Valtakunnallinen hävikkiviikko 10-16.9.2018 saa ajattelemaan...

syysk. 10, 2018 0 comments
Tällä viikolla vietetään Kuluttajaliiton järjestämää valtakunnallista hävikkiviikkoa jo kuudetta kertaa. Kampanjan tavoitteena on saada ihmiset kiinnittämään huomiota ruokahävikkiin niin omassa kodissa, ravintoloissa kuin muissakin organisaatioissa. 





On arvioitu että jokainen suomalainen heittää vuodessa keskimäärin 24 kiloa ruokaa roskiin. Tämän on arvioitu tuottavan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin 100 000 keskiverto-henkilöautoa. Järisyttävää, eikö totta?

Päätin omalta osaltani osallistua kampanjaan jakamalla tietoa eteenpäin eri somekanavieni kautta, ja kertomalla miten me kotona pidämme huolen ettei hävikkiä tulisi. Haluan samalla myös haastaa juuri sut mukaan. 

Kerro kommentteihin miten teillä, tai työpaikallasi vähennetään ruokahävikkiä ja mieti samalla mitä muuta sä, te, ja ME voidaan tehdä vähentääksemme ruokahävikkiä.


Meillä kotona hävikin vähentäminen lähti käyntiin kuin vahingossa. Tarkoitus oli löytää keinoja miten meillä menisi vähemmän rahaa ruokaan ja silti syödä laadukasta ruokaa.

Meidän taloudessamme on vain me kaksi, ja koirani Seppo, joten monet valmiiksi pakatut lihat ovat turhan isoja yhdelle aterialle, ja monesti jäljelle jäi jotain joka päätyi sitten lopulta roskiin kun sitä ei vaan tullut syötyä sieltä jääkaapista. Jos ostimme lohifileen, oli sitäkin liikaa kahdelle, eikä aina houkutellut syödä samaa ruokaa kahdesti peräkkäin. Toki Seppo on hyvä hävikkihamstraaja, mutta Sepolla on pääasiassa omat ruuat ja sille ei kotiruokaa juuri tarjoilla ihan vaan kotiruuan suolapitoisuudenkin vuoksi.


Ratkaisuja mihin ME päädyttiin: 

  • Kun ostamme broilerin koipia, niitä paketteja joissa on 3 koipea, ostamme kaksi pakettia. Avaamme paketit ja pakastamme koivet kahden koiven pakkauksissa. Näin meillä on kolmelle aterialle koivet valmiina. 
  • Kun ostamme lohta, avaamme paketin ja leikkaamme lohen n 3cm fileiksi ja taas pakastamme kahden fileen pusseissa. Näin saamme yhdestä paketista ateriat jälleen kolmelle eri illalliselle.
  • Silloin kun söin punaista lihaa, ostimme jauhelihan isoissa 700-1000g paketeissa, ja taas pakastin sen kokoisissa nyssäköissä kuin yhdelle aterialle tarvitsimme. 

Ylläolevien pakastustapojen myötä on helppo vilkaista pakkaseen ja laskea moneksiko päiväksi siellä on lihaa/kalaa, ja muuten viikolla kaupasta haetaan vain maitoa, hedelmiä ja kasviksia tarpeeseen.


Osta isompi pakkaus ja pakasta annoskokoisina,
näin näet helposti moneksi päiväksi pakkasessa
sitä ruokaa on, JA vältyt ylensyömiseltä
  • Nyt kun gluteeni-yliherkkyyden myötä olen lähtenyt enemmän kasvis/kala-linjalle ja yleisesti ottaenkin terveellisemmäksi, olen aika tietoinen koko ajan siitä mitä meillä on. Juon joka aamu hedelmä/marjasmoothien, ja olen oppinut käyttämään hedelmiä sen mukaan mitkä ovat kypsimpiä. 



  • Kasvisten jämistä hurauttaa hetkessä sosekeiton. Jos taas keitosta jää, voi sitä joko pakastaa, tai siitä saa jalostettua kastikkeen seuraavalle aterialle, kuten tein viime viikolla. 
  • Raivatessani diagnoosin saatuani kaikki gluteenipitoiset ruoka-aineet kaapeista, napsaisin niistä kuvan, pakkasin ne kassiin, ja laitoin tarjolle paikalliselle kierrätyssivulle ilmaiseksi, ne haettiin samana päivänä. Saman voisi tehdä jos on menossa pidemmälle lomalle ja kaapeissa on ruokaa joka muuten menisi pilalle. 

Sillä samaan aikaan kun me heitämme ne pois vaikka ne olisivat vielä täysin syötäviä on luultavasti alle 200metrin säteellä joku jolla olisi niille käyttöä.

Sosekeiton jämät muuntautuu ihanaksi
kastikkeeksi wokki-vihanneksille,
sopii tarjottavaksi riisin tai nuudeleiden kera


---


Vinkkejä havikkiviikko.fi-sivustolta:


  • Elvytä jo hieman nuupahtaneet juurekset ja kasvikset kuten porkkanat, yrtit ja salaatit liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä. 
  • Säilytä tomaatit huoneenlämmössä mutta poissa auringonvalosta ja kurkun läheisyydestä. Pehmenneet tomaatit voi käyttää keitoissa ja lämpimissä voileivissä.
  • Tutki mitä kaapeissa on ennen kuin ostat uutta
  • Pidä jämäpäivä jolloin tarjolla on kaikki edellispäivän tähteet. Ei haittaa, vaikka kaikki syövät eri ruokia.

---

Jos olet niin moukka ettet vielä kierrätä biojätettä, nyt olisi aika aloittaa. Näin näkee myös konkreettisesti miten paljon ruokaa oikeasti tulee heitettyä pois. 

Olen pitänyt silmällä jätepussejani, niiden kokoa ja sisältöä oikeastaan siitä asti kun sain kutsun tähän kampanjaan ja esimerkiksi viimeksi kiikuttamassani biojätepussissa joka oli lähes viikon ajalta, ei ollut mitään muuta kuin hedelmien ja juuresten kuoria, kahvinporoja suodatinpusseineen, muutama talouspaperisiivu sekä kalan ruotoja, ei ainoatakaan ruuanjämää tai pilalle mennyttä ruokaa.

Sekajätteisiin pitäisi vielä tsempata, tosin sekin on pienentynyt huomattavasti uuden, vähälihaisemman ruokavalion myötä. Ajatelkaa miten paljon muovijäte vähenisi jos palattaisiin vanhan ajan tapaan jolloin liha ja kala ostettiin vain tiskiltä paperiin käärittynä. Toki sitä saa ostaa nytkin tiskiltä mutta usein huomattavasti kalliimpaan kilohintaan...

Miltä sun viikon biojätepussi näyttää? 

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca