Peking keitto - Hot & Sour soup

joulu 10, 2016 0 comments


EDIT: Uusi päivitetty resepti 9.5.25

Aasialaiset ruuat ovat aina olleet keittiössämme varsin suosittuja. Kun syömme ravintolassa jotain hyvää, pyrimme toistamaan sen kotona. Niin kävi myös tämän keiton kanssa.

Ehdin vuosia ihmetellä miksi Suomessa ei saa kiinalaisessa ravintolassa hot&sour-keittoa mitä Englannissa oli aina, ihan kaikissa kiinalaisissa ravintoloissa. Little did I know, Peking-keitto ON hot&sour soup ja sitä on aika lailla kaikissa kiinalaisissa Suomessakin.

Ennen kuin tämä minulle selvisi, koin pakolliseksi opetella tekemään ikävöimämme keiton itse.

Kun opettelin Peking-keiton, alkoi ukkeli rukoilla sitä joka viikonloppu. Tehtiin sitä todella monta kertaa ja sitten se vaipui unholaan, kun löysimme uuden villityksen.

Alkuperäisen reseptin keittoon poimin Huhmare goes Moscow-blogista (KLIK), ja se on todella hyvä, tosin tein siihenKIN pieniä tuunauksia.

Viime vuosina mieheni on kuitenkin innostunut aasialaisista resepteistä ja on testaillut useampaa Peking-keittoreseptiä. 

Olemme päätyneet noudattamaan Cook! Stacey Cook -youtubekanavalta löytyvää reseptiä, tosin pienin muutoksin. Tai siis mieheni on, minä toimin raaka-aineiden pilkkojana kun mies kokkaa, valmistustapaan minulla ei ole nokan koputtamista.  

Pekingkeitto on erityisen loistava kylmän talvipäivän keitto. Ystävämme sanoi että tunsi sen lämmön läpi koko kehon. 

Vinkkejä erityisruokavaliota noudattaville:


  1. Minusta lihalla ei ole tässä oikeastaan mitään suurempaa tehtävää, tofu riittää loistavasti
  2. kananmunat eivät ole pakollisia
  3. kanaliemen voi korvata kasvisliemellä


Huomio huomio:

  • ** -merkintä aineksissa tarkoittaa että voit jättää raaka-aineen pois
  • maissitärkkelyksessä  ei tarkoituksella lue määrää. Minusta tuntuu että on maissijumalien käsissä kuinka paljon sitä milloinkin tarvitsee, mutta selitän ohjeistuksessa tarkemmin, mistä aloittaa.
  • me tehdään kerralla iso kattilallinen, kattilassa oli 5 litraa vettä. Me myös tykätään että sattumia on reilusti. Jos haluat tehdä pienemmän satsin, puolita esimerkiksi ainekset.
  • Mielestäni Chinkiang-etikan korvaaminen millään muulla ei vain toimi. Suosittelen kipittämään sinne aasiakauppaan sen hakemaan jos sitä ei kotoa löydy. Osta samalla isompi pullo hyvää soijakastiketta ja useampi pussi kuivattuja sieniä, sillä ne säilyvät pitkään. 
  • Osta Aasiakaupasta RAPUSIPSIpellettejä, sillä ne on MUST tän keiton kanssa. Kiinalaisia rapusipsejä saa myös monista kaupoista sipsiosastolta mutta ne valmistuu rasvassa 10 sekunnissa ja ovat niin paljon parempia tuoreina.


  • CHILI: mielestäni keitto ei tarvitse chiliä, valkopippurista tulee minusta riittävä tulisuus, mutta mieheni vaatii chiliä
  • Monissa resepteissä etikka, valkopippuri ja seesamiöljy laitetaan jo aikaisessa vaiheessa. Tämä on hassua sillä etenkin etikan ja valkopippurin maut ja tulisuus hälvenee keiton kiehuessa. Lisää ne siis vasta juuri ennen tarjoilua




Suosittelen ottamaan kaikki ainekset käden ulottuville, reseptiä on siten paljon helpompi seurata, etenkin kun aineksia on varsin runsaasti.

Aloita laittamalla kuivatut sienet likoamaan kädenlämpöiseen veteen vähintään tunniksi, muuten shiitakesienten jalat jäävät koviksi. 

Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi ja laita pieneen kulhoon. Raasta sekaan inkivääri käyttäen pientä raastinpuolta. 

Lisää 1tl soijakastiketta, noin 1rkl maissitärkkelystä ja loraus öljyä (sori, unohtui ainesluettelosta mut sulla on öljyä kuitenkin 😁), sekoita käsin. Jätä sivuun odottamaan.

Jos jätät lihan pois, lisää inkivääri keittoon kasvisten kanssa yhtä aikaa, unohda 1rkl maissitärkkelystä ja 1t soijaa siinä tapauksessa kokonaan.

Leikkaa porkkanat, bambunversot ja tofu  n.3cm pitkiksi ohuiksi tikuiksi, viipaloi herkkusienet, chili ja kevätsipulin varret ja jätä sivuun odottamaan. 




Riko munat kulhoon, riko keltuaiset ja jätä sivuun odottamaan.

Tee maisstärkkelys-vesisekoite valmiiksi, se lisätään keittoon vasta lopuksi. 

Tee aluksi näillä mitoituksilla: Kulhoon 1,5 dl vettä ja vajaa desi maissitärkkelystä. Sekoita hyvin ja jätä odottamaan

P.S se saattaa jämähtää pohjaan sillä aikaa kuin teet keittoa mutta sekoita vaan uudelleen niin se irtoaa pohjasta.

Tee kanaliemi ja anna kiehahtaa. Kun liemi kiehuu, lisää tumma ja normaali soijakastike ja sokeri.

Lisää kaikki sienet, porkkana- ja bambunversotikut keittoon ja anna taas kiehahtaa.

Kun keitto kiehuu, lisää lihasuikaleet ja sekoita samalla jotta suikaleet eivät jää köntiksi. Tämä onnistuu helposti syömäpuikoilla. Jos et laita lihaa, forget this line. Anna kiehahtaa noin minuutin, kaksi.

Lisää tofusuikaleet varovasti keittoon, sekä halutessasi chiliviipaleet ja anna taas kiehahtaa.

Kun keitto kiehuu, on aika lisätä maissitärkkelys-vesisekoite. Varmista että olet ensin sekoittanut sen juoksevaksi jos se tarttui kulhon pohjaan. Lisää se ohuena nauhana, kolmessa osassa keittoon koko ajan sekoittaen. Keitto alkaa paksuuntua. Jos kaipaat paksumpaa, tee lisää maissitärkkelys-slurria. 

Anna sen jälleen kiehahtaa.

Sammuta liesi, ja on aika lisätä kananmuna. Käytä kauhaa: tee sillä pyöreää muotoa kattilan mukaisesti ja liruta kananmuna ohuena nauhana keittoon. Sen jälkeen älä koske keittoon noin 10-15 sekunnin ajan jotta kananmuna asettuu keiton pintaan.

Juuri ennen tarjoilua lisää keittoon Chinkiang-etikka, valkopippuri ja seesamiöljy ja sekoita. 

Koristele kevätsipulilla ja nauti rapusipsien kanssa. 

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…