Oma valokuva
Ruokaan rakastunut kodin hengetär, jonka pöperöitä on testannut jo vuodesta 2002 ihanan rehellinen kriitikko-mieheni, joka seikkailee blogissa nimellä Ukkeli, sekä vuodesta 2015 vähemmän kriittinen Suomenlapinkoirani Seppo. Romanian ja Italian ruokakulttuuri ovat lähellä sydäntäni, kuten myös Aasian keittiö, mutta myös Suomalaisen ja Brittikeittiön helmet saavat tilaa blogissa. Saatat myös päästä tutustumaan kotiini, tai päästä mielikuvamatkoille kun postailen reissuistani. Tervetuloa seuraan!

Translate

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Ja jauhot pöllyää! Leipä, josta tulikin pizza, ja lounassämpylät

Pita-leipä-addikti-mieheni on rukoillut jo useamman päivän josko leipaisisin satsin pitaleipiä. Niitä nyt olen kuitenkin leiponut viimeisen kuukauden aikana jo kolmasti, joten kaikessa hiljaisuudessa, miehen odotellessa leipiään, päätinkin leipaista vähän erilaista leipää. 



Kaapissa oli kahdenlaisia jauhoja, puolikarkeita, sekä Durum-vehnäjauhoja joten otin molemmat käyttöön.

Ensimmäiseksi valitsin ÄIJÄ KOKKAA - blogin yksinkertaisen vehnäleivän, kauhukseni kuitenkin huomasin taikinan jo ollessa nousemassa, notta sitä pitäisi nostatella tuntikausia. Vaihtoehtoina oli lyhentää nostatusaikaa, tai paistaa leipä vasta illalla. Päädyin jälkimmäiseen, ja jättää taikinan nousemaan työpäivän ajaksi, ja tekaista siitä illalla pizzaa. Tässä siis noudattamani resepti.



VEHNÄLEIPÄ/PIZZAPOHJA
  • 1,5dl kädenlämpöistä vettä
  • 25g tuorehiivaa
  • 1tl suolaa
  • n. 4dl jauhoja (50/50 durum-puolikarkea)
  • loraus öljyä
Sekoita hiiva lämpimään veteen kunnes se on kokonaan liuennut. Lisää suola. Lisää sitten jauhoja vähän kerrallaan ja sekoita. Jauhoja on tarpeeksi kun taikina ei enää tartu sormiin. Lisää sitten loraus öljyä, vaivaa taikinaa niin että öljy imeytyy siihen kunnolla. Laita liinan alle nousemaan 1,5 tunniksi. Kippaa taikina sitten taas alustalle ja vaivaa niin että ilmakuplat on kokonaan hävinneet. Muotoile kiinteäksi palloksi ja laita takaisin kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja viskaa jääkaappiin 5 tunniksi. 



Ota sitten taikina huoneen lämpöön ja anna 'lämmetä' puolisen tuntia. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohueksi. (Jos haluat peltipizzan, älä leikkaa kahtia). Mulla oli pyöreä pizzapelti johon puolikas taikinasta levittyi täydellisesti, eli sain siis kaksi pizzaa tästä.

Täytä haluamillasi täytteillä ja paista 250 asteisessa uunissa 10 minuuttia.



------------------------------------------------------------------


Koska pizzataikina oli nyt sitten iltaa varten, jouduin siis tekemään toisen taikinan, jossa nostatusaika olisi pienempi, sillä heppu odotteli vesi kielellä edelleen sitä leipää...


Päätin leipaista sämpylöitä Elli-Mellin ohjeella kotikokki-sivustolta. Mulla kuitenkin alkoi tuo jauhotilanne olla vähän finaalissa, joten muuntelin taikinaa sen mukaan mitä oli tarjolla.



SÄMPYLÄT
  • 4dl kädenlämpöistä vettä
  • 35g hiivaa (tuorehiivaa)
  • 1rkl tummaa siirappia
  • 1tl suolaa
  • vajaa 1/2dl öljyä
  • 8dl vehnäjauhoja (50/50 durum/puolikarkea)

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola.
Ala lisätä jauhoja vähän kerrallaan. Minulla ei ole yleiskonetta joten sekoitin ensin haarukalla, ja kun taikina alkoi olla vaikea sekoittaa haarukalla, lensi vihkisormukset kaakkoon ja alkoi käsipeli. 




Vaivaa taikina hyvin ja lisää öljy loppuvaiheessa taikinaan. 
Laita nousemaan liinan alle, kunnes taikina on kaksinkertainen.



Muotoile sämpylöiksi, tee saksilla pienet ristikuviot pintaan ja voitele leivät oliiviöljyllä, maidolla, vedellä... Valitsin oliiviöljyn. Anna nousta vielä liinan alla niin kauan kun uuni lämpenee.




Paista uunissa 220 asteessa 15 minuuttia. Nauti!!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tukholma - Best Western Plus Time Hotel - Sinulle jolle luksus-aamiainen ja rento tunnelma on tärkeää

Viime viikonloppuna vietimme synttäreitä Tukholmassa. Tarkoitus oli ottaa 'Päivä Tukholmassa-risteily' mutta lopulta suunnitelmat m...