Romanialainen lihapullakeitto - Ciorbă de perișoare

syysk. 1, 2021 0 comments

 



Syksy koputtelee ovella ja on aika laittaa soppakattilat tulille. That said, minulle romanialaiset keitot maistuvat myös kesällä. Kun helle paahtaa ja tuntuu ettei oikein mikään maistu päivän aurinkoisina tunteina, on illalla mukava istahtaa lempeän ja maistuvan keiton ääreen. 

Tämä Ciorbă de perișoare on yksi ihan lemppareistani romanialaisista keitoista. Toinen lempikeittoni on  Ciorbă de vaca, eli naudanlihakeitto, mutta jostain syystä me tehdään kaikista eniten  Ciorbă de pui-, eli kanakeittoa arjessa. Jotenkin se tuntuu aina helpoimmalta, mutta totta puhuen lihapullakeitto on nopeampi tehdä. Eräs romanialainen perinneruoka on vielä Ciorbă de burtă, eli pötsikeitto, joka on ihan erityisen suosittua juhlien JÄLKEISENÄ päivänä. Olen muutaman kerran sitä koettanut syödä, mutta en vielä ole siihen rakastunut, tai edes ihastunut. Liemi siinä on hyvää mutta ne pötsin palat... Mutta palataampas nyt tähän keittoon.


Mikä erottaa romanialaisen keiton suomalaisesta?


No, maukkaampi liemi ainakin. Tosin tämä on subjektiivinen kokemukseni. Sinä saatat tehdä maailman maukkaimman sopan, jota en vain ole päässyt maistamaan. Toinen juttu on happamuus. Romanialaisille keitoille tavallista on pieni happamuus joka saadaan aikaan joko sitruunalla, hapankaalin "mehulla", viinietikalla tai erityisellä Bors Magic-valmisteella, jota ei taida saada Suomesta ollenkaan. 

Meillä on Bors Magicia kotona, mutta halusin käyttää aineksia jotka ovat myös teille helposti hankittavissa, joten happamoitin keiton sitruunalla. Käytin myös maustamiseen Vegeta-mausteseosta jota saa useimmista etnisistä kaupoista, mutta voit korvata sen aromisuolalla tai Herbamarella.

Voit tehdä tämän keiton sian, naudan, sika-naudan tai jopa broilerin jauhelihalla. Tein tällä kertaa sika-naudalla. 

Romanialainen lihapullakeitto - Ciorbă de perișoare


Jauhelihan maustaminen

  • 500 g sika-nauta jauhelihaa
  • 1 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 1 rkl kuivattua tilliä
  • 2 rkl persiljaa (käytin sekä kuivattua että tuoretta)
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl korppujauhoja
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
Sekoita jauhelihan ainekset ja anna maustua rauhassa sillä aikaa kun kuutioit kasvikset keittoa varten. 

Keittoon

  • 5 pientä tai 3 suurta porkkanaa 
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 1 punainen paprika
  • 1 vihreä paprika
  • puolikas juuriselleri 
  • 1 iso tai 2 pientä palsternakkaa 
  • 2 lehtisellerin vartta (käytä myös lehdet)
  • nokare voita
  • oliiviöljyä
  • 1 kukkurallinen tl tomaattipyreetä
  • n. 1 dl paseerattua tomaattia
  • 2 kpl Knorr kasvisfondia (voit korvata vastaavalla)
  • 4 litraa vettä
  • 1 kukkurallinen rkl kuivattua lipstikkaa
  • n. 1 sitruunan mehu
  • 1 kananmuna
  • persiljaa pinnalle
  • 1-2 rkl vegetaa tai aromisuolaa
  • pippuria
  • 1 punainen tai vihreä chili annosta kohti 
  • smetanaa
Kuutioi kaikki kasvikset pieniksi, n sentti kertaa sentti kuutioiksi. Kuumenna pannussa voi ja oliiviöljyä, ja laita kaikki kasviskuutiot pannuun. (tarkkakorvaiset saattoivat IG:ssa kuulla mun sanovan ettei juuriselleriä eikä palsternakkaa pannuun mutta muutin mieleni). Ripottele hieman suolaa ja pippuria pannuun ja anna kuullottua noin 5-6- minuuttia matalalla lämmöllä. 

Laita vesi kiehumaan ja lisää kasvisfondit veteen. Pyörittele lihapullat. Ne saa olla aika pieniä. Mulla tuli 500 grammasta tasan 30 lihapullaa.

Kun sipuli on läpikuultavaa, lisää pannuun tomaattipyree ja paseerattu tomaatti ja sekoita. Anna olla vielä matalalla lämmöllä 2 minuuttia, ja kaada kasvikset sitten kattilassa kiehuvaan liemeen. Lisää sitten kattilaan lihapullat. Lisää nyt vegeta tai aromisuola sekä lipstikka. Sekoita ja laske keskilämmölle. Anna keiton kypsyä noin 15-20 minuuttia. Lihapullat nousevat kypsyttyään keiton pinnalle. Nosta sitten keitto liedeltä ja purista sekaan sitruunan mehu. Laita ensin vain puolikkaan sitruunan mehu ja maista. Lisää tarvittaessa vegetaa tai suolaa. 

Vatkaa kananmuna sekaisin ja kaada ohuena nauhana keittoon ja sekoita heti nopeasti haarukalla edestakaisin vedellen jotta muna kypsyy ohuiksi nauhamaisiksi "riekaleiksi" keiton pintaan. 

lisää valmiin keiton pintaan reilusti silputtua tuoretta persiljaa.

Annostele keitto lautasille ja tarjoa jokaiselle syöjälle kokonainen chili. Lisää lautaselle smetanaa ja sekoita. Nauti keitto puraisemalla chilistä ja lusikoimalla sitten soppaa suuhun. Chili ei ole pakollinen juttu mutta näin se autenttisesti tehdään. 






Jos oikein villiksi heittäydyt, tarjoa syöjille aperatiiviksi shotit Palincaa tai muuta vahvaa mausteista viinaa. 




 

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca