torstai 9. helmikuuta 2017

Keitettyä ja Paistettua...Riisiä Aasialaisittain

Otin osaa tuossa taannoin facebook-ryhmässä kiihkeään keskusteluun siitä, onko riisikeitin tärkeä ja tarpeellinen vehje jokaisen varteenotettavan kokkailijan keittiössä, vai onko se 'vuoden turhake'. 

Itse olin voimakkaasti kallistunut turhakkeen puolelle, mutta lopulta aloin jo innostua tästä ihmelaitteesta jolle minun keittiössäni ei nyt kuitenkaan ole tilaa. 

Keskustelun jälkipyykkinä alkoi kovasti tehdä mieli Kiinalaiseen tapaan paistettua riisiä. Googlailin tovin mahdollisimman autenttisia reseptejä, ja yhdisteli lopulta kahta.

Kiinalaiseen tapaan tehty paistettu riisi tarvitsee täydellisesti keitetyn Jasmin riisin, sillä jos riisi on yhtään liian 'märkää' tai ylikypsää, tulee paistetusta riisistäkin mössöä. Tässä tuo ihmelaite on ilmeisesti korvaamaton. Rohkenen silti väittää että olen masteroinut varsin hyvän ja kuohkean riisin myös kattilassa.

Valmistaessa paistettua riisiä, parasta olisi jos riisi olisi päivän vanhaa, mutta itse oikaisen usein, ja annan riisin vain jäähtyä täysin kylmäksi leivinpaperilla. 
Jasmin-riisi jäähtymässä

Aloitetaan kuitenkin ihan sillä keitetyllä riisillä.


Jasmin-riisin keittäminen


  • 3dl Jasmin riisiä
  • 4,5dl kylmää vettä

Anna riisin liota kylmässä vedessä noin vartin verran. Kaada vesi sitten pois ja lisää uutta vettä. Huljuttele riisiä vedessä ja kaada vesi taas pois. Toista kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta. Näin pääset eroon pintatärkkelyksestä, mikä on avain täydelliseen riisiin.


Ensimmäinen huuhtelu
Kuvissa havainnollistettuna miten tärkkelystä irtosi ensimmäisessä huuhtelussa varsin runsaasti. Viiden huuhtelun jälkeen vesi oli vasta kirkasta.

Kun olet huuhdellut riisin viimeisen kerran, valuta neste pois ja lisää sitten puhdas kylmä vesi kattilaan (4,5dl). Laita liesi lähes täysille (laitoin seiskalle liedellä jolla on 9 asteikkoa), kansi päälle ja kattila liedelle.
viides huuhtelu


Seuraa tarkasti kuumenemista, sillä HETI kun ensimmäiset kuplat tulevat pintaan, laske lieden lämpötila minimiin. Jos et ole niin onnekkaassa asemassa että sinulla olisi lasinen kansi ja näet kuplat helposti, kuuloaistia tarvitaan. 


Kuuntele siis polttamatta korvaasi, milloin ne ensimmäiset kiehumisen äänet kuuluvat, ja laske lämpötila sitten.

Älä avaa kantta missään vaiheessa, höyryt karkaa. Riisiä ei tarvitse, eikä saa sekoitella ennen kuin se on valmis. 

Anna riisin olla 10 minuuttia liedellä, nosta sitten pois liedeltä, avaa kansi ja sekoita. Laita kansi takaisin ja anna levätä vielä kymmenisen minuuttia. 




Special Fried Rice Kiinalaiseen tapaan


  • Ylläoleva määrä keitettyä, jäähdytettyä Jasmin-riisiä
  • 200g broilerin suikaleita
  • 1dl pakasteherneitä
  • 1/2 punainen paprika ohuina suikaleina
  • hieman kaalta ohueksi suikaloituna
  • 1 porkkana ohuesti suikaloituna
  • 1 kevätsipuli kuutioituna
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1tl raastettua inkivääriä
  • 2 kananmunaa
  • 4-5 Shiitake sientä (better) TAI 3-4 isoa tuoretta herkkusientä (hyvä kakkonen) viipaloituna
  • kourallinen bambun versoja suikaloituna
  • öljyä paistamiseen 
  • loraus seesamiöljyä
  • soijakastiketta
  • 1 tuore chili viipaloituna
  • chilijauhetta tai -lastuja
  • loraus kalakastiketta
  • ripaus paprikajauhetta
  • ripaus juustokuminaa
  • 1tl kurkumaa
  • suolaa


  • KATKARAVUT, joita mulla ei ollut, tekee tästä täydellisen!! Jos ne on kypsiä, lisää ne pannuun viimeisenä, jos ne on tuoreita, niin kypsennä ne ihan ensin, nosta sivuun ja lisää vasta kevätsipulin kanssa valmiiseen ateriaan. Katkiksista tulee helposti sitkeitä jos niitä kypsentää liikaa. Äläkä muuten pese pannua tuoreiden katkarapujen kypsentämisen jälkeen, sillä ihana rapujen maku tekee juurikin täydellisen tästä ateriasta.

Valmistelu:

Keitä riisi ylläolevan ohjeen mukaan. Levitä kypsä riisi pellille leivinpaperin päälle jäähtymään.

Suikaloi kasvikset valmiiksi ja ota kaikki tarvikkeet käden ulottuville. Tämä tekee valmistuksesta huomattavasti helpompaa kuin se että alat kaivamaan niitä kesken kaiken kaapista (ja poltat silläaikaa porkkanat pannuun kiinni) :D 


Postausta päivitetty uusilla kuvilla 1.7.18


Tee munista ohut munakas ja nosta sivuun. Suikaloi se pieneksi. 

Tee mausteseos ylläolevista mausteista, soijakastikkeesta ja lorauksesta öljyä.



Laita sitten pannu kuumenemaan täydelle teholle. Lorauta pannuun hieman öljyä. Kun öljy on kuumaa, laita pannuun raastettu inkivääri ja raastettu valkosipuli. Pyörittele hetki, ja lisää kanasuikaleet. Paista ne lähes kypsiksi. Lisää sitten kasvikset kypsymisjärjestyksessä, porkkana ensin koska sillä menee kauiten kypsyä. Kaada mausteseos pannuun.

Lisää herneet vasta valmiiseen ruokaan!

Ala lisätä riisiä vähän kerrallaan ja sekoita jokaisen lisäyksen jälkeen. Kun kaikki riisi on pannussa, lorauta sekaan kalakastiketta ja soijaa. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää herneet, sekoita ja tarjoile heti. Älä jätä riisiä kuumaan pannuun, se ylikypsyy ja tulee mössöksi. Paistettu riisikin on parhaimmillaan kuohkea ja ilmava.



p.s. Jos tykkäät resepteistäni, klikkaahan itsesi myös lukijaksi oikeasta palkista ja käy myös tykkäämässä FB-sivuistani



2 kommenttia:

  1. Jasmin riisiä tuoksuu niin hyvältä. Minäkin käytän sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tuoksuu. Meidän lemppari on Preah Vihear-merkki. Mutta käytetään kyllä muitakin riisejä, riippuen mitä tehdään :)

      Poista