Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Leipuri leipoo leipää-Pitaleipiä ja Focacciaa

| on
19.2.17
Olen aina halunnut oppia tekemään oikeasti hyvää leipää, mutta jotenkin ne on aina liian hiivaisia, jauhoisia, koppuroita... Nyt otin öhhh...osaaviin käsiini leivän mitä en ole koskaan aiemmin tehnyt, Pita-leivät. 


Aikani googlailtua, päädyin reseptiin Mimmin keittiöstä , koska resepti oli selkeä ja kuvan leivät näyttivät juuri siltä mitä olin hakemassa. Mutta koska minulla on nyt se koppurafobia, laitoin aavistuksen vähemmän jauhoja itse taikinaan, koska taikina saa jauhoja pintaan vielä kauliessa. Näistä tuli niiiin hyviä!


PITALEIVÄT 
  • 25g tuorehiivaa
  • 3dl vettä
  • 1tl suolaa
  • 1/2tl sokeria
  • 1rkl auringonkukkaöljyä
  • 6dl vehnäjauhoja
Murenna hiiva lämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhot pienissä erissä. Mulla ei ole monitoimikonetta, vaan ihan vanhanaikainen sähkövatkain, joten aloitin sillä, mutta taikinan paksuuntuessa tuli käsille käyttöä. Alusta taikinaa kunnes siitä tulee kimmoisa sileä pallo. 

Muotoile se pötköksi ja jaa kahdeksaan osaan. Pyörittele ne palloiksi ja anna nousta leivinliinan alla 20-30 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Ota sillä aikaa 2 leivinpaperia ja ripottele niille jauhoja. 

Laita molemmille leivinpapereille 4 taikinapalloa ja kauli ne 
15cm ⦰ levyiksi. Anna nousta vielä 15 minuuttia. 
Laita sillä aikaa tyhjä pelti kuumaan uuniin. Kun 15 min. on kulunut, ota pelti uunista ja vedä leivinpaperi taikinalevyineen kuumalle pellille. Mimmi mainitsi ohjeessaan että tämän pitäisi edesauttaa leipien kohoamista ontoiksi. Minun leivistä tuli juurikin täydellisen onttoja joten suosittelen!

Paista yksi pellillinen kerrallaan uunin keskitasolla 7-10 minuuttia.
Täytä haluamillasi täytteillä tai dippaa vaikka balsamico-öljyssä ja syö sellaisenaan. Säilytä loput pussissa, sillä nää kovettuu helposti. 

--------------------------------------------
Ja sitten Focacciaan. 
Tässä tunteroinen sitten minulla tuli heureka-idea. Jääkaapissa odotti vielä 25g hiivaa, oli jauhoja, oli oliiveja... FOCACCIA!!!
Tämä oli myös ensikokeiluni mutta hyvin meni tälläkin kertaa, eikä vain hyvin. Mä en voi lopettaa tän syömistä 😍
Kyseessä on sovellettu resepti tästä MAKU-lehden voittajareseptistä http://tuoksussabasilikaa.blogspot.fi/2014/11/valimerellinen-focaccia.html . Ja VAIKKA minulta puuttui aurinkokuivatut tomaatit, ilmakuivattu kinkku ja oliivitkaan ei ollut Kalamataa, tää on jotain niiiiin taivaallista. HUH! 

AROMIKAS FOCACCIA
  • 25g tuorehiivaa
  • 3dl vettä
  • 2rkl oliiviöljyä
  • 1rkl chilliöljyä
  • rouhaisu merisuolaa
  • rouhaisu mustapippuria
  • 5dl vehnäjauhoja
  • kuivattua basilikaa
  • n.10 oliivia
PINNALLE

  • oliiviöljyä&chilliöljyä
  • hyppysellinen kuivattua basilikaa
  • hyppysellinen kurkumaa
  • revittyjä saunapalvikinkkusiivuja (no ois se joku serrano tietenki parempi...mut näillä mennään)
  • revittyä tuoretta persiljaa
  • rouhaisu suolaa
  • rouhaisu pippuria
  • 2rkl Mutti murskaa
Murenna hiiva lämpimään veteen. Lisää öljyt ja mausteet. Lisää sitten jauhot vähän kerrallaan ja alusta taikinaksi. Taputtele taikina 30x30cm uunipellille. Minulla ei ollut alkuperaisen reseptin kaltaista peltiä, joten ihan normipeltikin käy, se ei vain täyty kokonaan. Taikinaa ei tarvitse kaulia, mutta mä nyt kuitenkin hellästi kaulin keskiosasta että leipä olisi tasaisempi. Taikinaa ei kuulu litistää ihan ohueksi vaan sen tulisi olla ilmava ja pehmoinen.
Anna nousta 40 minuuttia liinan alla.


Kun taikina on noussut, painele sen pintaan viipaloidut oliivit. Sekoita pienessä kulhossa n 1rkl kumpaakin öljyä ja tomaattimurska. Lisää basilika, kurkuma ja persilja ja sekoita tasaiseksi. 
Voitele leipä tällä seoksella. 

Laita 225 asteiseen uuniin keskitasolle n. 15 minuutiksi. Sekoita sillä aikaa revitty kinkku tuohon juuri tekemääsi öljyseokseen. Ripottele kinkut leivän pintaan paistamisen loppuvaiheessa.
Sivele hieman öljyseosta leivän pintaan kun se on valmis. 

Nauti! Mä niiin nautin!!!







Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti