Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Ardei umpluti, eli Täytetyt paprikat Romanialaiseen tapaan-Stuffed bell peppers Romanian style

| on
17.9.17
Kun silmiini osui facebookin kokkiryhmästä Himahella-blogin Tiinan postaus paprikoista, jotka olivat Cittarissa tarjouksessa 99 sentin kilohintaan, sunnuntain päivällissuunnitelmat heittivät kuperkeikan samantien. Ei muuta kuin rynttyyt niskaan ja Cittariin. Niin kiireellä me sinne lähdettiin että eihän tuo pulju ollut edes vielä auki 😁. No, teimme sillä aikaa muut ostokset Prismassa, mikä on meidän normaali ruokakauppamme. Tarkastimme samalla mihin hintaan Prisma möi niitä; 2,95/kg. Yleensä jos ero ei ole suuri, ostamme joka tapauksessa Prismasta, koska bonuksissa saamme yleensä erotuksen takaisin, mutta nyt tarjous naapurissa oli liian hyvä. Mukaan lähti lopulta kolmisen kiloa paprikoita. Huomenna aion tehdä juurikin sitä Ajvaria mitä Tiinakin oli tehnyt, mutta tänään tehtiin täytettyjä paprikoita. 


-
Romanialaiset täytetyt parikat eroavat monille tutuista paprikoista siinä, että ne valmistetaan kattilassa hiljalleen hauduttaen, 
ja melkein parasta osaa tässä näytelmässä esittää 
taivaallisen makuinen keitinliemi. 
-


Tämän reseptin anoppini rustasi vierailullaan paperilapulle useampi vuosi sitten. Paperi on nyt kastunut tuhanteen kertaan ja kirjoitusta alkaa olla vaikea lukea, joten nyt se on aika päivittää myös tänne.Tällä ohjeella valmistat n.10 täytettyä paprikaa. Minä sain aikaan juuri ja juuri 9 sillä paprikat olivat valtavan kokoisia. Pelkästä naudanlihasta tehdessä näistä tulee usein liian kuivia ja kovia joten suosittelen käyttämään n. 50/50 sika-nautaa.


Kymmenen paprikan valmistamiseen tarvitset kaksi suurta kannellista kattilaa. Voit valmistaa paprikat kokonaisuudessaan liedellä, mutta halutessasi voit lyödä (uuninkestävät) kattilat myös uuniin kun ne ovat ensin hiljaa kiehuneet puolisen tuntia. Jos 10 paprikaa kuullostaa hurjalta, puolita ohjeet. Me tehdään kerralla paljon, koska paprikat menevät mukavasti myös lounasboksiin.

ARDEI UMPLUTI
 • 1200g nauta-sika jauhelihaa
 • 2 isoa porkkanaa, raastettuna
 • 2-3 sipulia pieneksi kuutioituna
 • 1/2 lasia puuroriisiä
 • suolaa ja pippuria
 • savustettua paprikajauhetta
 • n. 1 ruukullinen persiljaa pieneksi hakattuna 
 • 1 tlk Mutti tomaattimurskaa
 • 2 tomaattia
 • 1 pkt pekonia
 • Vegetaa/aromisuolaa tms

-
Joissain Romanian maakunnissa taikinaan laitetaan myös tilliä 
ja keitinliemeen creme freshiä, mutta meillä on aina tykätty 
kirkkaasta liemestä. Paprikat kun kuitenkin tarjoillaan tuoreen 
Creme Freshin ja tuoreiden chilien tai jalapenojen kera
-
Aloita pesemällä paprikat ja leikkaa sitten kantapalojen ympäriltä niin että saat ne kiskaistua helposti pois. Puhdista sisukset.


Siivuta tomaatit, siivuista tulee paprikoiden 'kannet'. Jätä sivuun odottamaan lihatäytteen valmistusta.

Laita jauheliha isoon kulhoon, kaada sekaan porkkanaraaste, sipuli, persilja, riisi, sekä suola, pippuri ja paprikajauhe. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. 


-
En koskaan mittaile suolaa ja pippuria, 
ja olen niin uhkarohkea että maistan raakaa sika-nautaa 
tietääkseni milloin sitä on tarpeeksi, 
mutta jos et halua olla yhtä tyhmä, 
uskoisin että pari teelusikallista suolaa menisi.
-


Savupaprikan kanssa saa olla varovainen, sillä sen maku on aika voimakas. Itse rakastan sitä, ja laitoin n. 1tl verran.

Ala täyttää paprikoita. Niihin menee yllättävän paljon täytettä. Älä kuitenkaan paina täytettä liian tiukkaan, muuten tuloksena on kovat ja kuivahkot paprikat. Kun täytettä on melkein pintaan saakka, peitä reikä tomaattisiivulla niin että tomaatin reunat menevät paprikan reunojen alle.
Aseta paprikat kattilaan mahdollisimman tiukkaan, sillä niiden ei pitäisi pyöriä siellä kattilassa kun se kiehuu. Kaada tomaattimurska kattilaan (puolet toiseen ja puolet toiseen). Aseta pekonisiivut paprikoiden päälle.Lisää vettä niin että paprikat juuri ja juuri peittyvät. Jos ne alkavat nousta pintaan, aseta kestävä lautanen tai joku muu puhdas painava esine niiden päälle ennen kuin peität kattilan kannella.

