Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Makumatka Italiaan - Spaghetti Aglio Olio e Funghi - Oliiviöljy-valkosipulipasta herkkusienillä

| on
14.1.17

pasta, Pasta, PASTA!!!

Mikään, MIKÄÄN, ei koskaan ole tehnyt makunystyröihini yhtä suurta vaikutusta kuin pasta. 
Lapsuudessa se oli se tyypillinen makarooni murukastikkeella ja sata kiloa ketsuppia, aina, joka päivä. Muu ei kelvannut. 
Vuosien saatossa 'murukastike' kehittyi, ja kehittyi, ja kehittyi...

Vaikkakin se ketsuppinen 'murukastike' oli villeinä baarivuosina jopa kaveripiirissäni odotettu kankkusruoka jota minut ihan eritoten kutsuttiin valmistamaan sunnuntai-päivänä 45 Special-iltojen jälkimainingeissa kavereiden keittiöön, kasvettuani bilekausien ohitse se ei enää riittänyt minulle. 

Tänä päivänä voin ylpeänä kertoa että teen ihan törkeän hyvän Bolognesen. Tosin jos nälkä on niinkuin hetinyt, on edelleen tyydyttävä perus-muruun. Täydellinen Bolognese nimittäin ei ole mikään pikaruoka, se tarvitsee ainakin sen pari tuntia muhimiseen. Mutta tänään me ei tehdä Bolognesea.

Eilen mieheni kysyi olenko koskaan syönyt Aglio e Olio-pastaa.
Tiesin heti mikä klassikko on kyseessä, mutta koskaan en sitä ollut maistanut. Tämä huutava, suorastaan nolostuttava vääryys oli siis korjattava mitä pikimmiten. 
Ja tämä taas tarkoitti sitä että meidän tammikuun säästökuuri joutuisi antamaan vähän periksi; Lupasimme ettei MITÄÄN ylimääräistä osteta, mutta kun kyse on tällaisesta klassikko-pastasta, on pakko olla parmesan-juustoa, sekä tuoretta basilikaa, ja oliiviöljykin oli loppu. Eli kauppaan. 


Ihan se aito oikea Aglio e Olio ei sisällä sieniä, tai mitään muutakaan valkosipulin, suolan ja laadukkaan oliiviöljyn lisäksi, paitsi persiljaa, mutta reseptiin jota mieheni minulle tavasi, oli sieniä lisätty ja persiljan tilalla oli basilikaa, joten hänkin niitä tähän halusi. Olkoon sitten niin, huokaisin. 

Tähän versioon Aglio Olio e Funghi-pastasta tarvitset:


 • Laadukasta neitsyt-oliiviöljyä
 • 6 valkosipulin kynttä
 • 6-8 tuoretta herkkusientä (mitkä tahansa metsäsienet toki käy)
 • chililastuja
 • n 250g Spaghettia (ei mitään pikapastaa!!)
 • merisuolaa
 • basilikaa
 • parmesan juustoa (ei valmisraastetta!!)
 • sitruunan mehua
 • 1/4 osa sitruunan kuorta


Ota pastalle suht iso kattila ja laske siihen vettä runsaasti. Mausta merisuolalla ja laita kiehumaan. Suolaa saa laittaa aika runsaasti, veden tulisi olla lähes 'välimeren suolaista'.
Kuori sillä aikaa valkosipulin kynnet. Useimmassa reseptissä on muuten vain kolmisen valkosipulin kynttä, mutta koska halusin kypsentää sienet eri pannussa ja lisätä ne vasta valmiiseen pastaan, halusin sienille 'omat' kynnet. Leikkaa kynnet ohuiksi viipaleiksi, ja viipaloi myös sienet. 
Laita molemmat pannut keskilämmölle ja laita vielä kylmiin pannuihin oliiviöljy ja valkosipuliviipaleet. Lisää hieman suolaa. 
En erikseen mitannut öljyn määrää mutta olisiko 2-3mm pannun pohjasta. 

Laita nyt myös pasta kiehuvaan veteen. Keitä pastaa 2 minuuttia vähemmän kuin pussissa neuvotaan, ja ota talteen 3-4 kupillista keitinvettä kun pasta on valmis.

Lisää chililastut ja pyörittele valkosipulin kynsiä öljyssä 5-6 minuuttia, niitten tulee vain pehmetä, ei ruskistua. 

Nyt, sinulla on kaksi vaihtoehtoa; 

 1. voit joko ottaa kynnet pois öljystä sillä öljy on saanut niistä jo makua. Jotkut saavat nimittäin helposti närästystä jos syövät paistettua valkosipulia, tai 
 2. jos sinulla ei tätä ongelmaa ole ja tykkäät voimakkaasta valkosipulin mausta, jätä kynnet pannuun. Lisää nyt 1-2 kuppia pastan keitinvettä. Anna keittyä hieman kokoon.


Laita toiseen pannuun sieniviipaleet, lisää n. 1-2rkl sitruunamehua, raastettu sitruunan kuori ja paista kunnes sienistä irronnut neste on taas keittynyt kokoon. Sienet saavat olla aavistuksen ruskeita muttei ole pakko. 
Pastan kanssa käytin pihtejä, sillä halusin pyöräyttää spaghetin kunnolla öljyssä ennen kuin jätin sen pannuun kypsymään pieneksi toviksi. Useimmat reseptit eivät tämmöiseen hifistelyyn kehota mutta löysin yhden, ja minusta siinä oli järkeä.
Itseasiassa meillä kun on tuo suursyömäri, oli spaghettia sen verran paljon että laitoin  pihdeillä öljyssä pyöräyttämäni spaghetit aina sivuun, kunnes kaikki spaghetti oli saanut saman käsittelyn. Laitoin pastan sitten takaisin pannuun.
Kaada sitten sienetkin pannuun ja sekoita hyvin. Lisää myös revittyä basilikaa (tai, kuten originaali resepti sanoo; persiljaa), sekä pieneksi raastettua parmesaania. Pyöräytä vielä kerran sekaisin and that's it. Kun annos on lautasella, viskaa pinnalle vielä pari Parmesaanilastua.

Saiiiiraan hyvää!! 

p.s. Jos tykkäät blogistani, käyhän myös FB-sivuillani tykkäämässä, niin saat niin halutessasi uudet reseptini aikajanallesi :) https://www.facebook.com/kotigourmeeta
Instagramissa seikkailen nimellä @hannan_kotigourmeeta, käyhän kurkkaamassa!


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti