¤ Reseptejä ¤ Autoimmuunisairauksien hoitoa ruokavaliolla ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤

Marinoitua karitsanviulua punaviinikastikkeessa.

| on
25.4.19
Seuraa resepti jonka ei pitänyt onnistua, mutta tuloksena olikin mehevä, suussa sulava paisti, jota vieraamme kehuivat vuolaasti ihan allekirjoittaneen punastumiseen saakka. Jopa kärkevin kriitikkoni, ukkeli, oli täysin myyty. Oman äimistykseni hälventyessä oli pakko vielä itsekin todeta että ei tämä oikein paremmin olisi voinut onnistua. 


pssst. 
Tämä ensin vahingossa "ylipaistettu" resepti on myös 
uusintatestattu 28.4.19 täsmälleen samalla tavalla, 
ja jälleen täydellisen suussasulava rakenne. 
Kuvia päivitetty samalla.

Kaikki alkoi siitä kun pääsiäisen alla sain viimein usutettua ukkelinkin paikalliseen Halal-kauppaan. Dunia Market on toiminut Espoon Leppävaarassa jo pitkään, ja oli aikoinaan Espoon ensimmäinen Halal-kauppa. Muutama kuukausi sitten hain sieltä karitsan kyljyksiä ihan extempore-visiitillä, ja kaupan pieni, mutta herkullinen lihatiski jäi mieleen. 
Monella on ennakkoluuloja näiden kauppojen lihan laadusta ihan niin kuin ukkelillakin oli, mutta tiskissä on ihan kotimaista lihaa, ja tarjolla on osia joita ei ihan joka marketista saa, kuten vaikkapa pässinkiveksiä, joka on kuulemma herkkujen herkku. (Jumankauta niillä muuten on valtavat kassit, näin niinku sivuhuomautuksena... 👀😂)Myös Halal-tyylillä teurastaminen luo ennakkoluuloja eläinten tarpeettomasta kärsimyksestä, mutta Suomessa halal-teurastuksissa eläin tainnutetaan ennen veren laskemista ihan kuten "tavallisessakin" teurastuksessa. Suomen lainsäädäntö mahdollistaa sellaisen uskonnollisista syistä noudatettavan erityisen teurastustavan, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa. Uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa on sallittua vain teurastamossa Ruokaviraston tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa. Monet islamilaiset yhteisöt hyväksyvät kuitenkin myös eläinten tainnuttamisen ennen verenlaskua, ja käytännössä Suomessa tuotetaankin halal-lihaa ainoastaan siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua. Suomessa halal-teurastus ei eläinten kohtelun ja hyvinvoinnin osalta siten poikkea mitenkään tavanomaisesta teurastuksesta. Halal-teurastusta tehdään Suomessa tällä hetkellä neljässä teurastamossa, joskin halal-teurastettujen eläinten lukumäärä on pieni. - Ruokavirasto -
Halal-kaupoissa kotimainen liha on huomattavasti edullisempaa kuin marketeissa. Tämäkin saattaa aiheuttaa ennakkoluuloja. Tämän kuitenkin selittävät sekä lyhyempi tuotantoketju että se että Halal-kaupat myyvät lihaa huomattavasti pienemmällä katteella kuin perusmarketit. Lihan laatuun tämä ei vaikuta mitenkään. Päinvastoin. 


Dunia-marketissa esimerkiksi tuore naudan jauheliha suoraan tiskistä on n.4€/kg. Ostamalla kannatat siis pienyrittäjää JA vähennät muovin käyttöä siinä sivussa. Mutta sitten siihen karitsaan! 

Muista että karitsa saa marinoitua ainakin vuorokauden. 

Ostimme 2,2kg:n viulun n.23€:lla. Lihamestari leikkasi luusta viitisen senttiä pois jotta se mahtuisi mukavasti uuniin. 


Uusintakierroksella kolmen kilon viulu...MARINADI:

 • 2dl punaviiniä
 • 2 punasipulia kuutioituna
 • 1rkl sinappia (dijon)
 • 1,5dl luulientä (mielellään itse keitettyä)
 • 2rkl voita huoneenlämpöisenä
 • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
 • 3 oksaa rosmariinia, varret irrotettuna
 • puolikkaan sitruunan mehu
 • 1rkl oliiviöljyä
PAISTOON:
 • 4-5 valkosipulinkynttä kokonaisena
 • 2 rosmariinin oksaa
 • pari rouhaisua suolaa myllystä

Poista viulusta kalvot jos niitä ei ole jo poistettu. 
Sekoita kaikki marinadin ainekset paitsi voi hyvin kulhossa. 


"Puukota" karitsanviuluun pieniä koloja sinne tänne, hiero voi viulun pintaan ja laita karitsanviulu paistopussiin. 
Kaada marinadi pussiin ja sulje pussi. 


Kääntele paistia varovasti jotta marinadi pääsee 'joka kolkkaan'. Varovasti siksi, että luissa on teräviä kulmia jotka saattavat pussin rikkoa. Allekirjoittaneella näin kävi. Sain onneksi napattua litkut talteen ja ei muuta kuin uuteen pussiin. Laita paisti jääkaappiin marinoitumaan vähintään vuorokaudeksi, mielellään kahdeksi. 
Suosittelen laittamaan paistin pusseineen korkeareunaiseen astiaan, siltä varalta että pussi rikkoontuu. 

Ota paisti huoneenlämpöön n. 1,5h ennen uuniin laittamista. Poista paisti pussista.

Työnnä nyt puukotusreikiin valkosipulin kynsiä sinne tänne. Rouhi pintaan vähän suolaa. Laita paisti puhtaaseen paistopussiin ja viskaa mukaan rosmariinin oksat. Sulje pussi. 

Laita paisti reunalliselle uunipellille. Iske paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Varo osumasta luuhun. Leikkaa pussin yksi nurkka auki (niin että nurkka on kattoa kohti ettei kaikki nesteet karkaa...). 

Paista ensin 200 asteessa 30 minuuttia, ja laske sitten lämpö 150 asteeseen ja... 
---
Noh, nyt seuraa se vahinko joka saattaakin olla onnistumiseni salaisuus; 

Katselin nimittäin sen seitsemän tuhatta reseptiä läpi, joissa kaikissa käskettiin poistaa paisti uunista kun mittari näyttää 75 astetta. Minulla nyt kuitenkin oli hurjasti puuhaa, ja kun viimein kurkkasin uuniin, näytti mittari 90 astetta. 

Kauhusta kankeana pistelin mittaria eri kohtiin paistia, joka kohdassa 90 astetta. Kirosanoja seurasi. Vieraat ovat jo matkalla... Tarjolla siis takuulla kuivaa känttyä...
---

Oli aika siis poistaa paisti paistopussista, ja toivoa parasta.

Paisti kääräistiin vahvaan folioon ja jätettiin lepäämään n. 30 minuutiksi.


Karitsan kaveriksi paahdoin juureksia uunissa; perunaa, bataattia, lanttua, punajuurta, sipulia, palsternakkaa, maustoin ne Provencen yrteillä. Tein myös punaviinikastikkeen käyttäen paistopussista talteenottamaani nestettä sekä luulientä. PUNAVIINIKASTIKE
 • 2dl karitsan paistolientä
 • 1-2dl luulientä 
 • 1,5dl punaviiniä
 • 1 sipuli kuutioituna
 • 1 rosmariinin oksa (varsi poistettuna)
 • 40g voita
Sulata kattilan pohjalla puolet voista. Kuullota sipulikuutiot. Kaada kattilaan karitsan paistoliemi ja lisää myös rosmariini. Anna kiehahtaa. 

Lisää nyt punaviini ja anna taas kiehahtaa. Laske sitten lämpöä ja keitä kunnolla kokoon. 

Lisää luulientä 1dl kerrallaan ja sekoita. Lisää tarvittaessa toinen desi paksuudesta riippuen. Anna edelleen muhia matalalla lämmöllä. Annoin keittyä puolisen tuntia. 


Ennen tarjoilua siivilöi kastike tiheän siivilän läpi, lisää loput voista ja sekoita hyvin. Voi antaa kastikkeelle kiiltävän pinnan. 

Kaverit jo tätä reseptiä kaipailikin ja ensin mietin etten tätä postaa ollenkaan, ottaen huomioon huonot kuvat ja "vahingossa onnistumisen" mutta lopulta halusin itsellekkin tämän talteen, ja jo viikkoa myöhemmin teimme samalla reseptillä uuden paistin. 
Tällä kertaa tosin parsakaalin ja varhaiskaalisalaatin kanssa, kun välttelen noita tärkkelyksiä...
                                             

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

*