Romaniaa kierrellen - Buzaun mutatulivuoret - Noroiosi de la Paclele Mare

maalisk. 12, 2023 0 comments


 Irtiotto raksakaaoksesta ja työstressistä!

Sain neljän päivän vapaat ihan pyytämättä, ja trust me, se tuli tarpeeseen. Välillä tuntuu että himputti minä heitän hanskat tiskiin, tää ei vaan ole kaiken stressin arvoista! Mutta nyt kerätään taas voimia. Ehkä mä vielä jaksan... 

Mä en edes TIENNYT tästä paikasta, vaikka googlailen aina kaikkia mahdollisia paikkoja missä haluan täällä Romaniassa seikkailla. Ukkeli tätä ihmeellistä paikkaa ehdotti, ja täytyy sanoa, I was impressed!

Mikä ihmeen mutatulivuori?

Mutatulivuoret syntyvät mudan ja luonnonkaasujen purkauksesta. Ne ovat tyypillisesti metrin, parin korkuisia kraattereita jotka muistuttavat ulkonäöltään tulivuoria. Maanalainen, pääosin metaania, hiilidioksidia ja typpeä sisältävä kaasu purkautuu noin 3km syvyydestä pintaan, läpäisten maanalaiset savi- ja vesikerrokset ja pulauttaa suolaista vettä ja mutaa "tulivuoren suusta" . Kaasun voi nähdä kuplivan mudan pinnalla.

Tähän mutaan ei saa koskea, sillä se voi aiheuttaa ihoärtymystä. Ei siis mutakylpyilyä suositella.  

Tällaisia ilmentymiä on maailmassa useita,  mm.  Romaniassa, Azerbaidzhanissa, Venäjällä, Italiassa, ja Ukrainassa, enkä ollut kuullut niistä yhdestäkään 😃


Buzaun mutatulivuoret sijaitsevat Karpaattien kupeessa ja ne jakaantuvat kahteen alueeseen, pieniin ja suuriin mutatulivuoriin. Maisemat täällä ovat henkeäsalpaavat, mutta täällä saa ihan oikeasti olla tarkkana mihin astuu. Ukkelin kiirehtiessä edellä tuhatta ja sataa minun räpsiessä kuvia, jäin jumiin kuivuneitten "kuilujen" väliin enkä löytänyt kohtaa mistä pääsisin helposti hypättyä kuilun yli, ja päätin kiertää. 

Not a good idea. Muta ei ollutkaan kuivaa, ja lenkkarit olivat ihan kunnolla juuttua kiinni. Meinasi tulla ihan parku 😂


Tämäkin suojeltu alue on ollut jo vuodesta 1924 Unescon luonnonmuistomerkki. Romaniassa on lukuisia rakennuksia, ja luonnonpuistoja, jotka on virallisesti Unescon suojelemia. 

Matka mutatulivuorille on töyssyinen. Tie on huonosti hoidettu ja mutkitteleva. Ajaa saa varovasti. Sisäänpääsy alueelle on 4 leitä aikuiselta, eli noin 80 senttiä. Parkkipaikka oli 5 leitä 😂

Tämä paikka on auki vain kuivalla säällä, sillä koko alue on oikeastaan mutaa, suurimmaksi osaksi kuivunutta, mutta sateen jälkeen paikka on vaarallinen. 


Myöskään paikan ulkopuolella olevaa aluetta ei ole hyödynnetty kamalasti turistinäkökulmasta. Muutama ravintola löytyy majatalojen yhteydestä, ja parkkipaikalta löytyy bajamajat. En edes uskaltanut katsoa miltä niissä näyttää vaikka ne ulkoa näyttivät ihan siisteiltä, mutta minua pidempään seuranneet tietävät mun issuet vessojen kanssa. En käy bajamajoissa edes Suomessa, saati sitten täällä, missä tavallisetkin vessat ovat monissa paikoissa aivan luokattomassa kunnossa. 

Positiivisesti ilostuin Englanninkielisista oppaista ja julisteista. Ensimmäinen paikka jossa näin on, museoita lukuunottamatta, siis käymistäni paikoista. 


Suosittelen ehdottomasti vierailua. Ihan upeat maisemat, ja pientä jännitystäkin. 


Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca