sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Ardei umpluti, eli Täytetyt paprikat Romanialaiseen tapaan

Kun silmiini osui facebookin kokkiryhmästä Himahella-blogin Tiinan postaus paprikoista, jotka olivat Cittarissa tarjouksessa 99 sentin kilohintaan, sunnuntain päivällissuunnitelmat heittivät kuperkeikan samantien. Ei muuta kuin rynttyyt niskaan ja Cittariin. Niin kiireellä me sinne lähdettiin että eihän tuo pulju ollut edes vielä auki 😁. 



No, teimme sillä aikaa muut ostokset Prismassa, mikä on meidän normaali ruokakauppamme. Tarkastimme samalla mihin hintaan Prisma möi niitä; 2,95/kg. Yleensä jos ero ei ole suuri, ostamme joka tapauksessa Prismasta, koska bonuksissa saamme yleensä erotuksen takaisin, mutta nyt tarjous naapurissa oli liian hyvä. Mukaan lähti lopulta kolmisen kiloa paprikoita. Huomenna aion tehdä juurikin sitä Ajvaria mitä Tiinakin oli tehnyt, mutta tänään tehtiin täytettyjä paprikoita. 

Romanialaiset täytetyt parikat eroavat monille tutuista paprikoista siinä, että ne valmistetaan kattilassa hiljalleen hauduttaen, ja melkein parasta osaa tässä näytelmässä esittää taivaallisen makuinen keitinliemi. Tämän reseptin anoppini rustasi vierailullaan paperilapulle useampi vuosi sitten. Paperi on nyt kastunut tuhanteen kertaan ja kirjoitusta alkaa olla vaikea lukea, joten nyt se on aika päivittää myös tänne.


Tällä ohjeella valmistat n.10 täytettyä paprikaa. Minä sain aikaan juuri ja juuri 9 sillä paprikat olivat valtavan kokoisia. Pelkästä naudanlihasta tehdessä näistä tulee usein liian kuivia ja kovia joten suosittelen käyttämään n. 50/50 sika-nautaa.


Kymmenen paprikan valmistamiseen tarvitset kaksi suurta kannellista kattilaa. Voit valmistaa paprikat kokonaisuudessaan liedellä, mutta halutessasi voit lyödä (uuninkestävät) kattilat myös uuniin kun ne ovat ensin hiljaa kiehuneet puolisen tuntia. Jos 10 paprikaa kuullostaa hurjalta, puolita ohjeet. Me tehdään kerralla paljon, koska paprikat menevät mukavasti myös lounasboksiin.

ARDEI UMPLUTI
  • 1200g nauta-sika jauhelihaa
  • 2 isoa porkkanaa, raastettuna
  • 2-3 sipulia pieneksi kuutioituna
  • 1/2 lasia puuroriisiä
  • suolaa ja pippuria
  • savustettua paprikajauhetta
  • n. 1 ruukullinen persiljaa pieneksi hakattuna 
  • 1 tlk Mutti tomaattimurskaa
  • 2 tomaattia
  • 1 pkt pekonia
  • Vegetaa/aromisuolaa tms

-joissain Romanian maakunnissa taikinaan laitetaan myös tilliä 
ja keitinliemeen creme freshiä, mutta meillä on aina tykätty 
kirkkaasta liemestä. Paprikat kun kuitenkin tarjoillaan tuoreen 
Creme Freshin ja tuoreiden chilien tai jalapenojen kera-






Aloita pesemällä paprikat ja leikkaa sitten kantapalojen ympäriltä niin että saat ne kiskaistua helposti pois. Puhdista sisukset.

Siivuta tomaatit, siivuista tulee paprikoiden 'kannet'. Jätä sivuun odottamaan lihatäytteen valmistusta.




Laita jauheliha isoon kulhoon, kaada sekaan porkkanaraaste, sipuli, persilja, riisi, sekä suola, pippuri ja paprikajauhe. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. 






-En koskaan mittaile suolaa ja pippuria, ja olen niin uhkarohkea että maistan raakaa sika-nautaa tietääkseni milloin sitä on tarpeeksi, mutta jos et halua olla yhtä tyhmä, uskoisin että pari teelusikallista suolaa menisi.-


Savupaprikan kanssa saa olla varovainen, sillä sen maku on aika voimakas. Itse rakastan sitä, ja harmikseni tällä kertaa en laittanut sitä mielestäni tarpeeksi, laitoin n. 1tl verran.








Ala täyttää paprikoita. Niihin menee yllättävän paljon täytettä. Älä kuitenkaan paina täytettä liian tiukkaan, muuten tuloksena on kovat ja kuivahkot paprikat. Kun täytettä on melkein pintaan saakka, peitä reikä tomaattisiivulla niin että tomaatin reunat menevät paprikan reunojen alle.




Aseta paprikat kattilaan mahdollisimman tiukkaan, sillä niiden ei pitäisi pyöriä siellä kattilassa kun se kiehuu. Kaada tomaattimurska kattilaan (puolet toiseen ja puolet toiseen). Aseta pekonisiivut paprikoiden päälle.


Lisää vettä niin että paprikat juuri ja juuri peittyvät. Jos ne alkavat nousta pintaan, aseta kestävä lautanen tai joku muu puhdas painava esine niiden päälle ennen kuin peität kattilan kannella.

Kuvassa omani nousivat pintaan joten peitin ne juurikin lautasella.




Lisää liemeen Vegetaa tai vastaavaa. Laitoin n. 2rkl vegetaa. Lientä voi maistella kypsennyksen aikana ja lisätä tarvittaessa mausteita. 
Aseta kattilat liedelle, ne saa olla kiehumispisteeseen saakka täysillä, mutta laske sitten keskilämmölle tai hieman jopa alemmaksi. Paprikat saavat porista hiljalleen n. 2 tuntia. Kuten mainitsin aiemmin, voit halutessasi antaa niiden porista liedellä ensin puolisen tuntia ja laittaa ne sitten 150-175-asteiseen uuniin pariksi tunniksi.


Romaniassa paprikat tarjoillaan perinteisesti keitetyn polentan, tuoreen creme freshin tai smetanan ja tuoreiden chilien, mutta jos et ole polentan ystävä, tuore rapea patonki on myös hyvä vaihtoehto.

Paprika kannattaa tarjoilla syvältä lautaselta. Aseta ensin paprika lautaselle, lisää keitinlientä, ja halkaise paprika jotta liika kuumuus pääsee ulos. Ette usko kuinka monesti olen suuni näiden kanssa polttanut.

Romanialaiset muusaavat yleensä lihan ja usein jättävät itse paprikan syömättä, minusta juuri se pehmeä, mehukas paprika on tässä ateriassa se juttu liemen lisäksi. Lisää lautaselle ruokalusikallinen Creme Freshiä ja polentaa. 

Chilin roolina on se että puraiset siitä ensin palasen ja otat sitten lihatäytettä jossa on runsaasti cremeä. Creme vie poltteen chilistä ja potkua jää juuri sopivasti. 

Suosittelen testaamaan, voin melkein luvata ettet ole mehukkaampaa paprikaa syönyt. 

Tämä on sellaista lohturuokaa joka maistuu kylmänä talvi-iltana tai vaikka hiihtoreissun jälkeen, mutta kyllä se tällaisena syysiltanakin lämmittää mukavasti.

Ihanaa viikkoa sinulle, lukijani! Muista tykätä fb-sivuistani ja klikata itsesi lukijaksi jos tykkäät blogistani!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti