Kuuma kesä - näin vältät ruokamyrkytykset

heinä 23, 2018 0 comments
Suutarin lapsella ei ole kenkiä.


Free pic from pixabay . com

Ehkä se osuvin lause aloittamaan tämän postauksen tältä hygieniapassin omaavalta kotikokilta joka on onnistunut antamaan itsellensä ruokamyrkytyksen jopa kahdesti kolmen viikon aikana. 

Ensimmäisestä selvisin päivän taudilla, mutta jälkimmäinen jyllää edelleenkin, viikkoa myöhemmin. Koetuloksia odotellaan että onko pahempikin pöpö tarttunut mukaan tyhmyydestäni.

Ylemmälle taholle kiitos siitä, että molemmilla kerroilla syöjiä oli vain yksi, minä. En haluaisi kokemusta nimittäin pahimmalle vihamiehellenikään... 
Tää ei nimittäin oo kivaa. 


Näin helteillä hygienia, kylmäketjun ylläpito sekä oikea lämpökäsittely on vielä entistäkin tärkeämpää, opin tästä, enkä edes kerralla.



Tutkiessani ruokamyrkytyksien aiheuttajia enemmän, opin myös ettei liha ja kala ole edes nykyisin ne suurimmat myrkytyksen aiheuttajat, koska niiden säilytyksessä ihmiset ovat tarkimpia. Helpoin tapa saada myrkytys onkin jonkun hygieniavaiheen pettäminen valmistuksessa, tai väärä lämpökäsittely.



Tässä siis jälleen postaus jossa olen tehnyt  useimmat virheet puolestasi, jotta SINÄ ja vatsasi välttyisitte tältä kokemukselta.


1. Pese kädet, joka välissä; 
  • ennen kuin aloitat 
  • siirtyessäsi käsittelemään toisia raaka-aineita 
  • lihan ja kalan käsittelyn jälkeen (muista myös kynnenaluset ja ranteet) 
Free pic from pixabay

Käsien pesussa olen tarkka aina, tätä virhettä en siis tehnyt 😂

2. Pese kaikki kasvikset ja hedelmät. 

Tässä tein virheen viimeisimmässä tapauksessa. 



Hedelmien ja kasvisten pinnassa on usein jäämiä kemikaaleista (ellei luomu), ja kymmenet ellei sadat ihmiset on niitä kaupassa ja ketjun eri vaiheissa läminyt. 



Omassa tapauksessa kyseessä oli vesimeloni. Ei vain tullut ajatelluksi pestä sitä pintaa kun enhän mä syö edes pinnan läheltä... Nyt googlattuani tiedän vesimelonin olevan yksi helpoiten myrkytyksen aiheuttavista hedelmistä. Useissa ohjeissa vesimelonin pinta neuvotaan pesemään ihan saippualla ja harjalla. 



Vein siis vesimelonin pinnalta kaiken pskan veitsellä sen hedelmälihaan. 



Jos ruokailette mökillä jossa veden saanti on rajallista, OTTAKAA SITÄ VETTÄ MUKAAN! TARPEEKSI! Niin tiskaukseen, käsien pesuun kuin juotavaksikin.


3. Muista välineiden puhtaus!

Olisi fiksua jos jokaiselle raaka-aineelle olisi oma leikkuulauta (ja veitset). Minulla näin onkin; lihalle punainen, kasviksille vihreä, kalalle sininen, ja kanalle turkoosi. Opin tämän jo Englannissa pubissa työskennellessäni (tosin kanalla pitäisi olla keltainen, muttei ole tullut vielä vastaan 😂).



Valmistaessasi useita raaka-aineita, muista pestä veitsi ja alustat aina siirtyessäsi seuraavan raaka-aineen käsittelyyn. 



4. Muista kylmäketju!!!

Kylmäketju ulottuu myös valmistuksen jälkeiseen säilytykseen ja tarjoiluun.



Mökillä on helppo sortua kylmäketjun katkeamiseen. Säilytystilaa on vähemmän ja muutenkin on rento fiilis eikä kiirettä mihinkään. Mökille päästyä olisi mukava avata se olut tölkki tai korkata viini ja istua heti laiturille ihastelemaan kaunista kotimaatamme...



Free pic from pixabay


Mutta ruoka-aineiden oikein säilytyksellä ON kiire. 

Etenkin helteillä. Odotelkaa nyt hetki sen skumpan kanssa ja purkakaa ne eväskassit heti. Tehkää sinne jääkaappiin tilaa muullekkin kuin oluille, oluet voi pitää vaikka kylmäkassissa tai järvessä.


Äyriäiset, kala ja liha täytyy saada kylmään heti. 



Jos kylmäsäilytysmahdollisuudet ovat rajalliset, jättäisin etenkin ne osterit ja ravut tuomatta ollenkaan, koska niiden säilytysaste on lihankin säilytysastetta alhaisemmat. Tuore kala ja äyriäiset tulisi säilyttää 0 - +3 asteessa. Liha tulisi säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa tiiviissä paketissa, ilman että se pääsee kosketuksiin kypsien raaka-aineiden kanssa. 



Valmiiksi paloitellut hedelmät tuntuvat helpolta ratkaisulta hellepäivän jälkkäriksi tai naposteltavaksi, mutta tässä piilee yksi suurimmista vaaroista, 


JA TÄMÄ ON SE VIRHE MINKÄ TEIN MYÖS 
VIIMEISIMMÄSSÄ TAPAUKSESSA

ja se mitä tein on suorastaan NOLOA myöntää... 

Söin yön yli keittiötasolla maanneita vesimelonilohkoja aamiaiseksi. 


I mean...What was I thinking???



No, kun ne näytti ihan fressiltä... Huh? Ainakin 26 asteisessa huoneessa, yli 12 tuntia... nestepitoinen ruoka-aine... Mihin ne hygieniapassin opit katosivat???



Nestepitoisessa ruoka-aineessa alkaa huoneenlämmössä bakteerikasvu jo parissakymmenessä minuutissa. 



Kesähelteillä kannattaa myös olla salaattikastikkeiden kanssa tarkkana, ja välttää esim majoneesipohjaisia kastikkeita joissa mikrobikasvusto alkaa hyvin nopeasti auringon paahteessa maatessa.



Syyllistyin samaan kylmäketjuvirheeseen myös edellisessä tapauksessa... Nimittäin söin 9 tuntia keittiötasolla maanneita broileripyöryköitä illalliseksi. Eikä siinä vielä kaikki; osa niistä saattoi olla huonosti kypsennettyjä.



No nii-in, äly älä jätä. 



Mutta kun tilanne oli tällainen; 



Päätin juuri ennen töihin lähtöä tehdä lounaaksi broileripyöryköitä. No, muutaman muuttujan tullessa matkaan, niissä menikin aavistuksen kauemman kuin oli tarkoitus ja näytti uhkaavasti siltä että myöhästyn töistä. Otin siis yhden pyörykän uunista, halkaisin sen, ja totesin että 'kypsältä näyttää'. NÄYTTÄÄ!?? (mä lyön edelleen itseäni otsaan tästä... miksen käyttänyt mittaria?)



Pakkasin pyörykät siis rasiaan ja pinkaisin matkaan. Loput tietenkin jätin 'jäähtymään' , kun eihän niitä kuumana voi jääkaappiinkaan laittaa. Jäähtymään YHDEKSÄKSI TUNNIKSI, 26 ASTEISEEN ASUNTOON.



Jotenkin ei vain leikannut. Olenhan minä villeinä teinivuosinanikin syönyt yöllä baarin jälkeen ostetun hampparin jämät aamupalaksi, vaikka se on maannut yöpöydällä koko yön, ilman mitään probleemia.



No niin, come on! 

Pyöritä päätäsi kauhun vallassa puistatuksen aiheuttamien kylmänväreiden suhahdellessa selkäpiissäsi ja kommentoi 'minähän en ainakaan, KOSKAAN...' Etkö? 
edes sitä pizza slicea? 
Jos et, niin sä et ole elänyt oikeaa nuoruutta ollenkaan, tai sitten sä valehtelet 😂😂😂



Eli tiivistettynä vinkkejä ruokamyrkytyksen välttämiseen:

Free pic from pixabay

  • puhtaus on puoliruokaa
  • pidä kuuma kuumana ja kylmä kylmänä
  • älä ylitä 4 tunnin tarjollaoloaikaa, (helposti pilaantuvat heittäisin jo aiemmin mäkeen) -kuuma ruoka tulisi olla sen 60 astetta, kylmätarjottavien lämpötila ei saisi nousta yli 12  asteen.
  • Joskus on vain hyväksyttävä että ruokahävikkiä tulee; heitä pois ne jämät joiden kylmäketju tai lämpökäsittelyvaihe on katkennut, alittunut tai ylittynyt



Älä tee niin kuin minä tein, tee niin kuin minä sanon 😂😂😂



















Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…