Oma valokuva
Ruokaan rakastunut kodin hengetär, jonka pöperöitä on testannut jo vuodesta 2002 ihanan rehellinen kriitikko-mieheni, joka seikkailee blogissa nimellä Ukkeli, sekä vuodesta 2015 vähemmän kriittinen Suomenlapinkoirani Seppo. Romanian ja Italian ruokakulttuuri ovat lähellä sydäntäni, kuten myös Aasian keittiö, mutta myös Suomalaisen ja Brittikeittiön helmet saavat tilaa blogissa. Saatat myös päästä tutustumaan kotiini, tai päästä mielikuvamatkoille kun postailen reissuistani. Tervetuloa seuraan!

Translate

tiistai 20. joulukuuta 2016

Suomalaisen joulupöydän klassikko: Imelletty perunalaatikko

Tässäpä ohje perinteiseen tuuvinkiin eli imellettyyn perunalaatikkoon. 

Ohje on nyt testattu kahteen kertaan ja hyväksi todettu. 

Kun ensikertaa päätin tehdä tämän itse, käydessämme kaupassa meinasin kyllä jättää perunat kauppaan kun maistoin Chef Wotkinin perunalaatikkoa jota siellä oli tarjolla. Olipa kyllä herkullista. Suosittelen, jos ette jaksa alkaa itse vääntämään. 

Päätin kuitenkin tehdä lopulta itse, sillä se jos joku saa hyvälle mielelle jouluna, että pöytä notkuu herkkuja ihan omilla kätösillä tehtyinä. Päätös oli oikein onnistunut sillä tämä onnistui täysin yli odotusten.

Selasin eri ohjeita muutaman päivän, ja päädyin reseptiin suomalainen joulu-sivustolta  (KLIK), sitä kun olivat muutkin kehuneet käyttävänsä. Päädyin kuitenkin laittamaan huomattavasti vähemmän maitoa, n.5-6dl vaikka ohje käski laittaa 8dl. Voit myös käyttää kevytmaitoa josta pari desiä korvaat kermalla kuten tein ensi kerralla. 

Olen silti päivittänyt ohjeen nyt 2017-jouluna täysmaitoon, sillä tällä kertaa maku oli mielestäni vieläkin parempi kuin 2016-versio. 

IMELLETTY PERUNALAATIKKO


 • 2kg jauhoisia perunoita (Ostin Hertha-lajiketta, mutta sivusto suosittelee vielä tärkkelyspitoisempaa PITO-perunaa)
 • 50g voita
 • 1,5dl vehnäjauhoja
 • 6dl täysmaitoa 
 • 2tl suolaa
 • 1/2tl muskottipähkinää


Kuumenna uuni 60c asteeseen. Tässä pitää olla aika tarkka sillä jos lämpö ylittää 75c astetta, imellys ei tapahdu ja kaikki menee pieruksi. 

Keitä perunat KUORINEEN pehmeäksi. Kuori ne kuumana ja muusaa. Säilytä kuoret! Jos käytät sähkövatkainta, pidä huoli ettei lähde lapasesta se vatkaus, me ei haluta liisteriä... VIELÄ.

Lisää muusiin vehnäjauho kun se on n. 65 asteista ja sekoita hyvin. 
Laita seos uuniin vähintään 3 tunniksi, ohjeen mukaan sitä voi imellyttää yönkin yli, minä jaksoin sen 5 tuntia.
Muusin kuuluu löystyä ja maistua selvästi makealta. 

Laita perunan kuoret kulhoon ja kaada maito sekaan. Näin maito saa lisää makua. 

Kun muusi on imeltynyt, voit lisätä voin, kuorista siivilöidyn maidon,  suolan ja muskotin ja sekoittaa niin että seos on jälleen tasainen. Ohje neuvoo että tulisi olla jotain löysän puuron ja tukevan vellin väliltä. Minusta omani oli juuri sitä. JOS aiot pakastaa laatikot, 
tee se tässä vaiheessa (anna jäähtyä ensin).

Kun olet valmis paistamaan, kuumenna uuni 150-175c asteeseen ja laita laatikot uuniin kolmeksi tunniksi, mielummin vähän ylikin jos vain aikaa on. 

Minä pakastin laatikot, koska me syödään näitä useampana päivänä, ihan Uuteen vuoteen saakka eri vieraita kestitessämme, ja näin se vain on helpompaa. 

Ja koska lähdemme reissuun johon pakastetut eväät tulee mukaan, kirjoitin paisto-ohjeen kanteen siltä varalta ettei pääse unohtumaan hulinassa :D
Valmiit paistetut laatikot tulette näkemään kun teen postauksen joulu- ja Uuden vuoden pöydistä kaikessa komeudessaan.
Vielä neljä päivää pukin tuloon  💗

2 kommenttia:

 1. Imelletty perunalaatikko.
  Tässä varma ohje lyhyesti.

  Tässä ohjeessa on otettu huomioon kaikki perunalaatikon imeltämisen perusteet ja tämän mukaan tehty imeltäminen ei voi epäonnistua, joten siirappia ja sokeria ei tarvita.

  1. Kuoritaan perunat
  2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
  3. Soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä osa imellyttämistä
  4. Jäähdytetään sose 77 asteiseksi. Korkeammassa lämpötilassa jauhot "palaa".
  5. Lisätään jauho ja sekoitetaan soseeseen. Mitään muuta ei tässä vaiheessa lisätä.
  6. Laitetaan 77 asteinen sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin. Tässä lämpötilassa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja beetta-amylaasireaktio.
  7. Tarkistetaan imeltyminen noin puolen tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä imeltymisestä
  8. Annetaan imeltyä 2-6 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin - yön yli aamuun
  9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Siirappia ja sokeria ei tarvita.
  10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

  VastaaPoista
 2. Hei, ihanaa kun eksyit blogiini ja kiitos kommentistasi!

  Muistan myös ensi kertaa reseptiä etsiessäni valinnan vaikeuden, niin monissa resepteissä sitä siirappia lisätään. En kuitenkaan sortunut.

  Meidän ohjeissa taitaa olla lähinnä eroja asteissa. Itse olen vain tarkkana ettei ole liian kuumaa jauhojenlisäys- ja imellytysvaiheessa, mutta mittaria en ole enää viime kerralla käyttänyt. En usko että vanhankansan mummotkaan ovat mittarin kanssa tätä herkkua valmistaneet. Siirapin ja sokerin lisäyksen uskonkin jääneen elämään 'tärkeänä raaka-aineena' vähän valheellisesti, koska sillä on "pelastettu" loota silloin kun se saunan tai uuninpankon lämpötila onkin ollut väärä ja imellytys ei olekkaan tapahtunut odotetusti.

  Itselle osa kokkailun iloa on juurikin se jännäys siitä, miten se tällä kertaa onnistuu. Nykyisin en aina mene edes reseptillä, vaan muistin ja kokemuksen varassa. Jos joku menee pieleen, on sekin oppitunti, ja seuraavalla kerralla muistaa mitä ei tule tehdä.

  'Kertaus on opintojen äiti' ja 'virheistä oppii' ovat ruuanlaitossa mielestäni ne tärkeimmät motot :D

  Ihanaa ja aurinkoista helmikuuta sinulle! xx

  VastaaPoista

Tukholma - Best Western Plus Time Hotel - Sinulle jolle luksus-aamiainen ja rento tunnelma on tärkeää

Viime viikonloppuna vietimme synttäreitä Tukholmassa. Tarkoitus oli ottaa 'Päivä Tukholmassa-risteily' mutta lopulta suunnitelmat m...