Romaniaa kierrellen - Bukarest - OSA II - Kulttuuria, historiaa, taidetta ja arkkitehtuuria

elok. 15, 2018 0 comments
Bukarest on täynnä tekemistä, niin lapsille kuin aikuisille. Kaupunkia ei turhaan tituleerata Pikku-Pariisiksi. 



Se on yksinkertaisesti kaunis. Ja löytyypä sieltä jopa riemukaarikin - arcul de Triumf.
Itseasiassa en tällä reissulla edes saanut siitä kuvaa, mutta vanhoista arkistoista kaivoin autosta näpsäistyn kuvan. 

Katsellessa kaupungin upeita rakennuksia tulee melkein kiukku, kiukku siitä miten Suomessa on tuhottu lähes kaikki kaunis arkkitehtuuri. Jopa lentokoneesta katsottuna Suomi näyttää parakkien luvatulta maalta, muutamaa sattumaa lukuunottamatta.



Emme myöskään käyneet Maailman toiseksi suurimmassa rakennuksessa, Ceausescun rakennuttamassa Romanian parlamenttitalossa 'Kansan talossa'  tällä reissulla joten tämäkin on arkistoista. 

 Parlamenttitaloa rakennettiin 13 vuotta, ja tuhansia rakennustyöntekijöitä, osa armeijan väkeä sinne töihin  pakotettuna, KUOLI sitä rakennettaessa. Ceausescu itse, ehdittiin myös teloittaa ennen sen valmistumista, sanotaan ettei se ole kokonaan valmis tänä päivänäkään. 

Rakennus käsittää 1100 huonetta joista itseasiassa vain noin 400 on kokonaan valmiita. Maan alla on KAHDEKSAN kerrosta, joista alimmainen suojaa kuulemma atomipommiltakin. 3 tonnia kristallia on käytetty rakennuksessa ja sieltä löytyy lähes 500 kattokruunua.

Mieleenpainuva kokemus on jo nähdä se ulkoa, mutta suosittelen tutustumaan myös sisätiloihin.

----------------------------------------------------------------------------------
Sitten museoihin...

Me vierailtiin kolmessa eri museossa, mutta seuraavallekin reissulle jäi vielä paljon nähtävää...


Grigore Antipa
National Museum of
Natural History


Tämä luonnontieteellinen museo on yksi vanhimmista biologisen monimuotoisuuden ja julkisen koulutuksen tutkimuslaitoksista.
Museo sai alkunsa jo vuonna 1834 Mihalache Ghican toimesta, mutta loistonsa se saavutti vasta Grigore Antipan tullessa puikkoihin 1908.


Tämä museo sopii myös lapsiperheille, ja on jopa kiinnostavampi kuin eläintarha, koska lapset pääsevät NÄKEMÄÄN kaikki eläimet ja kansojen edustajat niiden ympärille rakennetussa luonnollisessa ympäristössään.


Museon tarkoitus on levittää tietoa kansallisesta ja maailmanlaajuisesta luonnonperinnöstä ja lisätä tietoutta ympäristöstä, lajeista ja luontotyypeistä. 



Museossa siis tarkastellaan eri mantereiden eläin- ja ihmiskuntaa, eläimet ovat hyvin aidon oloisissa asennoissa ja näyttävät melkein olevan elossa. Tämä on opettava reissu niin pienille kuin isoillekin.


Inuiitti


Lappalainen




-------------------------------------------------------------------------------------------------

Museum of Art collections


Museossa on esillä 44 eri kokoelmaa jotka on lahjoitettu Romanialle vuodesta 1927 alkaen. Pääosin kokoelmat ovat Romanialaisten taiteilijoiden töitä, mutta museosta löytyy myös taidetta Aasiasta, Lähi-Idästä, sekä Länsi-Euroopasta. Löytyypä sieltä jopa Vincent Van Goghin piirustuskin, minkä itse missasin muuten koska meillä alkoi olla kuuma ja nälkä... 


Rakennus itsessäänkin on vaikuttava, 'Romanit' palatsi nimeltään. Sen alkuperäinen osa on rakennettu jo 1800-luvun alkupuolella ja se sisustettiin ylellisesti marmorilla ja kalliilla Intialaisilla matoilla sekä silkkiverhoilla. Kalusteet ovat laadukasta mahonkia ja Ebenpuuta ja koristeltu helmin. Museon kattokruunut ovat Venetsialaista kristallia. 
Rakennusta jatkettiin molemmin puolin 1900-luvun puolessa välissä.












 --------------------------------------------------------------------------------

The George Enescu
National Museum


George Enescu oli kuuluisa Romanialainen säveltäjä, pianisti, viulisti, kapellimestari sekä opettaja. 
Soittaa hän alkoi jo nelivuotiaana ja ensimmäiset sävellykset häneltä löytyy vuodelta 1887, jolloin Enescu oli vain kuusivuotias. 
Tunnetuimmat Enescu-sävellykset ovat peräisin 1900-luvun alkupuolelta.


Vuonna 1913 hän loi ja maksoi omista varoistaan ​​George Enescu National Composition Award -palkinnon, joka annettiin vuosittain vuoteen 1946 saakka. Tämä sävellyskilpailu järjestettiin tukemaan romanialaista taiteen luomista ja tarjoamaan voittajille runsaiden rahasummien lisäksi mahdollisuus saada heidän teokset tulkittavaksi konsertissa.



Hän perusti Iaşin sinfoniaorkesterin ja toimi myös Philharmonic Society Orkesterissa, julkisen ministeriön orkesterissa sekä filharmonisessa orkesterissa Bukarestissa.
Hän esiintyi urallaan mm. Sveitsissä, Espanjassa, Kanadassa, Ranskassa, Hollannissa, Portugalissa ja U.S.A:ssa.




Enescun rakastetuin teos, jonka parissa hän työskenteli yli 10 vuotta on ooppera Oedipe, mutta saatat myös tunnistaa hänen tunnetuimmat sävellyksensä Rapsodia Romana 1 & 2:sen  .




Enescu kuoli Pariisissa 1955. Hänen kunniakseen järjestetään edelleen vuosittain konsertteja.


 Kansallismuseo "George Enescu" avattiin Cantacuzinon palatsiin säveltäjän muistoksi, ja se on yksi Bukarestin kauneimmista rakennuksista, historiallinen muistomerkki sekä yksi Euroopan Heritage Label -rakennuksista. Se on tyylikkäästi sisustettu jugendtyyliin upeine kattomaalauksineen.


Vaikkei sinua kiinnostaisi Enescu, jo rakennus itsessään on vierailun arvoinen paikka.





Seuraavissa postauksissa vieraillaan Bukarestin Therme spassa ja lähdetään yksille Euroopan suurimmista elektronisen musiikin festareista keskelle Transylvaniaa...

Löydät kaikki linkit Romanian matkapostauksiin yläpalkin VISIT ROMANIA-kohdasta.



Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…