Psoriasis-ruokavalio VOL 1. - perusteet ja puhdistava mehupaasto.

tammik. 8, 2021 0 comments
*Sisältää affiliate-linkkejä. Linkkien edessä on * -merkki.

Psoriasiksen ruokavaliohoito on maailmalla, ja etenkin Suomessa tabu. Siitä ei puhuta virallisella taholla lainkaan, ja tähän on etupäässä syynä tutkimusnäytön puute. 

Ruokavalion vaikutuksesta erinäisiin sairauksiin on vaikea tehdä kattavaa tutkimusta, sillä tutkimukseen tulisi osallistua suuri määrä ihmisiä, ja heidän syömisiään on lähes mahdoton vahtia koko tutkimuksen ajan. Ei siis voida taata etteikö tutkimukseen osallistuneet olisi noudattaneet ohjeita säntillisesti, tai että olisivatko he sen ohella käyttäneet jotain muita vippaskonsteja jotka voisivat vaikuttaa tuloksiin. 

Toinen syy haluttomuuteen tehdä näitä tutkimuksia on todennäköisesti raha. Se rahan määrä mitä psoriaatikko käyttää erilaisiin kortisonivoiteisiin, immunosupressantteihin ja jopa pahimmissa tapauksissa metotreksaatteihin (lue: SYÖPÄLÄÄKKEISIIN) elämänsä aikana on huima. 

Kortisonivoiteiden ongelma on se että ne ohentaa ihoa pitkään käytettynä, ja lopulta niiden teho lakkaa. Psoriaatikoille on kymmeniä erilaisia apteekin voiteita, ja lisäksi monet tilaavat netistä uusia taikavoiteita epätoivossaan. Näillä voiteilla saattaa saada aikaan muutosta lyhytaikaisesti, mutta syy siihen ettei nuo voiteet toimi, on yksinkertaisesti se, että Psoriasis EI-OLE-IHOSAIRAUS. 

Mikä on psoriasis


Psoriasis oireilee iholla, nivelissä ja kynsissä, mutta syy oireiluun on aina sama; häiriintynyt immuunipuolustus, jossa kehon puolustus hyökkää terveitä soluja vastaan luullen niitä vihollisiksi. 

Psoriasiksessa tämä näkyy ihon uusiutumisen säätely häiriintyy ja solutuotanto kiihtyy. Uusi iho kasvaa moninkertaista vauhtia ja "vanha iho" ei ehdi alta pois. Iholle alkaa kertyä karstamaisia hilseileviä laikkuja, jotka voivat olla pisaran kaltaisia tai suurempia läiskiä, tai jopa märkärakkulaisia. 

Tavallisimmin psoriasis iskee taipeisiin, kyynärpäihin, päänahkaan tai ristiselkään, mutta pahimmillaan se voi levitä koko kehoon, kynsiä myöten. 

Mikä psoriasiksen aiheuttaa?


Psoriasiksen, kuten kaikkien muidenkin autoimmuunisairauksien, taustalla on immuunipuolustuksen häiriö. Sen syntyyn tarvitaan kolme tekijää:
 1. geneettinen alttius 
 2. laukaiseva tekijä
 3. vuotavan suolen oireyhtymä
Geneettinen alttius siis tarkoittaa että perit ne geenit vanhemmilta tai isovanhemmilta. Siihen et valitettavasti voi vaikuttaa. Se on mikä on. 

Laukaiseva tekijä voi olla stressi, iholle kohdistuva trauma tai sairastamasi streptokokkivirus (angiina tai mononukleoosi). Minulla oli nämä kaikki. Sääriin ja napaan psoriasis iski leikkaushaavaan ja sheivauksen yhteydessä saamiini haavoihin. Stressin syyt olivat moninaiset. Olin varsin ylikuormittunut henkisesti nuorempana. Myös tupakointi ja alkoholinkäyttö yhdistetään usein psoriasikseen. Itseasiassa tätini sanoi kerran että ennenvanhaan psoriasista kutsuttiin kansankielessä "juopon taudiksi". 

Vuotavan suolen oireyhtymässä

 • suolen puolustusmekanismit heikentyvät, kun suolen limakalvo ja epiteeli vaurioituu
 • suolen epiteelisolujen välissä olevat “tiiviit liitokset” väljentyvät ja vuotavat
 • väljät “tiiviit liitokset” läpäisevät molekyylejä, toksineja, viruksia, bakteereita verenkiertoon ja aiheuttaa autoimmuunireaktion. Se voi ilmetä monena muunakin autoimmuunisairautena, ei vain psoriasiksena
Monesti ei potilaalla ole edes tiedossa alttiutta sairauteen, eikä hän oireile (mielestään) suolistossa, ennenkuin psoriasis laukeaa. Vasta sairastuttuani sain tietää että isoisälläni oli ollut päänahan psoriasis. Kun ensikerran luin vuotavasta suolesta, puuskahdin epäuskoisena ettei minulla moista ole, mutta kun sain psoriasiksen remissioon, huomasin että "normaaliksi" luulemani suoliston toiminta muuttuikin OIKEASTI normaaliksi. 

Olen saanut psoriasiksen remissioon kahdesti pelkällä ravinnolla. TÄÄLTÄ pääset selailemaan aiempia hyvinvointiin liittyviä postauksia ja sieltä löytyy siis myös aiempi kokemukseni ruoan vaikutuksesta psoriasiksen oireisiin. 

Tässä parantumisprosessini 16 päivän ajalta. Parantumisnopeus on yksilöllistä. 


Kahdesti?! I hear you ask...

Kyllä. Sillä tähän, kuten muihinkin "dieetteihin" liittyy se tosiasia, että se toimii vain niin kauan kuin sitä noudattaa. Valitettavasti pikkuhiljaa edellisen kerran jälkeen palautin kaikki huonot tavat elämääni, ja odotetusti psoriasis palasi kostonhimoisena takaisin.

Loppuvuodesta sain viimein ilmoituksen kirjastosta, että pitkään odottamani Hanna Sillitoen kirja RADIANT oli noudettavissa. Hannan avulla tuhannet ovat saaneet avun sairauteen. Hanna Sillitoe oli myös Brittien Leijonan luolassa ja sai puolelleen KAIKKI sijoittajat lanseeratessaan ihonhoitosarjansa.

Hannan kirjat, *RADIANT ja *SKIN HEALING EXPERT ovat kasvispainotteisia, joskin muutamissa resepteissä on kananmunaa, mutta hän uskoo puhtaisiin raaka-aineisiin eikä esimerkiksi käytä ns. feikkilihoja ollenkaan. Henkilökohtaisesti MINÄ uskon että ihmiset ovat luotu syömään myös lihaa, joten sisällytin kanan ja kalan ruokavaliooni. 

Yhteistä Hanna Sillitoen ja AIP- eli AUTOIMMUUNIPALEO-ruokavalion kanssa on se että varsinkin eliminaation aikana pois jäävät:
 • maitotuotteet
 • sokeri
 • koisokasvit
 • viljat
Autoimmuunipaleossa syödään punaista lihaa, suosien luomua ja riistaa, mutta minulle naudanliha aiheuttaa oireita, ja sanoipa lääkärikin minulle käydessäni Romaniassa tutkimuksissa että naudanliha tulisi jättää pois, joten tein sen myös tällä kertaa. Kananmuna on myös usein reaktioita aiheuttava ruoka-aine, joten jos vain maltat jättää sen pois eliminaation ajaksi, tee niin. AIP:ssa suositellaan myös jättämään palkokasvit pois, mutta Sillitoen ohjeissa niitä sai syödä, joten tällä kertaa sisällytin ne syötäviin ruokiin. Psoriasis parani MINULLA siitä huolimatta. 

Noissa ylläolevissa kirjoissa on tolkuttomasti tietoa eri kasvisten ja yrttien toiminnasta kehon kanssa, ja sen sijaan että noudattaisin säntillisesti Sillitoen ohjeita, olen poiminut sieltä ne tärkeimmät tärpit ja luonut ruokavalion joka on yhdistelmä Sillitoen ja AIP-ruokavalion parhaimmista paloista MINULLE. 

Lähdettäessä puhdistamaan kehoa toksineista ja korjaamaan vuotavaa suolta, koin Hanna Sillitoen mehupaaston omaksi kulmakivekseni. Hänen versio sellerimehusta oli aavistuksen liian sellerinen minulle, joten muokkasin siitä helpommin juotavan version itselleni. Puhdistava mehupaasto


Pelkkää mehua, kolme kokonaista vuorokautta? No way! 

Näin on sanonut JOKAINEN joka on ottanut minuun yhteyttä sen jälkeen kun Hanna Sillitoe julkaisi tarinani @ mygoodnessrecipes sivustollaan. 

No, se on sinun valinta, mutta laita vaakakuppiin toiselle puolelle ne tuhannet voidepurtilot, irtoava hilseilevä ja hiton kipeä iho, häpeä, valohoidot ja irronnut tukka, ja toiselle puolelle 3vrk johon sisältyy rutkasti kehosi kaipaamia vitamiineja ja ravintoaineita, ja, no, ehkä pientä näläntunnetta, mutta on kuulkaas ihme mitä yksi merisuolarae saa aikaan kielen alla. Nälkä siirtyy! Saat lisäksi juoda vettä ja yrttiteetä (yrteistä tulee tulevaisuudessa oma postaus). Sä pystyt siihen! Ja mä jäin mehuun niin koukkuun että juon sitä nykyisinkin joka päivä. Joulukuussa sairastuin enkä jaksanut niitä tehdä (vaikka ne olisi tehnyt niiiin hyvää), mutta mehut kuuluvat taas aamurutiiniini. 

Suosittelen hankkimaan mehustimen, ja näin hedelmien ja kasvisten kuidut jää mehustimeen ja suolisto saa keskittyä vain paranemiseen ja ravintoaineiden imemiseen itseensä. Voit myös surauttaa blenderissä, mutta sitten sun pitää puristaa se vielä vaikkapa puhtaan keittiöliinan läpi niin että kuidut jää liinaan ja vain mehu lasiin. 

Minulla on tällainen WILFA SQUEEZY joka maksaa alle 40€. Ihan on ollut kelpovehje vaikka tietenkin laadukkaampiakin on olemassa. Tällä on kuitenkin kahden vuoden takuu niin mikäs tässä puserrellessa. Jos se antaa periksi, vaihdetaan uuteen. 

Yhden vuorokauden mehuihin tulee: 

 • 4 sellerin vartta
 • 1½ kurkkua
 • 3-4 omenaa
 • ½-1 sitruuna
 • 1 avokado
Hurauta selleri, kurkku ja omena mehustimen läpi. Kaada sitten mehu blenderiin, heitä sekaan sitruuna ja avokado ja blendaa tasaiseksi. Jaa kolmeen lasiin/purkkiin ja nauti aamulla, päivällä ja illalla. 


Vinkki!

Lisää mukaan esimerkiksi inkivääriä,
sekä laadukasta kollageenijauhetta mikä
tekee hyvää ihollesi!

Selleri on oikea superfood kehon puhdistuksessa. Se yhdessä vihreän omenan kanssa puhdistaa mm munuaiset tehokkaasti ja laskee kehon tulehdustilaa. Se laskee ldl kolesterolia ja vahvistaa sydäntä sekä ehkäisee korkeaa verenpainetta. Se myös ehkäisee rasvamaksaa ja auttaa ruoansulatuksessa. Tämä mehu on kaikenkaikkiaan sellainen terveyspommi että suosittelen sitä vaikka et sairastaisikaan autoimmuunisairautta, vaikkapa joulun jälkeiseen kehon puhdistukseen. 

Haittapuoli...

Ukkeli sanoi paaston aikana että haisin kuolleelle ruumiille. 
Nyt joulun jälkeen aloitettuani mehustamisen taas, 
hän taas haukkuu että haisen. 
Mutta tämä on hyvä juttu; toksinit postuvat kehosta nenän, suun, peräsuolen ja ihon kautta. 
Se haju tarkoittaa että se sonta poistuu. 
Usko pois! 


Seuraavassa postauksessa perehdyn enemmän itse ruokaan; mitä, miksi ja miksi ei ovat siinä ne tärkeimmät kysymykset. Eli menen syvemmälle siihen miksi jotkut ruoka-aineet lähes poikkeuksetta aiheuttavat autoimmuunisairastajalle ongelmia, jopa tiedostamatta. 

Kipaise sillä aikaa mehustinkauppaan ja aloita kehon puhdistus nyt. Se ei tee haittaa minkään ruokavalion ohella. No, okei... ketoilijalle omenat nostaa hiilarit tappiin... Mutta muille. Ketoilija voi jättää omenat pois... 😁

Seuraa jatkuvasti päivittyvää Instagram-tiliäni niin pysyt koko ajan mukana menossa!

Pysykää terveinä! 

DISCLAIMER: En ole ravintovalmentaja enkä -terapeutti, ja kaikki kirjoitukseni ruoan vaikutuksesta on puhtaasti omista kokemuksistani.

Lähteinä: terveyskirjasto.fi, terve.fi, tervevatsa.fi 

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Recent Comments

Labels

24 h pizza (1) aamiaiset (4) Aasialainen inkivääripossu (1) Aasialaiset ruuat (24) Adobo kana (1) Afganistanilaiset ruuat (1) Aglio Olio (1) AIP-ruokavalio (9) Alicante Espanja (1) alkuruuat (4) Ardei umpluti (1) autoimmuunisairaudet (5) avokadodippi (1) avokadovoi (1) bataattikupit (1) bbq-kastike (2) blogiyhteistyöt (9) Bobotie (1) Bolognese (3) broileripiirakka (1) brunssi (3) buffet (1) Bukarest (1) burgerit (4) burgersämpylät (1) burrito (1) Butter chicken (1) Cacio E Pepe (1) Caverna (1) Ceaun-lihapata (1) ceviche (1) chaffle (1) Chicken Wings (1) chiftele (1) Chilli con carne (1) ciorba de fasole (1) ciorba de perisoare (1) Ciorba Radauteana (1) cocktail-pyörykät (1) Colcannon (1) coleslaw-salaatit (1) Cotolette di Pollo (1) delikaura (1) Dinner with a star (1) dippikastike (4) drob (1) e-kirja (1) Englantilaiset ruuat (2) Espanjalainen munakas (1) Etelä-Afrikkalaiset ruuat (1) etikkasienet (1) falafelit (1) fermentointi (2) festarit (2) Fine dining (1) focaccia (1) gluteeniton (12) Greasy Spoon (1) grilliruuat (4) guacamole (1) hampurilaiskastike (1) Hannan marmelaatikakut (1) hapanimeläpossua (1) hapankaali (1) hapatetut vesimelonit (1) haudutettu lammas (1) hedelmäinen juustokakku (1) hedelmäsmoothie (3) herkkusienipasta (2) herkkusienirisotto (1) hevosen paisti (1) hillot (1) hirvipaisti (1) hunaja-inkiväärikana (1) Hunter's chicken (1) hyvinvointi (22) hävikkiviikko (1) Icre de fasole (1) Igorin kanaa (1) Iittala x issey miyake (1) imelletty perunalaatikko (1) Intialaiset ruuat (2) Irlantilaiset ruuat (1) Italialaiset ruuat (18) Itse tehty pastataikina (1) itsetehty juusto (1) Itä-Euroopan keittiö (14) itämaiset ruuat (1) Japanilaiset ruuat (2) Jauheliha-tomaattipaistos (1) jauhelihakääretorttu (1) jauhelihapihvit (1) jauhelihareseptit (19) Jerk kana (1) Jiaozi (1) joulu (5) joulukalat (1) joulukinkku (1) joululaatikot (1) joululeipä (1) jouluruuat (17) joulusinappi (2) juhannusruuat (4) Juhannussalaatti (1) Jumalainen sahramirisotto (1) jumbolihapullat (1) juustokakku (1) juustokastike (1) juustonaksukastike (1) jälkiruokakahvi (1) jälkiruuat (7) Jättikatkaravut salaattipedillä (1) kaalikääryleet (1) kaalilaatikko (1) kaalimuusi (2) kaalipata (1) kaalipyree (1) kaalisalaatit (4) Kaaliwokki (1) kahvileivät (1) kaikkien murekkeiden kuningas (1) kakut ja piirakat (4) kalaruuat (17) kana poke bowl (1) kanaa ja pinaattia mozzarella-parmesaanikastikkeessa (1) kanaa osterikastikkeessa (1) kananuudelikeitto (2) kanapata (1) kanaruuat (45) kanasalaatit (2) kanavartaat (2) Karibialainen riisi (1) Karibialaiset ruuat (1) Karin grillipaprikat (1) karitsa (1) karitsankare (1) karitsanpaisti (1) karitsanviulu (1) karppisubi (1) kastikkeet (23) kasvisruuat (49) katkarapu-lohiviettelys (1) kattaus (1) kaupallinen yhteistyö (8) Kebab (2) kehonkoostumusmittaus (1) keitot (14) Kelosyöte (1) kesäkurpitsapasta (2) kesäkurpitsatortillat (1) kesän grillivinkit-sarja (5) keto (15) keto burritot (1) Keto Cafe Mocha (1) keto couscous salaatti (1) Keto Moussaka (1) keto-bbq-kastike (1) keto-blinit (1) keto-diary (1) Keto-pizza (1) keto-ruokavalio (79) Keto-sushi (1) Ketoilijan kana Cordon Bleu (1) Ketoilijan Kievin kana (1) ketoleipä (2) ketoruokavalio (82) ketoruuat (13) kevätsipulisalsa (1) Khabeli (1) Kievin kana (1) Kiinalaiset nyytit (1) Kiinalaiset ruuat (14) kinkku-broilerirullat (1) kinkkuvoileipäkakku (1) Kirjolohikeitto (1) kirsikkatomaattipasta (1) kofta (1) koiran ruuat (1) kokiskastike (1) Kokkinisto-lammas (1) konjakkisinapit (1) Korona-karanteeni (1) kotimaiset kasvikset (1) Kreikkalainen lammas (1) Kreikkalaiset ruuat (2) krepit (1) kukkakaaligratiini (2) kukkakaalipaistos (1) kukkakaaliriisi (3) kukkakaalitalkoot (1) kulttuurivinkit Romaniaan (1) kylmät kastikkeet (15) laihaläski (1) lanttulaatikko (1) lehtikaali-kananmunakupit (1) Lehtikaali-limepasta (1) lehtikaalikupit (1) lehtikaalipesto (1) lehtipihvit (1) leivät (11) letut (1) levitteet (4) liemet (1) lihapata (1) lihapullakeitto (1) Lihapullat (5) liharuuat (59) liikunta (1) Lindströmin pihvit (1) linssikeitto (1) lisukkeet aterialle (19) Little Italy-festival (2) lohi (1) lohi poke bowl (1) lohifileet kookoskastikkeessa (1) lohiviettelys (1) Lomalla Suomessa (3) luuliemi (1) Långvik (1) Lähi-Idän keittiö (3) läskimyytit (1) maa-artisokkakeitto (1) maapähkinä-kanaa aasialaisittain (1) maissitortillat (1) majoneesi sauvasekoittimella (1) majoneesit (2) makeat (5) Maki-rullat (1) maksalaatikko koiralle (1) Mamma Rosa (1) Mancare de Rosii cu pui (1) mantelileipä (1) mantelisarvi (1) marengit (1) marjasmoothie (1) Marjatan sydämet (1) Massaman curry (1) matkavinkki (18) meetwurstivoileipäkakku (1) Meksikolaiset ruuat (4) metsäsienet etikkaliemessä (1) metsäsienikeitto (1) Metsästäjän kana (1) Mici (1) mikromuffinssit (1) monta tapaa majoneesiin (1) moussaka (1) muffinssit (1) muikkutacot (1) mun tarina (1) munakas (1) munakoisolevite (1) munakokkeli (1) mureke (1) mustikkapiirakka (1) muusi paahdetuista perunoista (1) myskikurpitsa (1) myskikurpitsacurry (1) Nailit (1) no-bread burger (1) Nordic Medgroup (1) nuudelikeitto (1) nyhtökanavuoka (1) nyhtöpossu (1) Ostropel de pui (1) paahdettu kikhernesalaatti (1) paahdetut perunat (1) paahtopaisti (1) painon hallinta (4) Paistettu lohifilee (1) paistettu riisi (1) Paistetut riisinuudelit (1) paistinkastike (2) Palestiinalainen kofta (1) paneroidut broilerinfileet (1) paputahna (1) Pastă de pește (1) pastaa aurinkokuivatuilla tomaateilla (1) pastaruuat (3) Pastasalaatti (2) Pastat (16) pataruuat (2) Patros juustot (1) Peking-keitto (1) Pekonipasta (1) perunalaatikko (1) perunaleipäset (1) Perunamuusi (2) perunasalaatti (3) pesto-tomaattikastike (2) Pestolla kuorrutettu porsaanfilee (1) pestot (3) Piftele (1) Pikkujoulut (1) pikkuleivät (1) pilahviriisi (1) pinaatti-basilikapesto (1) pinaattinen kana-pekonipasta (1) pinaattipesto (1) piparpähkinät (1) pita-leivät (1) pizzat (3) poke bowl (1) Polenta (1) porkkanasämpylät (1) psoriasis (4) Psoriasis-ruokavalio (6) puhdistava mehupaasto (1) pulled pork (1) Punajuurigraavilohi (1) punaviinikastike (2) puolukkahillo (1) puolukkasurvos (1) puolukkavoi (1) pääruuat (18) Pääsiäinen (3) pääsiäismenu (1) pääsiäismureke (1) raaka-makkarat (1) raakakypsennetty kala (1) Ragu (3) rahkapiirakka (1) Rakkaudesta Romaniaan (15) Ranch-kastike (1) ravintola-arvostelu (11) ravintolapäivä (1) ravintolisät (2) Rawmix blender (2) Ricotta-juusto (1) Riisit (14) Riisiä pavuilla (1) Risotot (3) Risotto herkkusienillä (1) Romania (5) Romanialainen kanakeitto (1) Romanialainen kanapata (1) Romanialainen lihapullakeitto (1) Romanialainen papu-savuluukeitto (1) Romanialaiset häät (1) Romanialaiset lihapullat (2) Romanialaiset ruuat (23) Roomalainen pizzapohja (1) ruis-vehnäsämpylät (1) ruissämpylät (1) ruokahävikki (1) ruokamatka maailman ympäri-sarja (5) Ruokatunnustuksia (1) ruokatärpit (1) ruokavalio (1) ruokavaliomuutos (1) ruuansulatus (1) ruusukaali (2) ruusukaaligratiini (1) saaristolaisleipä (1) sahramirisotto (1) salaatit (15) salata de boeuf (1) Salata Orientala (1) salsa (1) Sangria resepti (1) sarmale (1) Satay kanavartaat (1) satokausiruokia (1) sesonkiruuat (3) Shakshuka (1) sieniruuat (3) sinappi (2) Singapore style nuudelit (1) Sitruunainen Mozzarellapasta (1) sitruunakanaa yrteillä (1) Smoothie (3) southern fried chicken (1) Special Fried rice (1) srirachamajoneesi (1) suklaamuffinssit (1) suolakurkut (1) sushi (2) säilykkeet (1) säilöntä (2) sämpylät (2) Tahkon portaat (1) Tallink Silja (1) Tallinna (1) Tandoori rub (1) Tandoorikanaa (1) Tasca La Sella (1) taukopäiväkirja (1) Tens-laite (1) terveys (18) terveysjuoma (4) terästetyt muffinssit (1) testissä (1) Texmex nyhtökanavuoka (1) Thai Green Curry (1) Thai red curry (1) Thai red curry-keitto (1) Thai-ruuat (2) Therme spa (1) Tiablo (3) Tiablon siivet (1) Toba (1) Tomaatti-basilikakastike (1) tomaatti-kananmunapannu (1) tomaattikastike (1) tomaattikeitto (2) tomaattipasta (1) tonnikalatahna (1) Tortillat (3) Turkkilaiset ruuat (1) työilmapiiri (1) työpaikkakiusaus (1) työuupumus (1) Tzatziki (1) täytetyt bataatit (1) täytetyt leivät. (1) täytetyt myskikurpitsat (1) Täytetyt paprikat (1) Untold-festival (1) Uuden elämän alku (3) uunijuurekset (3) uuniruuat (7) valkosipulikastike (1) valkosipulisilakat (1) vappu (4) varhaiskaali (1) vatsan hyvinvointi (3) vegaaninen (4) vehnäsämpylät (2) Vehnätortillat (1) vhh-resepti (56) VHH-reseptit e-kirja (1) vhh-ruuat (4) vihreä pesto (1) viininlehtikääryleet (1) visit Romania (7) vitamiinit (2) voikana (1) voilehdet (1) voileipäkakku (1) vuohenjuusto-chorizo-pasta (1) Vuohenjuusto-tomaattimureke (1) vuohenjuustoburger (1) Västerbotten silli (1) wasabimajoneesi (1) ylikypsää hevosta uunissa (1) yrttivoi (2) äyriäiset (2)