Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Saaristolaisleipä on sekä joulun että juhannuksen herkku

| on
21.12.17

Meidän jouluvalmistelut alkavat yleensä noin viikko ennen h-hetkeä laatikkojen valmistuksella.Laatikot ovat nyt pakkasessa, ja kuusi koristeltu eli hyvin ollaan aikataulussa... ehkä... 

Tänä vuonna kokkikärpänen on puraissut oikein toden teolla ja päätin hypätä taas epämukavuusalueelleni, nimittäin leivontahommiin.

Ruokayhteisöissä on jo viikkoja puhuttu tästä leivästä, ja tänään melkein huomaamatta aloin rustata kauppalistaan saaristolaisleivän raaka-aineita. 




Reseptiksi valitsin Kotiruokaryhmän legendan postaaman ohjeen mikä taitaa olla Dansukkerin pussista ihan alunperin, mutta Annelin innoittamana lisäsin taikinaan myös puolukoita, tosin en ihan yhtä paljon kuin hänen ohjeessaan sillä pakkasessa kyyhötti enää vajaa desi puolukoita.

Tuskin maltan odottaa että pääsen asettelemaan graavilohisiivuja tai ihanaa itsetehtyä maksapateeta tämän ihanuuden pinnalle.

Tätä tehdäkseen ei tarvitse kondiittorileipurin titteliä, vain desimitan ja aikaa. 


SAARISTOLAISLEIPÄ
  • 1l piimää
  • 75g hiivaa
  • 2,5dl siirappia
  • 3dl olutmaltaita
  • 3dl ruisleseitä
  • 3dl ruisjauhoja
  • 2tl suolaa
  • 10dl vehnäjauhoja (Anneli käytti hiivaleipäjauhoja)
  • voita vuokien voiteluun
  • vajaa desi puolukoita murskattuna
Leipien voiteluun siirappivettä suhde 1 siirappia - 3 vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Itse lämmitin 40 asteiseksi. 
Liota hiiva piimään. Sekoita sitten kaikki muutkin aineet taikinaan ja sekoita tasaiseksi. 


Kaada taikina 3 vuokaan. Minulla oli vain 1 leipävuoka ja iso irtopohjakakkuvuoka joten niillä mentiin. Älä laita vuokia piripintaan sillä leipä nousee vielä uunissakin ja tulee yli jos sitä on liikaa. 

Anna nousta noin tunti ja paista sitten 175 asteessa ensin 1,5h, voitele ne sitten siirappivedellä ja paista vielä puoli tuntia.


Tämä ihanuus on parasta parin päivän päästä kun se on rauhassa saanut tekeytyä jääkaapissa. Eli kun leipä on jäähtynyt, pane se muovipussiin ja jääkaappiin. 

Mä olen varsin ylpeä saavutuksestani. Leipä tuoksuu taivaalliselta. Koiranpentukatse ei toiminut kun ehdotin että syötäisiin toinen sittenkin heti... Tyytyminen on ruispuikuloihin illallisen kera. Tämä on todellista itsekurin testaamista 😋

Juhannusversion tekisin ehkä mehuun piimän sijasta ja jättäisin puolukat pois, ohjeita löytyy sekä appelsiini- että omenamehuun tehtynä. Ehkäpä tämä postaus vielä päivittyy mehuversiolla joku päivä.

Ihanaa päivää sinulle! 


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti