sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Home made Burgers



Tänään aurinko on paistanut täydeltä terältä ja keli on mitä mainioin, joten ehdotin ukkokullalle että grillataan partsilla pihvejä ja tehdään hampurilaisia 'from scratch'.

Joten ei muuta kuin sämpylätaikina nousemaan ja tekaisimpa ihan omasta päästäni varsin maukkaan burger-kastikkeenkin.


Käytin pohjana sauvasekoittimella tehtävää majoneesia johon tein morttelissa seuraavanlaisen maustetahnan:






ITSETEHTY HAMPURILAISKASTIKE

  • 1tl paprikajauhetta
  • 1/2tl kurkumaa
  • 1/2tl Green curry mausteseosta (Santa Maria)
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
  • rouhaisu merisuolaa
  • rouhaisu mustapippuria
  • 2 tippaa Poppamies Naga Jolokia-kastiketta
  • 1tl oliiviöljyä
  • 1/2tl kuivattuja korianterin lehtiä



Tee ylläolevista aineksista morttelissa tahna. Laita kapeaan kulhoon majoneesiainekset kuten ylläolevassa linkissä. Kaavi sekaan maustetahna ja tee majoneesiksi sauvasekoittimella.











Hampurilaissämpylöihin googlasin ohjeen seuraamastani blogista tähän malliin:Kaikki äitini reseptit . Minulla vaan ei ollut sitä ruokasoodaa, mutta pinta ruskistui hyvin ihan munavoitelullakin.

Kuten resepti kertoo, taikinasta tulee varsin tarttuva, joten kun sain kaavittua taikinapaakut sormistani, kaadoin kädelleni tilkan auringonkukkaöljyä, hieroin sen käsiini jonka jälkeen taikinan vaivaaminen sujui kuin tanssi. 

Taikinan noustessa, siivosin keittiön, ja valmistin pihvitaikinan.

HAMPURILAISPIHVIT

  • 700g nautasikajauhelihaa
  • 1/2dl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • Rouhaisu suolaa 
  • Rouhaisu mustapippuria
  • 1,5tl paprikajauhetta
  • ripaus chiliä
  • 1/2tl juustokuminaa eli Jeeraa
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • 1/2dl vettä
  • n.3rkl maitoa  Itse käytin kookosmaitoa jota jätin eilisestä Currysta ihan varalta sekaisin normimaidon kanssa
-Tiedän että burger-hifistelijät pyörittelevät silmiään korppujauho-maito-lisäykselle, mutta minusta pihveistä tulee mehukkaammat näin. Pihvit voi toki tehdä ilmankin näitä, ja ilman kananmunaa. Each to their own...-

Lisää mausteet kulhossa odottaviin korppujauhoihin. Vatkaa muna sekaisin, lisää maito ja sekoita sitten kaikki yhteen. Anna turvota n. 10 minuuttia. Lisää sitten jauheliha turvotettuihin korppareihin ja vaivaa taikinaksi. Laita jääkaappiin maustumaan sämpylän nousemisen ajaksi. 

Kun olet valmis grillaamaan pihvit, ota ne jääkaapista ja pyöräytä melkein puolet isommiksi pihveiksi kuin haluat niiden kypsänä oleva. Nää paskiaiset kun tuppaavat kutistumaan ja päädyt jäytämään pelkkää sämpylää jos teet pieniä sieviä palleroita.

Itse tykkään hamppareissa mehevistä paksuista pihveistä, mutta toki nämä voi taputella (tai jopa kaulia) ohkaisiksikin jos haluaa enempi 'Mäkkäri-tyyliä'. Itse lopulta taputtelin suht' ohuiksi sillä halusin että pihvejä riittää muka koko sämpyläsatsille. 

Sämpylöitä tuli siis 14 kpl, aivan kuin me kahdestaan vetäisimme seitsemän purilaista per nuppi iltapalaksi 😆

Täytteiksi soossin lisäksi tein tomaattimurskasta helpon kevätsipuli-chilisalsan (mausteita vaan oman maun mukaan ja kuutioitu kevätsipulin varsi), paistoin voissa sipulirenkaita, kesäkurpitsasiivuja ja paprikaa, sekä tietenkin tarjolla oli tuoretta salaattia ja tomaattia.





'The best burgers in my life'-sanoi ukkeli. Voiko tämän hienompaa kohteliaisuutta tullakkaan?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti