Majoneesia on monenlaista

helmi 2, 2017 0 comments

Tämä postaus odottelee uusia kuvia... (edit. 18.6.21). Joskus nää vanhat postaukset saa irvistelemään... Mutta reseptit ovat kuitenkin toimivia...


Majoneesi voi olla varsin konstikas jos teet pienenkin virheen, silloin se vain ei onnistu. Eräänkin kerran väänsin käsipelillä tunnin, mutta roskiin meni. Tästä tosin on aikaa, ja olen sittemmin oppinut virheistäni. Hyvin tärkeää onnistuneessa majoneesissa on se, että kananmunat ovat mahdollisimman tuoreita. 

Toinen tärkeä juttu on se että kaikki ainekset ovat samanlämpöisiä, eli jos säilytät kananmunia jääkaapissa, ota ne ajoissa huoneenlämpöön ettei ne ole liian kylmiä.

Laitan nyt tähän muutaman erilaisen reseptin, aloittaen ihan perusmajoneesista, tosin veikkaan ettei moni enää lähde valmistamaan majoneesia pitkän kaavan mukaan kun on oivaltanut sauvasekoitin-majoneesin.


PERINTEINEN MAJONEESI



  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1/2tl suolaa
  • 1/3tl valkopippuria
  • 1tl Dijon sinappia
  • 1rkl valkoviinietikkaa (myös 1,5rkl sitruunamehua käy)
  • 4dl öljyä (itse suosin majoneesiin auringonkukkaöljyä)


1.Sekoita keltuaiset, etikka, suola ja valkopippuri kulhossa vatkaimella (tai puukauhalla).

-Minä laitan vatkaimeen vain yhden (vispilän)koska päähäni on iskostunut se vanha myytti jonka mukaan majoneesi pitäisi sekoittaa vain yhteen suuntaan. Jos käytät puukauhaa, valmistaudu melko urakkaan-

2.Ala lisätä öljy, ensin pikkiriikkinen loraus, ja taas sekoitusta, sitten loput ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. 
Jos majoneesista tulee liian paksua, sitä voi ohentaa tilkalla lämmintä vettä. Minun ei ole tosin koskaan tarvinnut.

Maista, ja lisää tarvittaessa mausteita. Itse lisään monesti sitruunamehua, vaikka olisin tehnyt majoneesin muuten etikkaan.




Tuo perusmajoneesiin twistiä lisäämällä majoneesiin savupaprikajauhetta. 1tl tuo jo upean savuisen maun ja sopii loistavasti burgereihin!


VALKOSIPULIMAJONEESI


Tee kuten yllä, mutta kohdassa 1 lisää 4 puristettua tai raastettua valkosipulin kynttä


AIOLI ELI VALKOSIPULIMAJONEESI SAUVASEKOITTIMELLA


  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2dl auringonkukkaöljyä
  • 1 kananmuna
  • 1/2 sitruunan mehu tai 1rkl valkoviinietikkaa
  • hyppysellinen suolaa
  • ripaus valkopippuria
Riko kananmuna varovasti kapeaan kannuun tai purkkiin (kuitenkin tarpeeksi leveä että sauvasekoitin mahtuu...), tarkoitus olisi ettei keltuainen hajoa. Lisää raastettu valkosipuli, suola, pippuri ja etikka/sitruunamehu. Aseta sauvasekoitin kannun pohjalle niin että keltuainen jää sauvan alle. Kaada öljy kulhoon ja käynnistä sekoitin. Näet silmissä kun majoneesi valmistuu. Nosta sitten sauva hitaasti ylös pitäen sitä käynnissä.

Majoneesiin voi lisäillä yrttejä, mausteita tai vaikkapa suolakurkkua tuomaan makua. Kokeiles lisätä ylläolevaan reseptiin puolikas raastettu jalapeno ja tuorepersiljaa, saat ihan taivaallisen raikkaan soossin, joka menee oivallisesti sekä lihan että kalan kanssa. 


Toinen takuuvarma hitti on tehdä majoneesi etikkaan ja lisätä pari basilikan lehteä ja loraus chilikastiketta. 




SRIRACHAMAJONEESI


Tee kuten yllä, mutta lisää loraus srirachaa. Voit halutessasi jättää valkosipulin pois, mutta sen kanssa tästä tulee vieläkin herkullisempaa!

ROMANIALAINEN MAJONEESI


Englannissa katselin silmät pyöreänä kun ystäväni alkoi valmistaa majoneesia KYPSISTÄ keltuaisista. Luulin hänen seonneen. Ei hän ollut. Tässä tulee ohje, jossa on vaikea mokata. Tämä muuten löytyy myös aiemmasta reseptistäni, mutta nytpä ne kaikki ohjeet olisivat tässä yhdessä 😊


  • 2 kovaksi keitettyä kananmunan keltuaista
  • 2 raakaa keltuaista
  • 4 kuppia (n.5dl) öljyä
  • hyppysellinen valkopippuria
  • 3rkl sitruunamehua
  • 1rkl Dijon sinappia
  • 1tl suolaa


Muusaa keltuaiset haarukalla kulhon pohjalle. Lisää suola, valkopippuri ja sitruunamehu, pieni loraus öljyä ja sekoita tasaiseksi tahnaksi joko puukauhalla tai vatkaimella. Lisää sitten raa'at keltuaiset sekä sinappi ja jatka vatkausta.


Kun seos on taas tasaista, ala lisätä öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kun kaikki öljy on kaadettu, maista majoneesia, ja lisää tarvittaessa mausteita. 

Majoneesi säilyy tiiviissä purkissa jääkaapissa n. 5-6 vrk. 

MAJONEESIDIPPI WORCESTERSHIRE-
KASTIKKEELLA


Tämä dippi on loistava ranuille tai BBQ-kanalle. En ole suuri worcestershire-kastikefani mutta muutama pisara TEKEE tästä ihan sairaan hyvän. 

Tee kuten sauvasekoitin-aioli yllä, mutta lisää 
  • 2rkl ketsuppia
  • 3 tippaa worcestershirekastiketta
  • hyppysellinen persiljaa


WASABIMAJONEESI


Lisää yhteen desilitraan perusmajoneesia ½ tl wasabitahnaa. Tiraus sitruunamehua mukaan ja a-vot!



Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…