---Ruokablogi---

Sarmale, eli Romanialaiset viininlehti- ja kaalikääryleet M, G

| on
27.12.16
Meidän kahden hengen joulumenuseen kuulu aina viininlehti- ja kaalikääryleet, joiden valmistamisen aloitan yleensä aatto-aamuna heti aamukahvin juotuani. 


Näihin kannattaakin varata useampi tunti, sillä kääryleiden vääntäminen on varsin työlästä puuhaa. 

Vastaavat kääryleet koristavat useampaakin Itä-Euroopan keittiötä, vain mausteet vaihtelevat. 

Me tehdään näitä yleensä iso kattilallinen ja ne säilyvät jääkaapissa 4-5 päivää.






SARMALE

  • 1prk Viininlehtiä
  • 1 keräkaali
  • 1400g sikanauta-jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 2 isoa porkkanaa
  • suolaa
  • jauhettua mustapippuria
  • 1 kuppi riisiä
  • 1 ruukku persiljaa
  • 1 tlk Mutti tomaattimurskaa
  • 1pkt pekonia

Irrota kaalista lehdet ja laita isoon kattilaan jossa on runsaasti vettä. Jos tuntuu että lehdet ei irtoa rikkoontumatta, voit laittaa myös kokonaisen kaalin kattilaan. 



Laita liesi matalalle lämmölle ja anna hautua noin tunti, jotta lehdet pehmenee. Laita viininlehdet likoamaan syvään lautaseen jossa on vettä. 

Laita jauhelihat kulhoon. Kuutioi sipulit pieniksi kuutioiksi. Raasta porkkanat tiheällä raastimella ja heitä kaikki jauhelihan päälle. Kaada myös riisit kulhoon, sekä hakattu persilja. Tupruttele sekaan myös mustapippuria ja reilusti suolaa. Käytän yleensä suolan sijasta VEGETAA.  Vaivaa taikina niin että kaikki ainekset sekoittuu hyvin.


Kun kaali on pehmentynyt, ota ne kattilasta ja anna jäähtyä. Kaada myös viininlehdistä vesi nyt pois ja irrottele ne toisistaan. Lehdet ovat hyvin pehmeitä ja rikkoontuvat helposti joten ole varovainen. 

Ota esille suuri kattila jonka voi laittaa uuniin. 
Ja sitten käärimään! Ota viininlehti kämmenelle niin että kantaosa osoittaa ranteeseen päin. Joskus lehdet ovat 'harvoja' ja voit joutua käyttämään kahta lehteä jotta ei jää reikiä mistä jauhelihatäyte pääsee pursuamaan ulos. 


Ota pienen lihapullan verran jauheliha-riisitäytettä ja aseta viininlehden keskivaiheille. 



Aloita kääriminen kantaosasta. Eli alat kääriä lehteä lihaköntin ympärille, lopuksi painelet päädyt sisään jotta kääryleestä tulee kiinteä. 

Kaalin lehdet ovat usein valtavia joten voit halkaista ne kahteen osaan ja poistaa kovat osat. Kääri samaan malliin. 

Aseta kääryleet kattilaan reunoja myötäillen vaakatasoon, joka toinen viininlehti- ja joka toinen kaalikääryle. Tee näin 2 kerrosta. Avaa sitten pekonipaketti, ota 2-3 siivua pekonia ja aseta kääryleiden päälle. Tee vielä loput kerrokset. 

Itse sain pekonikerroksen jälkeen vielä yhden kerroksen kääryleitä. Kun kaikki kääryleet on kattilassa, laita loput pekonit pinnalle. 

Sekoita tomaattimurska noin litraan vettä ja lisää siihen suolaa. Kaada tomaatti-vesiseos kääryleiden päälle. Nesteen tulee juuri ja juuri peittää kääryleet. Lisää vettä tarvittaessa. 

Anna hautua matalalla-keskilämmöllä 1h, jonka jälkeen kattila laitetaan uuniin 150c asteeseen n. kahdeksi tunniksi.
Tarjoile Sarmale polentan, tuoreiden chillien ja smetanan kanssa.

Harmikseni unohdin ottaa kuvat kaikista välivaiheista joten laita ihmeessiä kommentteihin jos on kysyttävää :)

Kuvat ovat kamalia, I know... lupaan päivittää viimeistään jouluna 2018...




Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti