Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Mikä tuokaan enemmän Joulumieltä kuin lanttulaatikon tuoksu

| on
18.12.16


Tänään minä aloitin Joulun ja Uuden Vuoden ruokavalmistelut. Meillä on tulossa niin paljon uunissa valmistettavaa evästä, vieraita eri päivinä sekä reissaamista, että katsoin parhaaksi aloitella lanttulaatikoiden tekemisellä.

Muutama vuosi sitten kun kävin läpi IVF-hoitoja, kävi ilmi että keliakia-arvoni ovat raja-arvoiset ja antaakseni hoidoille kaiken mahdollisuuden toimia, siirryin gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Silloin tein ehkäpä maailman kamalimman lanttulaatikon kookoskermalla. Väittipä vielä reseptin antaja, ettei kookos maistuisi laatikossa... ja katin kontit. Maku oli jotain kookoskarkin ja lanttumuusin väliltä. Roskiin meni lähes koko satsi, mies kun yritti hyvää hyvyyttään vähän saada alas. On se sankari! Tänään meillä ei tehdä kamalaa lanttulaatikkoa, vaan klassista, hyvää sellaista. Olen luottanut tähän reseptiin jo vuosia (lukuunottamatta sitä hairahdusta), ja nyt kun olen normaaliruokavaliolla, jäi höpöhöpökermat kauppaan. 
Voi olla että joudun korkkaamaan yhden jo tänään... 😜

Kotia olen jo koristellut muutaman päivän, kyllä se tunnelma alkaa ryömiä tähänkin kotiin vaikka ensin tuntui ettei meidän joulusta taida tulla kovin mahtavaa...
LANTTULAATIKKO


 • 1,5-2kg lanttua (ei valmissoseita-no-no-no)
 • 3 rouhaisua merisuolaa 
 • keitinvettä tarpeeksi notta lantut peittyy
 • 1,2dl korppujauhoja
 • 2,5dl kermaa
 • 1,7dl siirappia
 • 2 kananmunaa (+1 EXTRA valkuainen, keltuainen koiralle 🐕😉)
 • 1/2 tl paprikajauhetta
 • 1/2 tl raastettua inkivääriä (tai inkiväärijauhetta)
 • 1/2 tl muskottipähkinää
 • 1/2 tl valkopippuria
 • voinokareita pinnalle sekä vuokien voiteluun
Kuori lantut, huuhtaise, pilko suht' samankokoisiksi lohkoiksi ja keitä suolatussa vedessä kunnes ne ovat pehmeitä. Valuta sitten lävikössä mutta ota varalta talteen pari desiä keitinvettä, sillä jos tuntuu että sose on liian paksua, voit jatkaa sitä maukkaalla keitinvedellä. 

Sekoita toisessa astiassa kananmunat, kerma ja korppujauho. Anna seoksen turvota sillä aikaa kun muusaat lantut.

Eli, nyt muusaamaan. Käytän itse ihan käsikäyttöistä perunasurvinta, toiset haluavat tasaisempaa, ja käyttävät sähkövatkainta, makuasia.  Minusta pienet sattumat ovat mukavia. Eli, muusaa lantut, lisää siirappi ja sekoita tasaiseksi. 

Nyt voit heittää sekaan turvonneet muut ainekset, sekä mausteet. Tässä vaiheessa vaihda survin puukauhaan ja sekoita voimakkaasti kunnes seos on tasaista


Lisää keitinvettä jos siltä tuntuu, ja sekoita taas tasaiseksi. Voitele paistovuoat. Minulla oli ihan ne kertakäyttöiset foliovuoat. Yleensä käytän isompia, mutta näin sain enemmän pieniä annoksia, kun meillä tulee niitä tarjoiluja vähän useampina päivinä. Laita sose vuokiin, tee lusikalla painaumia, tai haluamiasi kuvioita pintaan, ripottele päälle korppujauhoja ja laita 200c asteisen uunin keskitasolle tunniksi. Laske sitten lämpö 150c asteeseen ja paista vielä toinen tunti.


Nämä siis voi jäähtyneenä pakastaa, ja täten helpottaa jouluna elämää suuresti, kun ei tarvitse kuin sulattaa ja lämmittää uunissa juuri ennen päivällistä. Näillä pienemmillä laatikoilla myös vatsaongelmien mahdollisuus pienenee, saadaan tyhjäksi laatikko yhdellä istumalla ja vältytään saman laatikon usealta lämmitykseltä 😉.


Huomenna valmistelen jouluruuat koiralle, eli maksalaatikon ilman suolaa ja rusinoita. Taidanpa jakaa senkin reseptin vaihtelun vuoksi... Ihanaa Joulun odotusta, ja valmisteluja! 

EDIT: KOIRAN MAKSALAATIKKORESEPTI

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti