Kerro kommentteihin miten teillä, tai työpaikallasi vähennetään ruokahävikkiä ja mieti samalla mitä muuta sä, te, ja ME voidaan tehdä vähentääksemme ruokahävikkiä.
Meidän taloudessamme on vain me kaksi, ja koirani Seppo, joten monet valmiiksi pakatut lihat ovat turhan isoja yhdelle aterialle, ja monesti jäljelle jäi jotain joka päätyi sitten lopulta roskiin kun sitä ei vaan tullut syötyä sieltä jääkaapista. Jos ostimme lohifileen, oli sitäkin liikaa kahdelle, eikä aina houkutellut syödä samaa ruokaa kahdesti peräkkäin. Toki Seppo on hyvä hävikkihamstraaja, mutta Sepolla on pääasiassa omat ruuat ja sille ei kotiruokaa juuri tarjoilla ihan vaan kotiruuan suolapitoisuudenkin vuoksi.
Ratkaisuja mihin ME päädyttiin:
- Kun ostamme broilerin koipia, niitä paketteja joissa on 3 koipea, ostamme kaksi pakettia. Avaamme paketit ja pakastamme koivet kahden koiven pakkauksissa. Näin meillä on kolmelle aterialle koivet valmiina.
- Kun ostamme lohta, avaamme paketin ja leikkaamme lohen n 3cm fileiksi ja taas pakastamme kahden fileen pusseissa. Näin saamme yhdestä paketista ateriat jälleen kolmelle eri illalliselle.
- Silloin kun söin punaista lihaa, ostimme jauhelihan isoissa 700-1000g paketeissa, ja taas pakastin sen kokoisissa nyssäköissä kuin yhdelle aterialle tarvitsimme.
![]() |
Osta isompi pakkaus ja pakasta annoskokoisina, näin näet helposti moneksi päiväksi pakkasessa sitä ruokaa on, JA vältyt ylensyömiseltä |
- Nyt kun gluteeni-yliherkkyyden myötä olen lähtenyt enemmän kasvis/kala-linjalle ja yleisesti ottaenkin terveellisemmäksi, olen aika tietoinen koko ajan siitä mitä meillä on. Juon joka aamu hedelmä/marjasmoothien, ja olen oppinut käyttämään hedelmiä sen mukaan mitkä ovat kypsimpiä.
- Kasvisten jämistä hurauttaa hetkessä sosekeiton. Jos taas keitosta jää, voi sitä joko pakastaa, tai siitä saa jalostettua kastikkeen seuraavalle aterialle, kuten tein viime viikolla.
- Raivatessani diagnoosin saatuani kaikki gluteenipitoiset ruoka-aineet kaapeista, napsaisin niistä kuvan, pakkasin ne kassiin, ja laitoin tarjolle paikalliselle kierrätyssivulle ilmaiseksi, ne haettiin samana päivänä. Saman voisi tehdä jos on menossa pidemmälle lomalle ja kaapeissa on ruokaa joka muuten menisi pilalle.
![]() |
Sosekeiton jämät muuntautuu ihanaksi kastikkeeksi wokki-vihanneksille, sopii tarjottavaksi riisin tai nuudeleiden kera |
- Elvytä jo hieman nuupahtaneet juurekset ja kasvikset kuten porkkanat, yrtit ja salaatit liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä.
- Säilytä tomaatit huoneenlämmössä mutta poissa auringonvalosta ja kurkun läheisyydestä. Pehmenneet tomaatit voi käyttää keitoissa ja lämpimissä voileivissä.
- Tutki mitä kaapeissa on ennen kuin ostat uutta
- Pidä jämäpäivä jolloin tarjolla on kaikki edellispäivän tähteet. Ei haittaa, vaikka kaikki syövät eri ruokia.
Sekajätteisiin pitäisi vielä tsempata, tosin sekin on pienentynyt huomattavasti uuden, vähälihaisemman ruokavalion myötä. Ajatelkaa miten paljon muovijäte vähenisi jos palattaisiin vanhan ajan tapaan jolloin liha ja kala ostettiin vain tiskiltä paperiin käärittynä. Toki sitä saa ostaa nytkin tiskiltä mutta usein huomattavasti kalliimpaan kilohintaan...
Miltä sun viikon biojätepussi näyttää?
Kommentit
Lähetä kommentti