä, pitkän kaavan mukaan.


Risotto.  
Käsi ylös jos olet joskus syönyt täydellistä kermaisen mutta ihan oikeasti täysin kermattoman, suussa sulavan rakenteen omaavaa risottoa, semmosta ihan oikeaa risottoa, johon ei kuulu he-ma-pa, keitetty pitkäjyväinen riisi ja kauha! 

Minä rakastan risottoa. Voisin syödä sitä MELKEIN joka päivä, tai ainakin joka viikko...

Risotto ei välttämättä tarvitse kummempia lisukkeita, kunhan siihen on käytetty oikeaa voita, valkoviiniä ja kanalientä (mielellään ihan itte tehtyä) ja tietenkin oikeaa risottoriisiä. 

Eilen mies pyysi risottoa, kaivoi kaapista jauhelihaa ja pekonia, kesäkurpitsaa, porkkanaa, sieniä ja parsakaalta ja katseli anovasti. Hyvät raaka-aineet mutta suurin osa täysin tarpeettomia maukkaaseen yksinkertaiseen risottoon. Paistelin siis lihat, parsakaalin kukkaset ja kesäkurpitsaviipaleet toisessa pannussa ja aloin risottohommiin toisessa pannussa. 

HERKKUSIENIRISOTTO
  • 3dl Carnaroli risottoriisiä
  • mukavan kokoinen köntti voita (25g?)
  • 1 iso lasi valkoviiniä (käytin kuvasta poiketen eilen TÖRLEY MUSCATELLER makeaa kuoharia mitä jäi lauantain grilli-illasta)
  • 2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 1 porkkana ohueksi viipaloituna
  • 1/2 sellerin varsi viipaloituna
  • 1 sipuli kuutioituna
  • n.1l kanalientä (tai kasvislientä jos vege-versio)
  • 6-7 isoa herkkusientä viipaloituna
  • raastettua Parmesaania
Kuullota sipuli, porkkanaviipaleet, valkosipuli ja selleriviipaleet voissa n.4-5 minuuttia. Lisää riisi ja sekoittele niin että kaikki riisit sekoittuvat voihin. Sekoittele kunnes voi imeytyy riisiin ja ne alkavat olla läpikuultavia. 


Lisää valkoviini. Sekoita kunnes viini imeytyy riisiin lähes kokonaan. Ala sitten lisätä kanaliemi desi kerrallaan. Lämpö saa olla siinä keskilämmöllä, neste saa hieman kuplia muttei keittää täysillä. Kun neste on taas lähes imeytynyt, lisää taas desi. Riisi ei saa tarttua kasarin/pannun pohjaan, joten älä anna liikaa imeytyä ennen seuraavaa satsia.

Lisää herkkusieniviipaleet noin puolessa välissä valmistusta. Tällöin niistä ei tule liian lötköjä. Risoton koostumus saa olla hieman puuromainen, valuva ja kermainen (ilman sitä kermaa 😉). Ken joutuu lisäämään risottoon kermaa tehdäkseen sen kermaiseksi, tarvitsee lisää harjoitusta. 

Kuva kasvis-pekonirisotosta

Riisin pitäisi kypsyä al Denteksi noin parissa kymmenessä minuutissa siitä kun lisäät ensimmäisen satsin kanalientä, mutta maistamalla paras!
Ripottele valmiin annoksen päälle Parmesaania.







Sienirisottoa kokatessa oli niin kova nälkä että jäi kuvat ottamatta, joten kuvat ovat toiselta kertaa ja vähän eri lisukkeilla.

Kuva sienettömästä risottoversiosta jossa kasvisten lisäksi pikkuisen pekonia, ja kanaliemeen lisätty kurkumaa jolloin saatiin ihanan herkullisen keltainen lopputulos. Paistoin uunissa vielä kaveriksi broilerin koivet (tosin minusta risotto ei tarvitse mitään ylimääräisiä lisukkeita mutta toi ukkeli...)




  Kommenttina tällä kertaa: 'tama tosi huva, master koki minun vaimo' 😁 eli ilmeisen onnistunut lopputulos!







Eli näihin tunnelmiin jätän teidät ihastelemaan ikkunalautaani jossa on kokonaista kolme kasvia, jotka ovat elossa jo toista viikkoa...vaiko kolmatta! Ikuistamisen arvoinen hetki! 

Herkullista viikkoa toivotellen!
xxx

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti