¤ Reseptejä ¤ Autoimmuunisairauksien hoitoa ruokavaliolla ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤

Sunday Roast with all the trimmings- paahtopaistia herkullisilla lisukkeilla

| on
7.12.16
Hey there!
 you will find all of these recipes in English at the end of the post!


Sunnuntaina tein taas lempireseptilläni Brittityylisen paahtopaistiaterian, mikä on vaan niin herkullista, että edellisestä kerrasta ei ollut kuin vajaa viikko. 

Tässä postauksessa siis reseptit

  • paahtopaistille
  • kukkakaalipaistokselle
  • paahdetuille perunoille
  • yorkshire-vanukkaille







Englantilaiset ruuat eivät ole oikeastaan mikään kulinaristin taivas näin niinkuin yleisesti ottaen, mutta roast dinner kaikkine lisukkeineen on ihan täydellinen lohturuoka, krapularuoka, ja juhlaruoka. Jos minulla on mitään Englannista oikeasti ikävä, on Brittiläinen pubikulttuuri ja roast dinner.

Vaikka tää ei ehkä ole se edullisin ja helpoin arkiruoka, hyvä puoli on kuitenkin se, että paistia jää aina jonkun verran ja siitä saa seuraavana päivänä tehtyä vaikkapa taivaallisen paahtopaistipatongin, tai lihan voi suikaloida ja tehdä vaikkapa Thaikastikkeen kuten kokki teki monesti pubissa jossa olin töissä muinoin Englannissa asuessani.

Paahtopaistille löytyy kaupasta ihan oma lihansa, mutta jos haluaa vähän pihistellä, voi valita vähän edullisemmankin lihan osan, tärkeää silloin on ettei se ole liian 'littana' ja pieni sekä se ettei sitä ylipaisteta, koska silloin siitä tulee kuiva. 

Itse valitsin ihan siitä edullisemmasta pyöröpaistista reilun kilon palan.
Otin sen huoneen lämpöön 1,5h ennen uuniin laittoa. 
Hieroin pintaan merisuolaa ja peitin tiukasti kelmuun. 

Tässä ateriakokonaisuudessa vaikeinta on tasapainoilla eri ruokalajien valmistuksen kanssa, sillä lähes kaikki tulisi valmistaa uunin ylätasolla ja tietenkin eri lämpötiloissa. Haasteellista siis saada annos lautaselle niin että mikään ruokalaji ei olisi jäähtynyt.

Edellinen kokkaukseni meinasi päätyä katastrofiin kun Yorkshiren vanukkaan turposivat uunin kattoon kiinni. Tällä kertaa olin viisaampi ja otin riskin joka kannatti. Oppi tästä oli se, ettei se haittaa vaikka kaikki ei olekaan ylätasolla. Hyvin onnistuu myös kerroksittain. 

Ateriakokonaisuuteen kuuluu siis paistin lisäksi uunissa paahdetut perunat, Yorkshire vanukkaat, kukkakaali-juustopaistos ja paistinkastike sekä etikoitu piparjuuriraaste. Helpointa on aloittaa lihasta, jolloin pääset valmistelemaan muita raaka-aineita sen ollessa uunissa ja sen vetäytyessä. 



NAUDAN PAAHTOPAISTI ENGLANTILAISEEN TAPAAN



  • n. 1kg paistia kahdelle
  • 6 valkosipulin kynttä (tai 3 jos ne on suuria, jolloin halkaise ne)
  • Loraus punaviiniä
  • oil
  • Suolaa ja pippuria
Ylempänä siis kerroinkin jo lihan valmistelusta paistamista varten. Kun olet valmis paistamaan, laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

Kun uuni on lämmin, poista kelmu lihan ympäriltä ja hiero lihaan öljyä (auringonkukka- mutta myös esim oliiviöljy käy) ja lisää vielä suolaa. Pistele lihan kylkiin 3 reikää molemmin puolin ja tuikkaa niihin valkosipulin kynnet. 
Laita paisti suoraan ritilälle keskitasolle ja laita ritilän alle pelti, jotta lihasta valuva neste saadaan talteen. Kun lihan sisälämpötila on noin 60, lorauta pellille hieman punaviiniä, se alkaa tiristä ja sekoittuu lihanesteeseen, jolloin lihaneste ei pala peltiin kiinni ja saat ihanaa kastiketta.

Paista lihaa kunnes paistin sisälämpötila on 64-68c riippuen siitä miten raa'aksi haluat jättää sisuksen. Poista paisti uunista, sekä pelti, ja kaada neste puhtaaseen kattilaan. Kääri paisti tiiviisti folioon ja jätä vetäytymään n. 15 minuutiksi.


KUKKAKAALIPAISTOS-CAULIFLOWER CHEESE

  • 1 iso tai 2 pientä tuoretta kukkakaalta
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 500ml maitoa
  • 50g voita
  • 100 g voimakasta juustoa, kuten cheddar
  • pinnalle korppujauhoja
  • suolaa & pippuria


Keitä vesi lisää n 1,5tl suolaa. Irroita kukkakaalista 'kukat' ja laita kiehuvaan veteen n. 2-3 minuutiksi, valuta ja laita ne uunivuokaan. Ota kuitenkin säästöön noin 2dl  keitinvettä. Tulet käyttämään sen kastikkeeseen. 

Laita kattila takaisin hellalle, ja lisää maito, voi ja jauhot kattilaan. Sekoita koko ajan kunnes seos tasoittuu ja alkaa paksuuntua. Laske lämpöä, lisää juustoraaste ja sekoita kunnes taas tasoittuu. 

Kaada juustokastike Kukkakaalien päälle. Paista uunissa keski- tai ylätasolla 200c asteessa 20-30 minuuttia.


UUNISSA PAAHDETUT PERUNAT-ROAST POTATOES


Jos perunat on suuria, leikkaa ne neljään osaan, pienemmät kahteen. Kiehauta kattilassa vettä, lisää suolaa ja perunakuutiot. Anna kiehua 2-3 minuuttia. Kaada vesi pois. 
Laita kansi päälle ja ravista kattilaa voimakkaasti. Näin saat perunoihin rosoisen pinnan ja niistä tulee uunissa rapeampia. 

Laita paistovuokaan tai pellille oikeaa voita ja öljyä, laita uuniin ylätasolle 200c asteeseen muutamaksi minuutiksi, kunnes voi alkaa tiristä. Poista vuoka uunista ja kaada perunat vuokaan, pyörittele niitä hieman että perunat saavat rasvaa joka puolelle. Laita takaisin uunin ylätasolle ja paista n. 30 minuuttia välillä kääntäen perunoita.


YORKSHIRE VANUKKAAT-YORKSHIRE PUDDINGS


Tarvitset tähän muffinssivuuan (ei silikoonista!!) tai vaikka kertakäyttöisiä mini-foliovuokia, tosin tein kerran myös kertakäyttöisiin piirakkavuoksiin ja tuli oikein hyviä, ja suuria :D

Elikkäs:



  • 75g jauhoja
  • 1 kananmuna
  • 75ml maitoa
  • 55ml vettä
  • öljyä
  • suolaa


Laita jauhot ja hyppysellinen suolaa kulhoon, sekoita ja tee keskelle reikä. Riko kananmuna keskelle tekemääsi reikään ja vatkaa niin että kaikki jauhot tarttuu kananmunaan.




Lisää maito ja vesi pikkuhiljaa, jatka sekoitusta kunnes on tasaista. Laita n. rkl öljyä vuokiin ja laita vuoka uuniin muutamaksi minuutiksi, kunnes rasva on todella kuumaa. Ota vuuat pois ja kaada taikinaa vuokiin n. 2 cm jokaiseen. LAita takaisin uuniin ylätasolle 220c n. 10 minuutiksi. Taikina alkaa turvota, ja on valmis kun pinta on kullan ruskea. 


PAISTINKASTIKE -GRAVY


Tarvitset:


  • Lihasta kertyneen nesteen johon sekoitit punaviinin
  • Kukkakaalin keitinnesteen tai vettä
  • BISTO Gravy granules 


Tätä saa Helsingistä -behnford's kaupasta Citykäytävästä, mutta sitä voi myös tilata netistä. 

Toki kastikkeen voi tehdä myös ilman Bisto-rakeita, mutta Bisto gravy on minusta oikein hyvää, etenkin kun siihen lisää sitä 'aitoa' lihanestettä mukaan. 

Laita kattila tulelle, kun lihaneste kuplii aavistuksen, lisää 2-3dl vettä ja anna kiehahtaa. Kun alkaa taas kuplia, laita hella nollille, ja sekoita sekaan 2-3rkl Bisto-rakeita. Sekoita kunnes kastike paksuuntuu.



Kokoa herkullinen lautanen like so ...




In English:

Below you find the recipes for the whole roast dinner meal, including the roast beef, yorkshire puddings, cauliflower-cheese and roast potatoes.

ROAST BEEF
  • 1kg of topside beef
  • 6 cloves of garlic
  • splash of red wine
  • coarse sea salt and pepper
Take the meat to room temperature at least 30 minutes before cooking, preferably closer to an hour. 

Rub sea salt to the beef and wrap it tightly in a cling film and let the salt sink in in peace. 

Heat up the oven to 150 celsius (302F).

When the oven is ready and the meat has rested, remove the cling film and rub a bit of oil to the meat all over. Then prick little holes all over the beef and put peeled garlic cloves in to the holes. 

Place the meat on the oven rack, and place a cooking tray at the bottom of the oven. It's job is to catch all the meat juices for the gravy. 

When the meat is around 60 degrees celsius inside, pour a splash of red wine to the baking tray. It will sizzle slightly and mix with the beautiful meat juices.

When the meat is around 64-68 degrees, remove it from the oven, wrap it tightly in silver foil and let it rest for at least 15 minutes.

Take also the baking tray out of the oven and pour the juice into a clean saucepan. 
----------------------------------------------------------------------------------------
CAULIFLOWER CHEESE
  • 1 cauliflower
  • 4tbsp flour
  • 500ml milk
  • 50g butter
  • 100g flavoury cheese, like cheddar or similar-grated
  • breadcrumbs on top
  • salt and pepper
Boil water and add around 1tsp of salt.

Boil the cauliflower florets in the water around 2-3minutes, sieve them (but save around 2dl of the water flavored by the cauliflower, it is used for the gravy!!) and place the florets in an oven dish. 

Put the saucepan back on the stove and pour in the milk, butter and flour. Keep mixing constantly until the mix gets smooth and starts thickening. Lower the heat now and and add the grated cheese and mix again until smooth. 

Pour the sauce on top of the cauliflower florets and bake in the oven of 200 celsius (392F) for around 20-30 minutes.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ROAST POTATOES

I found the perfect recipe for roast potatoes long time ago, and it is by Delia Smith. Find the recipe HERE,  and you will not be disappointed!! 

--------------------------------------------------------------------------------------------

THE GRAVY

  1. Put the saucepan with the meat juice on the stove on mid heat. 
  2. When it starts bubbling a bit, add 2-3dl of the cauliflower-water and let it come to boil.
  3. When it bubbles again, turn off the stove, add 2-3tbsp gravy granules and mix until smooth. 

You can also make the gravy without the granules, if you choose that, after step one, follow this instruction:
When it starts bubbling, add around 1dl red wine and let it come to boil. Keep boiling on mid-to-low heat until it starts thickening. 
Add 1dl cauliflower water and let it simmer until the sauce is smooth and thick enough for your preferences. IF, it seams the sauce is too liquidy, you may mix a tsp of corn starch in a drop of water and pour it in the sauce. Mix until smooth.

--------------------------------------------------------------------------------------------

YORKSHIRE PUDDINGS

For these, you need a muffin tin.
  • 75g flour
  • 1 egg
  • 75ml milk
  • 55ml water
  • oil
  • salt
Mix flour and salt in a bowl. Make a hole in the middle and break the egg in the middle. Whisk until the flour sticks to the egg. 

Add milk and water slowly while whisking throughout, until the dough is smooth. 

Put around a teaspoon of oil in each muffin cup and put the tin in the oven just for around 2 minutes, until the oil is really hot. 

Take the tin out and pour around 2cm of the dough mix in each cup. Cook in the mid to top part of the oven in 220 celsius for 10 minutes. The puddings will expand quite a lot and are ready when they are golden brown

Time to plate up then. Yummy!!



Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti