Romaniaa kierrellen - Bucovina - Gura Humorului - Voronețin luostari

syysk. 24, 2022 0 comments

Kuukausi sitten kotiuduin Romaniaan puolivalmiiseen kotiimme, ja ensimmäinen kuukausi on ollut aavistuksen stressaava, jos totta puhutaan. Paljon on tottumista uuteen, ja erilaisiin tapoihin, mutta teen näistä observaatioista oman postauksen myöhemmin. Nyt kuitenkin jatkan 'Romaniaa kierrellen' -sarjaa, josta löytyy jo useampi kirjoitus mm. Bukarestista. 

Viikonloppuna hypättiin autoon ystäväpariskunnan kanssa ja suuntasimme kohti pohjoista Romaniaa, Bucovinan ja Maramuresin alueita. Alueet ovat niin lähellä Ukrainan rajaa että Telia mainosti jo ajellessamme että meitä odottaa Ukrainassa ilmaiset puhelut ja tekstiviestit. Ei silti pelottanut. Romania on vahvasti kalustettu NATO-maa, ja hyvin rauhallinen. 

Historian ystäville tämä alue on kokonaisuudessaan 'the place to be', sillä alueelta löytyy kaikenkaikkiaan kahdeksan Unescon perintökohteeksi luokiteltua maalattua kirkkoa. 

Voronetin luostarin kirkko on niistä yksi kuuluisimpia ja se sijaitsee Voronetin kylässä joka on osa Gura Humoruluin kaupunkia. 


Luostarin, jota myös Idän Sikstuksen kappeliksi kutsutaan, rakennutti Stefanus Suuri vuonna 1488 voitettuaan Vasluin taistelun, ja sen rakentaminen kesti tasan 3kk ja 3 viikkoa. Kirkon maalauksissa toistuva sininen sävy on edelleen mysteeri. Se on saanut nimekseen Voronetin sininen, väri joka kestää ikuisuuden. Tämä siksi, että väri ei juurikaan ole kulunut kirkon seinistä, vaikka maalaukset ovat kuutisensataa vuotta vanhoja. Nunna joka opasti meitä, kertoi myös että värin syvyys vaihtelee sään mukaan, ja legenda sanookin, että maalarit hakivat palan taivasta, ja käyttivät sitä maalina. 

Luostarin maille on haudattu pyhimyksiä, ja mm. luostarin ensimmäinen apotti Pyhä Daniil. 


Kirkon seiniin on toteutettu useita raamatun tärkeitä tapahtumia, ja voisitkin istua keskelle kirkon lattiaa, ja alkaa 'lukea' katosta alkaen näitä tarinoita upeiden maalausten välityksellä. 



Seiniin on maalattu niin Cainin ja Abelin, kuin Aatamin ja Eevankin tarinat. 



Kirkon länsiseinustalla ulkopuolella on vaikuttavin kaikista kokonaisista Raamatun tarinoista 'Viimeinen tuomio'.


Kirkossa voit sytyttää kynttilät kuolleiden läheisten muistoksi ja allekirjoittaa vieraskirjan. 
Sisäänpääsy luostariin on 5 leitä, eli aikalailla tasan euron, sisällä kirkossa voi myös lahjoittaa luostarin ylläpitoon haluamansa summan. Sisältä voi myös ostaa mm. ikoneita, hunajaa, eteerisiä öljyjä, rukousnauhoja ym. Kirkossa ei saa kuvata sisällä, edes ilman salamaa.

Tää luostari, sen historia ja tunnelma, saa jopa hengittämään hiukan hiljaisemmin, ettei vain riko sitä rauhaa mikä siellä on.

Luostariin toivotaan ihmisten tulevan polvet ja olkapäät peitettynä. T-paidoissa näin ihmisiä ja meistäkin osa oli, eikä tullut sanomista. Tupakointi alueella on kiellettyä. 



Luostarin lähellä on runsaasti matkamuistomyymälöitä joista voi myös ostaa perinteisiä maalattuja astioita, magneetteja, ja vaatteita sekä muuta krääsää. Suomalaiselle ne ovat halpoja, esim tarjoilukulho&neljä lautasta on 80-100 leitä eli parisen kymppiä kalleimmillaan. 

Alueella on runsaasti hotelleja, ja majataloja, joissa majoitus on n 30-100€/yö, useinmiten aamiaisen kera. Löysin viikonkin majoituksen 300€:lla 5 tähden hotellissa. Varatessa majoitusta kannattaa tosin olla tarkkana, ja aina lukea myös arvostelut. Romanian 5 tähteä on ollut ainakin minun arvosteluluokassa joskus lähempänä kahtakin tähteä, mutta sitten taas esim tällä reissulla, eri kaupungissa, varasimme kolmen tähden majatalosta mökin, ja olisin mieluusti antanut sille vähintään yhden tähden lisää. Me katsoimme vaihtoehdot Booking.comista, mutta soitettiin suoraan majataloihin. Road tripillä suosittelen tätä, tällöin, jos tulee mutkia matkaan, sääolot muuttavat suunnitelmia ym, voi pysähtyä juuri silloin kuin haluaa eikä tarvitse alkaa hirveää perumisrumbaa (toki laskettelukausi erikseen, silloin tää koko pohjoinen ja koillinen on täyteen buukattu). 

Gura Humoruluin kaupungissa on juna-asema, ja esim Bukarestista pääsee sinne 5-7h:ssa yhdellä junan vaihdolla. Lippu on yhdeltä aikuiselta n. 20€. 

Seuraavassa postauksessa matkaamme jälleen luostariin. Luostariin joka oli niin kaunis että sai kyyneleet silmiini...

Näkemisiin, lukijani!




Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca