Kevättä kohti-viimeiset postaukset Joulun ja Uuden Vuoden herkuista

tammik. 7, 2017 0 comments


Joulu paketissa,viimeiset konvehdit vedetty aamukahvin kanssa nautinnolla ja koristeet pakattu nätisti odottelemaan vuoden viimeistä kuukautta, ainakin melkein.
Lupasin kirjoitella niistä Jouluruuista mitkä nautimme vieraidemme kera mökkilomalla Uutena Vuotena, mutta jotenkin tuntuu vain että kaikki, minä mukaanlukien ovat nyt jo saaneet tarpeekseen joulupöperöistä. 
Kerron siis kuvien kanssa mitä meillä oli tarjolla, ja jos joku jää askarruttamaan, kysy ihmeessä. 

Meillehän tuli vieraina mieheni perhe Lontoosta, sekä ystäväpariskuntamme Romaniasta, ja hehän todellakin tulivat kapsäkit pullollaan kaikenlaisia herkkuja mitä en itse VIELÄ edes osaisi tehdä, mutta halusin täydentää Romanialaista juhlapöytää myös Suomalaisilla perinneherkuilla. 

Anoppini sai minut jälleen kerran huvittumaan 
kun minulle selvisi että rouva on raahannut 
Lontoosta asti auton takakontissa meille... 
mandariineja ja kirsikkatomaatteja. 
Nämä erikoiset yllätykset eivät toki ole mitään uutta, 
viime reissulla hän toi meille lentokoneen 
ruumassa puoli kapsäkillistä omenoita. 
Silloin päätimme viedä rouvan tutustumaan 
paikalliseen Prismaan näyttääksemme 
sen omenavalikoiman. 
Eipä käynyt mielessä esitellä mandariinilaareja 
ja tomaattivalikoimaa, 
ja tässä tulos 😁. 

Anoppini rakastaa kalaa yhtä paljon kuin minäkin, joten tein reissua varten uuden punajuuri-graavatun lohen, jonka siivutin vasta paikan päällä ja rullailin pieniksi ruusuiksi. Osan käytin näihin ihaniin suupaloihin joita kutsun 'wannabe-blineiksi'. 

Vaikka en koko jouluna leiponut piparin piparia, tuli muoteille käyttöä, ja minusta nämä pienet rieska- ja ruisleipäkuviot ovat aika suloisia, eikö totta? 


Täytteinä siis Lidlin DELUXE-valikoiman kirjolohenmätiä, (mistä on muuten jo kehkeytynyt joulupöytämme klassikko useammaksi vuodeksi), pieniksi kuutioiksi hakattua sipulia ja sitruunan mehulla ja sitruunapippurilla maustettua Creme Fraichea. Tästä tulikin koko pöydän suosituin suupala, ja lautaset tyhjenivät nopeammin kuin ehdin sanoa 'suomenlapinkoira'. 


Mukana oli myös perinteinen joulukinkku (niin se 1€/kg-hintainen josta hehkutin muutama postaus sitten). Kinkun valmistin edellisenä yönä ennen lähtöä ja kuorrutin paikan päällä itsetehdyllä sinapilla ( KLIK ) ja korppujauholla. Kinkku sai myös vuolaat kehut vierailtamme. Kyseessähän oli siis HK:n 8,3 kiloinen potkallinen Juhlakinkku. 



Paistoin sen 110c asteessa, ja otin pois uunista kun mittari näytti tasan 75c astetta. Paistoajaksi tuli lopulta 9,5h. Nestettä kinkusta luonnollisesti tuli runsaasti, ja otin sitä talteen yhden jääpalapussin verran, minkä pakastin. Niistä tulee ihan loistavia lihaliemikuutioita.



Lontoossa oli anoppi tehnyt myös töitä kovasti ja savustanut kilokaupalla itsetekemiään raakamakkaroita ja siankylkeä. Ne paistoimme vielä pannulla ja syötiin hapankaalin ja sinapin kera. 

Erikoisin, ja aluksi jopa aavistuksen vastenmielinen ruoka oli anopin valmistama Romanialainen TOBA. Kyseessä on siis sian vatsa, jonka sisällä oli savustamalla valmistettua sian maksaa, rasvaa, munuaisia, korvia... you name it. 


Kuulostaa varsin etovalta, mutta rakenne oli vähän kuin meidän lihahyytelö (aladobi)ja se oli itseasiassa aika hyvää. Raskasta tosin, yksi 'siivu' riitti. Tähän minulla ei ole muuta kuin googlesta löytyviä reseptejä, mutta odotan anopilta hänen versiotaan. 

Huomasin luvanneeni punajuurigraavilohelle oman postauksen, mutta ottaen huomioon että se on helppoa kuin heinänteko, ja että noudatin itsekin jo valmiiksi netistä löytyvää reseptiä ( KLIK )jota en lähtenyt muuttelemaan, en sitä nyt sitten teekkään.


Juomapuolesta meillä vastasi Presidente-shampanja sekä 24K Prosecco, sekä paljon paljon punaviiniä 😜.

Mökkiloma kokonaisuudessaan oli, no, ok, mutta hieman harmitti mökkien epäsiisteys; mm. uunissa odotteli palaneita siankamaran palasia, sekä leipälaudalla homehtunut puolikas patonki. Kaasugrilli oli niin pahassa kunnossa että päätimme käyttää pihalla olevaa old-school-grillauspaikkaa. Myös sivustolla luvattu WIFI loisti poissaolollaan, mikä aiheutti varsinkin nuoremmassa väessä rytmihäiriöitä. 



Myös lumi loisti poissaolollaan mutta siitä emme voi syyttää Haapaniemen huviloita. Ironisinta oli että lunta alkoi sataa kun pakkauduimme autoon kotimatkalle. Vuokrasimme myös huljun viikonlopuksi, mikä oli kiva. 

Ja mikä vielä mahtavampaa, Uuden Vuoden aaton yönä taivaalle ilmestyi mahtavimmat revontulet mitä olen koskaan nähnyt. Vieraat niitä ei olleet nähneet koskaan joten se oli reissun kohokohta heille. 

Aamuyöstä myös sudet alkoivat ulvoa uuden vuoden toivotuksiaan, mikä sai Romanian vieraat hieman pelkäämään 😨. Minä nukuin läpi ulvonnan valitettavasti...



Joulupöydästä:graavilohiruusut
Mutta tässäpä tämä pitkä postaus. Nyt lähtään kohti kevättä, vaikkei ulkona vallitseva lumimyrsky siltä saisikaan tuntumaan. 
Meidän Uusi Vuosi alkoi tipattomana heti vieraiden lähdettyä ja tarkoitus olisi pysyä ruodussa useampi kuukausi, mies puhui kesälomasta, mutta veikkaan että vappu olisi vähän realistisempi ajatus 😉.


Ihanaa ja herkullista alkavaa kevättä myös teille! 


Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca