Aasialaiset ruuat ovat aina olleet keittiössämme varsin suosittuja. Ja silloin kun niitä ei tehdä keittiössä, syömme Aasialaista ulkona. Kun opettelin tämän keiton, alkoi ukkeli rukoilla sitä joka viikonloppu. Ja onhan se herkkua, mutta ei ihan helpoimmasta päästä tehdä. Mutta hyvää kannattaa odottaa...
Alkuperäisen reseptin keittoon poimin Huhmare goes Moscow-blogista ( KLIK ). Olin vuosia ihmetellyt miksi Suomessa ei saa kiinalaisessa ravintolassa hot&sour soup-keittoa mitä Englannissa oli aina, kaikkialla. Little did I know, Peking keitto ON hot&sour soup...
Aina oppii uutta.
Pieniä muutoksia olen tehnyt ensinnäkin siksi koska en ole vielä löytänyt kuivattuja liljankukkia yhdestäkään Aasia-kaupasta jossa olen käynyt, ja toiseksi kaipasin keittoon lisää paksuutta, tulisuutta sekä lisää sattumia. Laitan nyt siis oman reseptini jonka pohjana toimi Huhmareen resepti, kaikki kunnia sinne mihin se kuuluu :)
---
Vinkkejä erityisruokavaliota noudattaville:
- Käytä fermentoitua tai gluteenitonta soijakastiketta
- kananmunat eivät ole pakollisia
- kanaliemen voi korvata kasvisliemellä (huom:osa kuutioista sisältää gluteenia)
- kana ei myöskään ole pakollinen keitossa
PEKING KEITTO:
- 4-6 kuivattua siitake- tai mustaa torvisientä
- 3 isoa herkkusientä
- 1dl kuivattuja liljankukkia
- 1,5dl bambunversoja
- 2tl tuoretta inkivääriä
- 2l kanalientä
- 3dl sienten liotuslientä
- 2 kananmunaa
- 200-300g broilerin paistileikettä tai rintafileetä
- 5tl soijakastiketta
- 1tl sokeria
- kuivattuja chilejä (löytyy Aasia-kaupoista ja ovat todella tulisia, ole varovainen, itse murustelin niitä soppaan 3 kpl.
- 1tl valkopippuria
- 5-6rkl Chinkiang-etikkaa
- 1 varsi kevätsipulia + lisää koristeeksi
- 1dl tuoreita herneitä
- 3-4rkl maissijauhoa veteen sekoitettuna
- loraus seesamiöljyä
- 1tl paprikajauhetta
- 3tl chilliöljyä. Omasta mielestäni siitä ei juuri tule makua eli toisaalta aika turha lisäys
Suosittelen ottamaan kaikki ainekset käden ulottuville, reseptiä on vaan niin paljon helpompi seurata, etenkin kun aineksia on varsin runsaasti.
- Aloita leikkaamalla broilerin liha pieniksi kuutioiksi ja laita pieneen kulhoon, raasta sekaan inkivääri käyttäen pientä raastinpuolta. Lisää pari tl soijakastiketta ja pyörittele niin että sekoittuu kunnolla. Ne saa nyt muhia rauhassa kun teet muut valmistelut.
- Laita kuivatut sienet (ja liljankukat) eri astiaan likoamaan kiehautettuun veteen, kuutioi tuoreherkkusienetkin odottamaan valmiiksi. Suikaloi tai kuutioi myös bambun versot ja 1 kevätsipulin varsi. Tee kanaliemi ja anna kiehahtaa. Voit poistaa kukat ja sienet likoamasta 15-20min. jälkeen ja lisätä 3dl sienten liotuslientä kanaliemeen.
- Lisää kiehuvaan liemeen Chinkiang-etikka, sokeri, chilliöljy, valkopippuri ja loput soijasta. Kun liemi taas kiehahtaa, on aika nakata sekaan kana, bambunversot, kuutioidut sienet ja kevätsipulin varsi. Lisää myös muserrettu kuiva chilli sekä paprikajauhe. Sekoita.
- Kun keitto alkaa taas kuplia, on aika lisätä liljankukat ja herneet. Lisää sitten veteen sekoitettu maissitärkkelys vähän kerrallaan ja sekoita. Jos keitto ei tunnu tarpeeksi paksulta, lisää maissitärkkelys-vesisekoitetta.
- Lisää sitten kananmunat ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.Keitto on nyt koristelua ja seesamiöljyä vaille valmis. Lisää ne juuri ennen kuin olet valmis annostelemaan keiton kulhoihin.
--------------------------------------------------------
Kommentit
Lähetä kommentti