Kuvassa omani nousivat pintaan joten peitin ne juurikin lautasella.
Lisää liemeen Vegetaa tai vastaavaa. Laitoin n. 2rkl vegetaa. Lientä voi maistella kypsennyksen aikana ja lisätä tarvittaessa mausteita. 
Aseta kattilat liedelle, ne saa olla kiehumispisteeseen saakka täysillä, mutta laske sitten keskilämmölle tai hieman jopa alemmaksi. Paprikat saavat porista hiljalleen n. 2 tuntia. Kuten mainitsin aiemmin, voit halutessasi antaa niiden porista liedellä ensin puolisen tuntia ja laittaa ne sitten 150-175-asteiseen uuniin pariksi tunniksi.


Romaniassa paprikat tarjoillaan perinteisesti keitetyn polentan, tuoreen creme freshin tai smetanan ja tuoreiden chilien, mutta jos et ole polentan ystävä, tuore rapea patonki on myös hyvä vaihtoehto.Paprika kannattaa tarjoilla syvältä lautaselta. Aseta ensin paprika lautaselle, lisää keitinlientä, ja halkaise paprika jotta liika kuumuus pääsee ulos. Ette usko kuinka monesti olen suuni näiden kanssa polttanut.


Romanialaiset muusaavat yleensä lihan ja usein jättävät itse paprikan syömättä, minusta juuri se pehmeä, mehukas paprika on tässä ateriassa se juttu liemen lisäksi. Lisää lautaselle ruokalusikallinen Creme Freshiä ja polentaa. 

Chilin roolina on se että puraiset siitä ensin palasen ja otat sitten lihatäytettä jossa on runsaasti cremeä. Creme vie poltteen chilistä ja potkua jää juuri sopivasti. 

Suosittelen testaamaan, voin melkein luvata ettet ole mehukkaampaa paprikaa syönyt. 

Tämä on sellaista lohturuokaa joka maistuu kylmänä talvi-iltana tai vaikka hiihtoreissun jälkeen, mutta kyllä se tällaisena syysiltanakin lämmittää mukavasti.

Ihanaa viikkoa sinulle, lukijani! Muista tykätä fb-sivuistani ja klikata itsesi lukijaksi jos tykkäät blogistani!In English:

These stuffed bell peppers are proper hearty winter food and are best eaten after an active day outside in the minus degrees. Of course you can eat them any time of the year, but for me this is winter food. 

How they differ from the stuffed peppers we all know? Well, these babies are not cooked on the oven rack for one, but they slowly simmer in a large saucepan, covered with tasty juice. 

I always make loads of these, ten this time, because they are great to take for lunch too.

Let's go to the recipe then!


ARDEI UMPLUTI

 • 10 bell peppers (any colour, red's were on offer)
 • 1200g ground beef&pork mixture (I'd say 700g beef/500g pork)
 • 2 large carrots-grated to small shreds
 • 2-3 onions diced in small cubes
 • 1/2 cup rice
 • salt and pepper
 • pinch of smoked paprika
 • one medium pot of fresh curled parsley, chopped
 • 1 can of chopped tomato (I prefer MUTTI over any cheap watery shite)
 • 2 fresh tomatos
 • 1 packet of bacon
 • herbed salt
Start by washing the bell peppers, and then cut the stalk off closely around it. Remove the seeds and white bits. 

Slice the tomatoes, these slices will become the "hats" for the peppers. Leave the tomato to the side.

Put the meat in a big bowl. Add the grated carrots, cubed onions, chopped parsley, rice, salt, pepper and the smoked paprika. 

-I never measure the salt and pepper, and I am also stupidly brave to taste the raw mince to know when the taste is right, but if you don't want to be stupid, I'd say 2 teaspoons of salt at least, as the water dilutes a lot of it when cooking. 

Smoked paprika is quite strong so be careful when adding it, I think about 1 tsp is sufficient in this.

Mix all the ingredients well. 

Then it is time to start filling the bell peppers. They take in quite a lot of filling. Don't fill them too tightly though, because they will become hard and dry when cooked otherwise. Leave about 1cm space to the top so you have room to squeeze in the tomato-hat. 

Take 2 large saucepans and put the peppers in as tight as possible. Tight so that they dont move and roll around in the pan while cooking. 

Pour the tinned tomato in, half in each pan. Then share the bacon for the two pans and put the slices on top of the peppers.

Add water from the tap so that the water covers the peppers ever so lightly. If the peppers start rising to the top, put something heavy like a plate on top, and then cover with a lid.

Add salt of herb salt (vegeta or similar). I put 2tbsp vegeta. You can taste the juice while cooking and add salt/spices if needed. 

Put the saucepans on the stove in high heat. When they start to boil, turn the heat down to midheat or even a bit lower. 

The peppers need to simmer slowly for 2 hours. Or, you can let it simmer 30 minutes on the stove and put then in the oven for a couple of hours in 150-175 celsius (if your pans are good for oven).

In Romania, the peppers are served traditionally with boiled polenta (corn meal), creme fresh and fresh chillies. 

Mix the creme fresh to the filling, take a bite from the chili, and then a nice spoonful of the filling... 

Sooooo delicious!


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti