Juhlapöydän perunasalaatti- Romanialainen Salata de Boeuf!

jouluk. 26, 2016 0 comments


Salata de Boeuf on Romanialainen versio kuuluisasta Salat Olivierista eli venäläisestä perunasalaatista, vaikka nimestä voisi päätellä että se viittaisi Ranskaan, onhan naudan liha ranskaksi 'du boeuf'. 

Huolimatta nimestä, salaatti tehdään useinmiten kanan, eikä naudan lihalla. Salaatin rakenne on huomattavasti tuhdimpi kuin esi-isänsä,  ja minusta se on maukkaampi ja ruokaisampi.


Salata de boeuf ei ole kalorivartijan perunasalaatti, mutta ottaen huomioon että se löytää tiensä vain juhlapäivinä pöytään, (jouluna, uutena vuotena, ja pääsiäisenä...no... häissä, hautajaisissa, synttäreillä, mitäs vielä) , tämä kaloritaivas sallittakoon. Vielä paremman omantunnon saat jos höyrytät kasvikset keittämisen sijaan, täten tämä perunasalaatti on vähän "terveellisempi" 😁




Tyypilliseen Romanialaiseen tapaan perunasalaatti koristellaan juhlapäivän teeman mukaan syötävillä koristeilla. Löydät koriste-ideoita ihan tekemällä kuvahaun googleen 'salata de boeuf'. Ohessa kuvissa on muutama versio vuosien varrelta.

 Uudeksi vuodeksi olen mm tehnyt kellon lyömään kaksitoista, pääsiäisenä olen tehnyt kukka- ja pupukoristeita käyttäen kasviksia ja kananmunan valkuaisia. Mielikuvitus on rajanasi. 



Salata de Boeuf perunasalaatti on parhaimmillaan lusikoituna tuoreen rapean patongin päälle, mutta jääkaapin ovi käy kyllä yleensä tiuhaan kun lusikoin sitä suoraan suuhun vadista... 



Myös majoneesin tekotapa poikkeaa totutusta varsin erikoisella tavalla, nimittäin siihen käytetään raa'an keltuaisen lisäksi myös kovaksi keitettyä keltuaista. Tässä majoneesissa ei vain VOI epäonnistua!




Googlesta löytyy tälle perunasalaatille useampiakin reseptejä, usein siihen laitetaan myös palsternakkaa ja selleriä, joskus jopa omenaa. Useissa resepteissä käytetään myös pakasteherneitä tölkkiherneiden sijaan mutta minusta pakasteherneet on no-no. Ne on vaan liian makeita tähän salaattiin. Voit myös lisätä salaattiin kananmunan valkuaisia, mutta sekään ei minusta kuulu tähän. Pysyköön se siellä Olivierissa.


Tässä siis minun versioni.

Määrät ovat suuntaa antavia, sillä oikea maku saadaan maistelemalla. Yleensä joudun lisäämään aina yhden suolakurkun, koska tykkään että salaatissa on jotain rouskuvaa ja hieman kirpeyttä. Tästä saan yleensä n. 3 vadillista. Kuullostaa hurjalta määrältä mutta tätä tulee syötyä läpi joulun, ikinä ei ole tullut heitettyä grammaakaan pois, on se niin hyvää.


SALATA DE BOEUF 

ROMANIALAINEN PERUNASALAATTI


  • n. 2kg kiinteää perunaa
  • 4 broilerin koipea tai broiskun ohutleikkeitä n 400-500g (tai naudan keittolihaa)
  • 6 porkkanaa
  • 4 suolakurkkua (Venäläistä, ei maustekurkkua!)
  • paahdettua paprikaa (punaista)
  • 1tlk herneitä
  • suolaa

Keitä liha kypsäksi suolatussa vedessä. Aromisuola tai vegeta on monesti mun valintani.

Keitä myös perunat ja porkkanat kypsiksi suolatussa vedessä, ei kuitenkaan yhtään liian kypsiksi sillä niiden on oltava tarpeeksi kiinteitä jotta saat ne leikattua kuutioiksi. Keitän ne usein samassa isossa kattilassa ja poimin kypsymisjärjestyksessä kattilasta jäähtymään.



Keitä myös omassa kattilassaan kaksi kananmunaa kovaksi. Tarvitset keltuaiset majoneesiin, valkuaiset mahdollisesti koristeluun.
Leikkaa suolakurkut pieniksi kuutioiksi sekä pari paahdettua paprikaa myös. Paahdettuja paprikoita myydään lasipurkissa mm. Prismassa ja Lidlissä, toki ne voi itsekin paahtaa.

Odota että perunat, porkkanat ja broilerin koivet jäähtyvät ja leikkaa nekin kuutioiksi. Valuta herneet ja huuhtaise nopeasti kylmän veden alla. Laita kaikki ainekset suureen kulhoon ja sekoita. Varo muusaamasta perunoita. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Älä laita liikaa, sillä sekä suolakurkusta että majoneesista tulee ihan mukavasti suolaa.


Laita salaatti jääkaappiin kelmun alle maustumaan siksiaikaa kun teet majoneesin.


ROMANIALAINEN MAJONEESI 



  • 2 kovaksi keitettyä kananmunan keltuaista
  • 2 tuoretta keltuaista
  • 4 kuppia öljyä
  • 3rkl sitruunamehua
  • 1rkl dijon sinappia
  • 1tl suolaa

Riko keitetyt keltuaiset haarukalla tai paina tiheän siivilän läpi, haluamme ne mahdollisimman pieniksi murusiksi ja laita kulhoon johon aiot tehdä majoneesin. Kaada sekaan pieni loraus öljyä. Käytä mautonta,öljyä, kuten auringonkukkaöljyä. Sekoita tasaiseksi 'mönjäksi' ja lisää tuoreet keltuaiset, suola ja sinappi. 

Ala vatkata kunnes majoneesipohja on tasaista. Kaada sitten öljy ohuena nauhana kulhoon koko ajan vatkaten. Kun kaikki öljy on käytetty, lisää sitruunamehu. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, sinappia ja suolaa. Yleensä joudun aina lisäämään aavistuksen ainakin sinappia. 

Älä ota oikopolkua ja käytä kaupan majoneesia, se ei vaan sovi tähän... Anna majoneesin jähmettyä jääkaapissa tovi. Ota sitten salaatti ja majoneesi jääkaapista, ja sekoita salaattiin 3 kukkurallista ruokalusikallista majoneesia ja sekoita hyvin. Älä vain käytä koko majoneesia sillä tulet tarvitsemaan sitä koristeluun!! Laita salaatti jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi maustumaan.

Sitten voitkin alkaa kauhoa salaattia haluamillesi vadeille; pyöreä, soikea, kuutio, ihan miten vain. Korkeutta saa olla sen 2-3cm, ja silitä lopuksi pinta tasaiseksi. Levitä pintaan majoneesia ohut kerros ja sitten voit aloittaa perunasalaatin koristelun. 




Koristeeksi voi käyttää melkein mitä vain suolaista; suolakurkkua keitettyjä munanvalkuaisia, pakasteherneitä, paahdettua paprikaa muotoihin leikattuna, persiljaa, oliiveja... Päästä mielikuvitus valloilleen ja tee tästä salaatista juhlapöytäsi kruunu. Lapsiperheessä voitte tehdä useamman pienemmän perunasalaatin ja lapset saavat itse koristella omat salaattinsa. 









Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca