Psoriasis-ruokavalio Vol 2. - Ruoan vaikutus hiljaiseen tulehdukseen

tammik. 11, 2021 2 comments



Mehupaasto on ohitse ja on aika alkaa syödä, mutta mitä? 
Mutta painetaanpas jarrua ja puhutaan TAAS suolistosta. Kyllä, siitä pitää puhua koska se on avainasemassa tulehdustilan sammuttamisessa, ei se rasvan jynssääminen siihen ihottumaan. Tai, toki, se iho tarvitsee RASVAA, kosteutusta, mutta ei niistä "paikallishoito" voiteista. Kookosöljy hoitaa homman. Ihan sieltä ruokakaupan hyllystä. Mutta palataan siihen myöhemmin. Teen oman ihonhoitopostauksen sitten myöhemmin. Nyt maha tarvitsee täytettä ja suolisto töitä, eikö?

Kun tulehdustila on päällä ja psoriasis rehottaa villinä, silloin suolisto huutaa apua. Vuotavan suolen oireyhtymän takia suoliston bakteerikanta on sekaisin, sen seinämät falskaa toksineita verenkiertoon, ja tämä aiheuttaa ihottuman lisäksi mahdollisesti vatsaoireita, voimattomuutta ja väsymystä. Hyvä bakteerikanta on siis palautettava kehoon, mutta miten kun maitotuotteet ovat poissa?

Muistutukseksi, eliminoi ruokavaliostasi vähintään täksi 30 päiväksi

  • sokeri
  • viljat
  • maitotuotteet
  • koisokasvit
  • alkoholi
  • tupakka
  • (kahvi) kahvi on sulkeissa sillä itse en jättänyt kahvia kokonaan pois, vähensin roimasti tosin. 

Koisokasveista

Koisokasveja ovat siis mm. peruna, tomaatti, munakoiso, paprikat, gojimarjat, chilit, jalapenot, habanerot, pippurit PAITSI mustapippuri ja ashwaganda. Ne ovat usein ongelmallisia autoimmuunisairaille niiden sisältämän kapsaisiinin, lektiinien ja saponiinien takia. Esimerkiksi nämä saponiinit (glykoalkaloidit) stimuloivat immuniteettivastetta, jonka takia ne voivat olla ihan erityisen ongelmallisia psoriaatikoille, reumaatikoille ja lupusta sairastaville.  Lektiinejähän toki on kaikissa kasviksissa, mutta koisokasveissa ne ovat erilaisia. Koisokasveissa ja viljoissa olevat lektiinit kestävät voimakasta kuumennusta sekä ruuansulatusentsyymit eivät niitä pysty helposti sulattamaan. Näin suolistoon jää proteiineja, jotka sitten falskaavat vuotavasta suolesta verenkiertoon. Tästä voi seurata autoimmuunireaktio. Näitä lektiinejä on myös palkokasveissa, joten jos autoimmuunireaktiot jatkuvat, suosittelen jättämään myös ne pois. Minä käytän jonkin verran palkokasveja; joita siis ovat pavut, herneet, linssit, lupiini, maapähkinä ja kikherne. 

Maitotuotteista


Voi olla, että eliminaation jälkeen huomaat etteivät tietyt lehmänmaitotuotteet sovi, mutta esimerkiksi lampaanmaitotuote sopii. Tämä johtuu siitä että suurin osa maitokarjasta tuottaa betakaseiini A1-proteiinia, joka on tunnettu allergeeni ja aiheuttaa oireita suurelle osaa autoimmuunisairaita, lampaan ja vuohenmaidossa (ja tietyissä harvinaisempirotuisen lehmän maidossa Betakaseiini on A2:sta jolla tätä allergisoivaa taipumusta ei ole. 

Lähtisin siis maitotuotteiden kanssa hyvin hyvin hitaasti liikkeelle. Itse vältän niitä nykyisin pääasiassa kokonaan, mutta jos juustoa tekee mieli, on minulla vaikka mitä mistä valita; Pecorino Romano, Buffalo mozzarella, vuohenjuusto... Tarkista aina tuoteselosteet. Minun psorille maitotuotteet ovat se suurin triggeri. Jossain vaiheessa testaan ne koisokasvit, mutta tällä hetkellä pärjään hyvin ilman.


30 päivän puhdistava kickstart


Vaikka painotan että minun mielestä ihminen tarvitsee lihaa saadakseen tärkeitä aminohappoja ja B-12 vitamiinia, on alkuvaiheessa paras antaa emäksisten kasvisten ja hedelmien tehdä työnsä. Maitotuotteet, kuten juusto sekä liha, etenkin punainen, lisää kehon happamuutta, joten ne on hyvä pitää minimissään alkuvaiheessa ja ravita suoliston bakteerikantaa emäksisillä kasviksilla; helposti sulavilla sosekeitoilla ja salaateilla. 

Kuten jo edellisessä postauksessa mainitsin, suosittelen kolmen päivän mehupaastoa lämmöllä. Se antaa kickstartin keholle alkaa pukata toksineja ulos ja alkaa parantumaan sisältä päin. Kun kolmen päivän paasto on ohitse, voit korvata yhden mehuista kunnon aterialla; pehmeällä sosekeitolla, kvinoasalaatilla tai vaikkapa uunibataatilla. Noudata yhden aterian ja kahden mehun ohjelmaa myös kolme päivää. Muista että saat, ja suosittelen juomaan yrttiteetä ja runsaasti vettä koko tämän 30 päivän ajan. 

Yrttisuosituksia:
  • voikukka
  • kamomilla
  • hibiscus
  • lakritsinjuuri
  • piparminttu
  • rohtosappi
  • siankärsämö
Juo vain kofeiinitonta teetä. 

Voit muuten alkaa lisäämään mehuun muitakin kasviksia ja hedelmiä, mutta pidä pohjana selleriä. Mehustin on siinä myös hyvä että se puristaa mehut ulos vähän nahistuneestakin kasviksesta, sekä vaikkapa parsakaalin kantapaloista. Jos sinusta tuntuu että nälkä kasvaa liian kovaksi, tekemällä mehun sijaan smoothien, täyttää se vatsaa hieman enemmän. Myös murunen Himalajan suolaa kielen alla saa selviämään taas eteenpäin. 


Hei, nyt olet jo seitsemännessä päivässä! 

Oletko huomannut ihossa eroa? Kutinassa? Hilseilyssä? Minulla läiskät lakkasivat hilseilemästä kuudennen päivän kohdalla, mutta älä huoli jos niin ei ole käynyt. Meillä on jokaisella erilainen lähtötilanne, ja osalla psoriasis taistelee ensin vastaan ja jopa pahenee hetkeksi, etenkin jos jätit lääkityksen pois aloittaessasi psoriasis-ruokavalion. Älä säikähdä sitäkään, vaan jatka tunnollisesti psoriasis-ruokavaliota. 

Seitsemäs päivä tarkoittaa myös KAHTA kunnon ateriaa! Woop di duu, ja taputuksia! 




Seitsemäntenä päivänä mun lihattomuus koki päätöksen ja söin yhdellä aterialla kanaa, ja tämän jälkeen muutamana päivänä viikossa söin kalaa tai kanaa yhdistettyvä emäksisiin kasviksiin. 

Alle olen koonnut varsin kattavan listan ruoka-aineista aloittaen hyvistä ja päättyen huonoihin. Listalla ON myös mukana viljat ja koisokasvit, sillä osalle psoriaatikoista esimerkiksi koisokasvit eivät tuota ongelmia. Viljat taas... mä henkilökohtaisesti vältän kaikkia viljoja (tattari on ok, se ei ole vilja), mutta esimerkiksi Hanna Sillitoe (jonka kirjoista opin valtavasti matkani aikana), suosii kauraa. 

Oman tilanteesi tiedät kuitenkin VAIN tekemällä eliminaation kunnolla ja testaamalla niitä sen jälkeen yksi kerrallaan. Ei kannata lähteä arvailemaan, sillä joskus oireita on vaikea huomata, ja parantumisprosessi ei välttämättä käynnisty niiden takia. Eliminaatio ja ruoka-aineiden palauttaminen on pitkä prosessi, mutta sen arvoista. 

Käytä tätä listaa oppaanasi, mutta älä Raamattuna. 

Päivinä 8-30 yritä pidättäytyä pääosin kolmessa ensimmäisessä sarakkeessa, poimien halutessasi vain satunnaisia, no, vaikkapa niitä proteiinin lähteitä seuraavista kahdesta sarakkeesta. Vältä viimeistä saraketta kokonaan.



Kun 30 päivää on ohitse, voit hieman useammin sortua punaiselle puolelle, JOS iho osoittaa ihan kunnolla parantumisen merkkejä. Tietenkin, mitä vähemmän sieltä poimit, sitä parempi.  Jos parantumisen merkkejä ei vielä näy, suosittelen poistamaan ruokavaliosta myös kananmunan ja noudattamaan 8-30-päivän ohjetta toisen kuukauden, tai jopa kauemman. 

Riippuen kehosi tulehdustilasta, saattaa kestää jopa 4-5 kuukautta ennen kuin paranemista tapahtuu. Joillakin taas käy kuten minulla, ja iho alkaa näyttää paranemisen merkkejä viikoissa. Valitettavasti psoriasis-ruokavalio, kuten muutkin erityisruokavaliot, vaativat itsekuria ja kärsivällisyyttä, ja toimivat vain jos niitä noudattaa. 

Vasta kun iho on täysin rauhoittunut, ja voit hyvin, voit alkaa kokeilla eliminoimiasi ruoka-aineita. Jos aloitat liian aikaisin, tai jos tuot takaisin useamman kuin yhden ruoka-aineen kerrallaan, et taaskaan tiedä mikä, jos jokin, triggeröi psoriasistasi. 

Eliminoitujen ruoka-aineiden palautus

  1. Valitse esimerkiksi tomaatti, syö sitä teelusikallinen aamulla. Odota viisitoista minuuttia, ja tunnustele ja kuullostele oireita; päänsärkyä, kutinaa, nenä vuotaa, JOTAIN mitä et tuntenut ennen tomaatin syömistä. Jos jokin oire tulee, lopeta testi välittömästi. 
  2. Jos oireita ei tullut, syö toinen lusikallinen tomaattia. Odottele taas 15 minuuttia. Jos tunnet jotain oiretta, lopeta testi välittömästi.
  3. Jos oireita ei tullut, syö nyt 2 teelusikallista tomaattia. Odota nyt muutama tunti. Seuraa oireitasi tarkasti. Jos oireita tulee, lopeta testi välittömästi. 
  4. Jos oireita ei tullut, syö nyt lounaaksi vaikkapa tomaattikeittoa, äläkä sen jälkeen syö enää tomaattia viikkoon. Älä kokeile tämän viikon aikana mitään muuta eliminoitua ruoka-ainetta. 
  5. Jos oireita ei tule viikon aikana, voit jättää tomaatin ruokavalioosi. Jos psoriasis osoittaa pahenemisen merkkejä, on todennäköistä että koisokasvit ovat triggeri taudillesi. Vältä niitä siis. 


Suosi rasvoina kookos- ja oliiviöljyä, ja, eliminaation jälkeen mahdollisesti voita. Vältä rypsi- ja rapsiöljyjä ja margariineja. 

Huh, paljon asiaa, ja toivottavasti mitään tärkeää ei jäänyt pois. Jos jäi, niin päivitellään! 

Jäikö sulla kysyttävää?

Kommentoi alas, ja seuraa minua myös Instagramissa.

Klikkaa TÄSTÄ takaisin ensimmäiseen Psoriasis-ruokavalio-postaukseen

Postauksessa käytettyjä lähteitä: 
paleomom.com, naprapaatinvaimo.blog, mygoodnessrecipes.com 











Kommentit

  1. Minusta postauksesiovat todella mielenkiintoisia. Sinulla on aiheesta paljon tietoa! Aurinkoisia maaliskuun päiviä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Tarja <3 Pitäisi taas napata kiinni tästä ja tehdä puhdistuskuuri. Vhh-ekirjan reseptien kuvaus on pakottanut taas syömään kaikkea mikä ei mulle sovi ja iho alkaa antaa vastalauseita. Tämähän toki oli odotettavissa. Mikä tahansa ruokavalio toimii jossain asiassa vain niin kauan kun sitä noudattaa :D

      Poista

Lähetä kommentti

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca