¤ Reseptejä ¤ Autoimmuunisairauksien hoitoa ruokavaliolla ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤

Sarmale, eli Romanialaiset viininlehti- ja kaalikääryleet

| on
27.12.16

edit: päivitetty kuvia ja lisätty keto-versioon vinkit 28/10/19

Meidän kahden hengen joulumenuseen kuulu aina Romanialaiset viininlehti- ja kaalikääryleet, joiden valmistamisen aloitan yleensä aatto-aamuna heti aamukahvin juotuani. Vastaavat kääryleet koristavat useampaakin Itä-Euroopan keittiötä, vain mausteet vaihtelevat. Romanialaiselle keittiölle tyypillistä ovat simppelit perusmausteet, mutta lopputulos on sitäkin maukkaampi. 


Me tehdään näitä yleensä iso kattilallinen ja ne säilyvät jääkaapissa 4-5 päivää, ja aikaa jää muuhunkin kuin keittiössä seisoskeluun juhlapyhinä. Toki teemme Sarmalea myös muulloin, parisen kertaa vuodessa. Kääryleet on helppo pakata myös lounasboksiin. 

SARMALE

 • 1prk Viininlehtiä
 • 1 keräkaali
 • 1400g sikanauta-jauhelihaa
 • 2 sipulia
 • 2 isoa porkkanaa
 • suolaa
 • jauhettua mustapippuria
 • 1 kuppi riisiä *
 • 1 ruukku persiljaa
 • 1 tlk Mutti tomaattimurskaa
 • 1pkt pekonia
*Ketoversio=Jätä riisi pois, raasta tilalle noin desi kukkakaalta, voit myös lisätä kolmannen porkkanan tai esim kuutioitua paprikaa, ettei lihasta tule liian kiinteää.

Irrota kaalista lehdet ja laita isoon kattilaan jossa on runsaasti vettä. Jos tuntuu että lehdet ei irtoa rikkoontumatta, voit laittaa myös kokonaisen kaalin kattilaan. 
Laita liesi matalalle lämmölle ja anna hautua noin tunti, jotta lehdet pehmenee. Laita viininlehdet likoamaan syvään lautaseen jossa on vettä. 


Laita jauhelihat kulhoon. Kuutioi sipulit pieniksi kuutioiksi. Raasta porkkanat tiheällä raastimella ja heitä kaikki jauhelihan päälle. Kaada myös riisit kulhoon, sekä hakattu persilja. Tupruttele sekaan myös mustapippuria ja reilusti suolaa. Käytän yleensä suolan sijasta VEGETAA.  Vaivaa taikina niin että kaikki ainekset sekoittuu hyvin.

Kun kaali on pehmentynyt, ota se kattilasta ja anna jäähtyä. Kaada myös viininlehdistä vesi nyt pois ja irrottele ne toisistaan. Lehdet ovat hyvin ohuita ja rikkoontuvat helposti joten ole varovainen. 


Ota esille suuri kattila jonka voi laittaa uuniin. 
Ja sitten käärimään! Ota viininlehti kämmenelle niin että kantaosa osoittaa ranteeseen päin. Joskus lehdet ovat 'harvoja' ja voit joutua käyttämään kahta lehteä jotta ei jää reikiä mistä jauhelihatäyte pääsee pursuamaan ulos. 

Ota pienen lihapullan verran jauheliha-riisitäytettä ja aseta viininlehden keskivaiheille. 


Voit rullata kääryleet kahdella tavalla; 
Tapa 1. Aseta lihaköntti allaolevan kuvan lailla vaakasuoraan lehden päälle. Taita vasen ja oikea pääty sisään ja pyöräytä rullalle.
Tapa 2. Aseta lehti kämmenelle ja lihaköntti poikittain keskelle. Rullaa pötköksi ja työnnä varovasti päädyt sisään, kuten yllä. 

Kaalin lehdet ovat usein valtavia joten voit halkaista ne kahteen osaan ja poistaa kovat osat. 

Aseta kääryleet kattilaan reunoja myötäillen, joka toinen viininlehti- ja joka toinen kaalikääryle. Tee näin 2 kerrosta. Avaa sitten pekonipaketti, ota 2-3 siivua pekonia ja aseta kääryleiden päälle. Tee vielä loput kerrokset. 


Kun kaikki kääryleet on kattilassa, laita loput pekonit ja muutama kaalisuikale pinnalle. Sekoita tomaattimurska noin litraan vettä ja lisää siihen suolaa. Kaada tomaatti-vesiseos kääryleiden päälle. Nesteen tulee juuri ja juuri peittää kääryleet. Lisää vettä tarvittaessa. 
Anna hautua matalalla-keskilämmöllä 1h, jonka jälkeen kattila laitetaan uuniin 150c asteeseen n. kahdeksi tunniksi.

Tarjoile Sarmale polentan (Paitsi jos olet KETO/VHH, Polenta jää valitettavasti pois), tuoreiden chillien ja smetanan kanssa.
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

*