Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Ragu Alla Bolognese Chiappan siskosten tapaan

| on
4.1.18
Bolognese, se kuuluisin pasta-kastike, josta on miljoona erilaista reseptiä tarjolla, ja josta minä en koskaan aikonut kirjoittaa juuri tästä syystä... ja josta nyt kirjoitan jo TOISTA kertaa koska nyt halusin toteuttaa kauan suunnittelemani Chiappan version   ja koska siitä tuli ihan sairaan hyvää!TÄÄLLÄ kirjoitin viime vuonna lempparireseptistäni jonka löysin muutama vuosi sitten ja jonka olen hionut omaan makuuni täydelliseksi. Tämä uusi kokeiluni on tästä lähtien uusi vaihtoehtoinen reseptini joka tulen takuulla valmistamaan uudelleenkin. 

Bolognese-kastike on sellainen ruoka mitä en koskaan tee ellei minulla ole reilusti aikaa käytettävissä, sillä Bolognesen taika on aika. 

Se pikasoossi mitä me KAIKKI teemme kiireessä, se on vaan jauhelihasoossi, mutta se aito, mehukas ja täyteläinen Bolognese, se on muhinut pari-kolme tuntia miedolla lämmöllä. Sen liha on pehmeää ja sulaa suuhun. 


Michelan mukaan Bologneseen ei tulisi koskaan käyttää tölkkitomaatteja, sillä pääosassa tulisi olla liha, ei tomaatti. Tästä lausahduksesta voisi saada aikaan sodan, sillä tämäKÄÄN resepti, vaikkakin Bolognasta, ei ole ainoa 'autenttinen' laatuaan, vaan valmistustapa vaihtelee Italiassa, ei pelkästään alueittain tai kaupungeittain, vaan jopa kaupunginosittain, myös Bolognan sisällä. Suurin osa googlaamistani 'autenttisista' resepteistä vannoo silti tölkkitomaattien nimeen. 

Bolognesea ei myöskään pitäisi tarjota spaghetin kanssa, vaan mielummin esimerkiksi tagliatellen, pappardellen tai vaikkapa pennen kanssa, joihin tämä täyteläinen kastike tarttuu paremmin kuin liukkaaseen spaghettiin. Paras tapa tarjota pasta Bolognese on sekoittaa pasta kastikkeeseen jo ennen tarjoilua. Keitä pastaa n. 2 minuuttia vähemmän kuin pussin kyljessä lukee. Valuta se ja sekoita sitten kastikkeeseen. Anna muhia noin minuutti matalimmalla lämmöllä, ei yhtään kauempaa. Haluamme että pasta on edelleen Al Dente, mutta että se  imee kastiketta itseensä ja näin saa kastikkeesta mukavasti makua. 

Se tyypillisin tapa tarjoilla Bolognese, jossa pasta on alla, kastike kekona päällä, on ehkä visuaalisesti kauniimpi mutta mikään ei ole tylsempää kuin ne mauttomat pastanjämät lautasella kun kaikki soossi on syöty pinnalta. Michela Chiappa on voittanut sydämeni koska hänestä vain loistaa rakkaus ruokaan ja ruuanlaittoon. 

Hänessä on myös se jokin joka saa minut hymyilemään koko jakson ajan.


(Samanlainen vaikutus on muuten näyttelijä Simon Bakerilla, häntä en VOI katsoa hymyilemättä kuin joku pölvästi).  Tyypilliseen tapaani tein reseptiin pieniä muutoksia, kuten sen että lisäsin kaksi kokonaista valkosipulin kynttä tuomaan makua. Poistin ne kuitenkin ennen viinin lisäämistä, sillä ne olivat jo tehneet tehtävänsä ja täten kukaan ei saa ylläriä suuhunsa syödessään. Kypsennetty valkosipuli ei ole ainakaan mun makuuni ihan älyttömän herkullista pureskeltuna. 

Käytin myös ihan tavallista pekonia, yhden siivun Serranon kinkkua sekä muutaman pienen viipaleen savustettua possun rasvaa (Romanialainen 'Sunca', vähän niinkuin se rasvainen osa pekonista). Muitakin pikkueroja mm. määrissä, mutta ylhäällä siis linkki siihen ihan alkuperäiseen reseptiin. 

Verdict: Taivaallinen, ihan oikeasti. Makujen kombinaatio oli täydellinen. Niin täydellinen ettei se edes kaivannut parmesaania. 

Alkuruuaksi tekaisin helpon Minestronekeiton, jonka uskon tekevän taikoja ja vievän alkavan flunssani mennessään. Herkullista! 


Bolognese sauce - Ragu
Chiappan siskosten tapaan
 • 100g savustettua pancettaa (pekonikin on hyvä)
 • 1 sipuli pieneksi kuutioituna 
 • 1 porkkana pieneksi kuutioituna
 • 2 sellerin vartta pieneksi kuutioituna
 • 400g naudan jauhelihaa
 • 2 kokonaista valkosipulin kynttä
 • 250g sikanauta-jauhelihaa 
 • 1 lasi viiniä (puna- tai valko-)
 • 130g Mutti tomaattipyreetä
 • 2 lihaliemikuutiota (ehkäpä yksikin riittäisi, varsinkin jos ripottelet pinnalle vielä parmesaania...)
 • 2 laakerinlehteä
 • 500ml kiehuvaa vettä

Kuumenna pannu keskilämmöllä. Kun se on kuumentunut, laske lämpö matalaksi ja laita pekonikuutiot kuivalle pannulle ja paista n. 2-3 minuuttia kunnes ne alkavat ihan aavistuksen ruskistua.  

Lisää sipuli-, selleri- ja porkkanakuutiot, laita kansi päälle ja anna niiden 'hikoilla' matalalla lämmöllä 10 minuuttia tai kunnes pehmeitä.

Lisää sitten jauheliha ja sekoittele välillä kunnes jauheliha on kokonaan ruskistunut. Lisää sitten viini ja sekoittele muutaman minuutin ajan.

Lisää sitten tomaattipyree ja 500ml kiehuvaa vettä. Murustele sekaan lihaliemikuutiot ja lisää myös laakerinlehdet. 

Sekoita, laita kansi päälle, liesi matalimmalle lämmölle ja anna hautua kolme tuntia. 

Keitä sitten pasta kuten ylhäällä mainitsin, sekoita kastikkeeseen ja tarjoile. Ripottele pinnalle parmesaania. Minulla ei ollut, enkä kyllä kaivannutkaan :)

Tässä versiossa on kuin onkin se liha pääosassa. Maukas ja herkullinen liha kietoutuu pastan ympärille sen sijaan että pasta lilluisi ohuessa nesteessä. 

En osaa valita kumpi resepteistä on parempi, molemmilla on aikansa ja paikkansa. Ukkelikaan ei osannut sanoa. Tosin tästä hän sanoi että oli aavistus liikaa suolaa. Suolaahan en lisännyt ruokaan ollenkaan, mutta ehkäpä 1 tai 1,5 lihaliemikuutiota olisi riittänyt... Ensi kerralla sitten...

Millainen on sinun Bolognese-reseptisi, ja mikä siitä tekee superherkullisen?
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti