Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Saaristolaisleipä on sekä joulun että juhannuksen herkku

| on
21.12.17

Meidän jouluvalmistelut alkavat yleensä noin viikko ennen h-hetkeä laatikkojen valmistuksella.Laatikot ovat nyt pakkasessa, ja kuusi koristeltu eli hyvin ollaan aikataulussa... ehkä... 

Tänä vuonna kokkikärpänen on puraissut oikein toden teolla ja päätin hypätä taas epämukavuusalueelleni, nimittäin leivontahommiin.

Ruokayhteisöissä on jo viikkoja puhuttu tästä leivästä, ja tänään melkein huomaamatta aloin rustata kauppalistaan saaristolaisleivän raaka-aineita. 




Reseptiksi valitsin Kotiruokaryhmän legendan postaaman ohjeen mikä taitaa olla Dansukkerin pussista ihan alunperin, mutta Annelin innoittamana lisäsin taikinaan myös puolukoita, tosin en ihan yhtä paljon kuin hänen ohjeessaan sillä pakkasessa kyyhötti enää vajaa desi puolukoita.

Tuskin maltan odottaa että pääsen asettelemaan graavilohisiivuja tai ihanaa itsetehtyä maksapateeta tämän ihanuuden pinnalle.

Tätä tehdäkseen ei tarvitse kondiittorileipurin titteliä, vain desimitan ja aikaa. 


SAARISTOLAISLEIPÄ
  • 1l piimää
  • 75g hiivaa
  • 2,5dl siirappia
  • 3dl olutmaltaita
  • 3dl ruisleseitä
  • 3dl ruisjauhoja
  • 2tl suolaa
  • 10dl vehnäjauhoja (Anneli käytti hiivaleipäjauhoja)
  • voita vuokien voiteluun
  • vajaa desi puolukoita murskattuna
Leipien voiteluun siirappivettä suhde 1 siirappia - 3 vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Itse lämmitin 40 asteiseksi. 
Liota hiiva piimään. Sekoita sitten kaikki muutkin aineet taikinaan ja sekoita tasaiseksi. 


Kaada taikina 3 vuokaan. Minulla oli vain 1 leipävuoka ja iso irtopohjakakkuvuoka joten niillä mentiin. Älä laita vuokia piripintaan sillä leipä nousee vielä uunissakin ja tulee yli jos sitä on liikaa. 

Anna nousta noin tunti ja paista sitten 175 asteessa ensin 1,5h, voitele ne sitten siirappivedellä ja paista vielä puoli tuntia.


Tämä ihanuus on parasta parin päivän päästä kun se on rauhassa saanut tekeytyä jääkaapissa. Eli kun leipä on jäähtynyt, pane se muovipussiin ja jääkaappiin. 

Mä olen varsin ylpeä saavutuksestani. Leipä tuoksuu taivaalliselta. Koiranpentukatse ei toiminut kun ehdotin että syötäisiin toinen sittenkin heti... Tyytyminen on ruispuikuloihin illallisen kera. Tämä on todellista itsekurin testaamista 😋

Juhannusversion tekisin ehkä mehuun piimän sijasta ja jättäisin puolukat pois, ohjeita löytyy sekä appelsiini- että omenamehuun tehtynä. Ehkäpä tämä postaus vielä päivittyy mehuversiolla joku päivä.

Ihanaa päivää sinulle! 

THE DIVINE FINNISH 
CHRISTMAS BREAD
  • 1 litre of sour milk
  • 75g fresh yeast
  • 2,5dl syrup
  • 3dl malted barley
  • 3dl rye bran
  • 3dl fine rye flour
  • 2tsp salt
  • 10dl wheat flour
  • butter for the bread tins
  • 1/2 dl crushed lingonberries
To moist the bread tops you need a syrup-water mix with a ratio 1:3 syrup/water.

Warm up the sour milk so it's luke warm (around 35-40 celsius)
Then mix the yeast with the sour milk. Add all the rest of the ingredients and mix until smooth and firm. 

Butter 3 bread tins. Pour the dough in tins, up to about a half, not more. The dough will continue to rise in the oven as well. 

Let the dough rise in the tins for around an hour and bake in 175 celsius (347F) for 1,5 hours. Then moist the top of the breads with the syrup-water mix and bake for another  half an hour.

This bread is at it's best after 2 days, so when it has cooled down, pop them out of the tins and put in clean plastic bags and in the fridge. If you can't wait, a day will do 😉

This SHRIMP-SALMON TEMPTATION will taste awesome with this bread!







Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti