lauantai 10. joulukuuta 2016

Peking keitto eli Hot&Sour soup

Aamulla käytiin miehen kanssa keskustelua mitä tänään olisi päivällismenuussa. Lopulta päästiin yhteisymmärrykseen, mies kun vetäisi tätä evästä vaikka joka päivä. Aasialaiset ruuat ovat muutenkin keittiössämme varsin suosittuja.

Menuussa siis Peking keitto, johon alkuperäisen reseptin poimin Huhmare goes Moscow-blogista ( KLIK ). Olin vuosia ihmetellyt miksi Suomessa ei saa Kiinalaisessa ravintolassa hot&sour soup-keittoa mitä Englannissa oli aina, kaikkialla. Little did I know, Peking keitto ON hot&sour soup...


Aina oppii uutta.

Pieniä muutoksia olen tehnyt ensinnäkin siksi koska en ole vielä löytänyt kuivattuja liljankukkia yhdestäkään Oriental-kaupasta jossa olen käynyt, ja toiseksi kaipasin keittoon lisää paksuutta, tulisuutta sekä lisää sattumia. Laitan nyt siis oman reseptini jonka pohjana toimi Huhmareen resepti, kaikki kunnia sinne mihin se kuuluu :)  

Keiton lisäksi tein myös nuudeliaterian käyttäen paikalliseen Prismaan tulleita uusia Ramen-style pikanuudeleita, ja tehden lisäksi kana-kevätsipuli-sieni-osterikastikkeen. 


PEKING KEITTO: 


  • 4-6 kuivattua siitake- tai mustaa torvisientä
  • 3 isoa herkkusientä
  • 1dl kuivattuja liljankukkia
  • 1,5dl bambunversoja
  • 2tl tuoretta inkivääriä
  • 2l kanalientä
  • 3dl sienten liotuslientä
  • 2 kananmunaa
  • 200-300g broilerin paistileikettä tai rintafileetä
  • 5tl soijakastiketta
  • 1tl sokeria
  • kuivattuja chilejä (löytyy Aasia-kaupoista ja ovat todella tulisia, ole varovainen, itse murustelin niitä soppaan 3 kpl.
  • 1tl valkopippuria
  • 5-6rkl Chinkiang-etikkaa
  • 1 varsi kevätsipulia + lisää koristeeksi
  • 1dl tuoreita herneitä
  • 3-4rkl maissijauhoa veteen sekoitettuna
  • loraus seesamiöljyä
  • 1tl paprikajauhetta
  • 3tl chilliöljyä. Omasta mielestäni siitä ei juuri tule makua eli toisaalta aika turha lisäys

Suosittelen ottamaan kaikki ainekset käden ulottuville, reseptiä on vaan niin paljon helpompi seurata, etenkin kun aineksia on varsin runsaasti.
Ja viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä....
1-2 lasia valkoviiniä, punaviinikin käy...tai mojito- juotavaksi tietenkin!! Täten kokkaaminen käy kuin tanssi ;)

Aloita leikkaamalla broilerin liha pieniksi kuutioiksi ja laita pieneen kulhoon, raasta sekaan inkivääri käyttäen pientä raastinpuolta. Lisää pari tl soijakastiketta ja pyörittele niin että sekoittuu kunnolla. Ne saa nyt muhia rauhassa kun teet muut valmistelut. 

Laita kuivatut sienet (ja liljankukat) eri astiaan likoamaan kiehautettuun veteen, kuutioi tuoreherkkusienetkin odottamaan valmiiksi. Suikaloi tai kuutioi myös bambun versot ja 1 kevätsipulin varsi. Tee kanaliemi ja anna kiehahtaa. Voit poistaa kukat ja sienet likoamasta 15-20min. jälkeen ja lisätä 3dl sienten liotuslientä kanaliemeen. 

Lisää kiehuvaan liemeen Chinkiang-etikka, sokeri, chilliöljy, valkopippuri ja loput soijasta. Kun liemi taas kiehahtaa, on aika nakata sekaan kana, bambunversot, kuutioidut sienet ja kevätsipulin varsi. Lisää myös muserrettu kuiva chilli sekä paprikajauhe. Sekoita.

Kun keitto alkaa taas kuplia, on aika lisätä liljankukat ja herneet. Lisää sitten veteen sekoitettu maissitärkkelys vähän kerrallaan ja sekoita. Jos keitto ei tunnu tarpeeksi paksulta, lisää maissitärkkelys-vesisekoitetta. 


Lisää sitten kananmunat ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.Keitto on nyt koristelua ja seesamiöljyä vaille valmis. Lisää ne juuri ennen kuin olet valmis annostelemaan keiton kulhoihin. 

------------------------------------------------------


Broilerikastike Kiinalaiseen tapaan


  • 100g broilerin paistilihaa kuutioituna
  • 1/2 tl inkivääriraastetta  
  • 1-2 raastettua valkosipulin kynttä
  • 2 kevätsipulin vartta, 
  • 2 isoa herkkusientä, 
  • 2 kuivattua mustaa torvisientä 
  • vajaa desi suikaloituja bambun versoja
  • 1dl sienten liotuslientä
  • Loraus soijakastiketta
  • loraus kalakastiketta
  • suolaa& pippuria
  • Kiinalaista 5spice-mausteseosta



Kuumenna pannussa tilkka chiliöljyä ja tilkka auringonkukkaöljyä. Laita pannuun raastettu inkivääri ja valkosipuli ja paista puolisen minuuttia.
Lisää sitten pannuun kanasuikaleet ja kevätsipuli, ja lorauta sekaan sientenliotuslientä. Tällöin kanasuikaleet eivät paistu rapean ruskeiksi vaan ne kypsyvät pehmeiksi ja vaaleiksi. 

Lisää loraus soijakastiketta, bambunversot,sienet sekä tujaus 5 spicea ja anna kastikkeen keittyä hieman kokoon. 

Itse tein soo-soo-rikoksen ja lisäsin valmista Blue dragonin oyster & spring onion-kastiketta, mutta vain noin 2 rkl ja annoin muhia miedolla tulella n. 5 minuuttia, mutta tää oli varsin tarpeeton ele. 


Valmis.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti