Tänään vietin viikon toista kasvisruokapäivää, ja töiden jälkeen halusin jotain kevyttä, helppoa ja maukasta. Mies muistutteli että olen jo pitkään luvannut tehdä Icre de Fasolea, ja että hän on ostanut sitä varten aineksetkin. No, sitä siis.
Icre de fasole-toiselta nimeltään Fasole Batuta- on perinteinen Romanialainen alkuruoka, jota on tarjolla useimmissa ravintoloissa tuoreen vaalean leivän kera. Sitä on myös usein tarjolla juhlissa buffetpöydässä.
Se on myöskin suosittu ruoka pääsiäistä edeltävän paaston aikana, jolloin pidättäydytään yleisesti lihan syönnistä,
se on nimittäin yllättävän täyttävää ja pitää nälän pitkään poissa.
Paputahnan koostumus on kovin Hummusmainen, mutta maut ovat yksinkertaisempia. Meillä tahna tehdään vähän hummusta paksummaksi mutta nesteellä ja öljyllä voi säätää koostumuksen itselleen ja käyttötarkoitukseen sopivaksi. Icre De Fasole on myös loistava dippi esimerkiksi kasvistikuille. Kokeile myös lisukkeena lihapullille tai bbq-lihalle perunoiden sijaan.
Paputahnan tekotapa vaihtelee alueittain Romaniassa, ja meilläkin meinasi tulla sanaharkkaa siitä, tuleeko siihen valkosipulia vaiko ei. Kaikki reseptit joita googlasin, sisälsivät valkosipulia ja tahnaan sekoitettiin myös karamellisoituja sipulirenkaita. Mieheni kuitenkin ilmoitti ettei me ollakkaan kokkailemassa millä tahansa nettireseptillä, vaan hänen äitinsä reseptillä. Suljin siis koneen ja kaivoin esiin anopin rustaukset. I have been told. 😁
Paras tuloshan tulisi jos tehtäisiin pitkän kaavan mukaan ja liotettaisiin pavut yön yli ja keitettäisiin sellerillä ja kasviksilla höystetyssä liemessä, mutta pitkän työpäivän jälkeen mennään helpomman kautta ja pavut tulivat siis tölkistä. Lisäksi tehtiin vielä sellainen rikos että valkoisten papujen lisäksi laitettiin tahnaan myös punaisia kidney-papuja, ja saatiin väriksi ihana (ja varsin trendikäs 😂) vanha roosa.
ICRE DE FASOLE
ROMANIALAINEN PAPUTAHNA
- 2 tölkkiä valkoisia papuja
- 1 tölkki kidney-papuja
- 1 iso, tai 2 keskikokoista sipulia, pieneksi kuutioituna
- 3rkl sitruunan mehua
- 3rkl valkoviinietikkaa
- 1/2-1dl nestettä valkoisten papujen tölkistä
- n. 1,5dl oliivi- tai auringonkukkaöljyä
- suolaa ja pippuria
- ripaus paprikajauhetta
- persiljaa pinnalle
Valuta pavut ja huuhtele nopeasti. Ota talteen n. desi nestettä valkoisten papujen tölkistä.
Laita sitten pavut joko blenderiin, tai jos sinulla ei ole blenderiä (like me), kaada ne kulhoon ja käytä sauvasekoitinta.
Kaada sekaan puoli desiä nestettä, sekä puoli desiä öljyä ja muusaa pavut tasaiseksi tahnaksi. Lisää 2rkl sitruunanmehua ja 2rkl valkoviinietikkaa, sekä suolaa ja pippuria ja sekoita jälleen. Lisää sipulit ja jatka sekoitusta. Maista. Lisää tarvittaessa loput sitruunan mehusta ja viinietikasta.
Me tykätään että maku on aavistuksen hapokas,
joten laitetaan aika runsaasti sitruunaa ja etikkaa,
sitäpaitsi ne auttaa tahnaa säilymään paremmin jääkaapissa 😉
Nauti tuoreen leivän kanssa ja laita pinnalle esimerkiksi tuoretta paprikaa taikka muutama siivu aurinkokuivattua tomaattia... Superherkkua 💖
Hei! Kiva lukea näistä romanialaisen keittiön herkuista! Meille tulee joksikin aikaa vieras Romaniasta ja olen miettinyt, mitä voisin joskus laittaa ruuaksi, että poika tuntisi olonsa kotoisaksi. Helleterveisin Tiina
VastaaPoistaMoikka ja kiitos kun eksyit blogiini,
VastaaPoistakirjoitin sulle vastauksen jo tossa alkuviiosta mutta se on kyllä nyt kadonnut bittiavaruuteen... :O
Onkohan vieraasi jo tullut ja mennyt?
Jos ei, niin ainakin Salata de Vinete, tää ja pasta de peste-tonnikalatahna aamiaispöytään, ihania salameja ja possun kylkipalaa pieniksi kuutioiksi, tomaattiviipaleita,paprikatikkuja ja fetajuustoa tai jotain muuta saman rakenteen omaavaa suolaista juustoa, tuoretta leipää, tiedätkö sellainen 'tapas-aamiainen' toimii aina. Juuri tultiin Romanian lomalta ja tällaista ystävät tarjoili meille aamiaiseksi. Se oli helppo sitten pakata myös takaisin jääkaappiin ja nostaa taas aamulla esiin, munakoisotahna etenkin paranee päivä päivältä.