Kuohkeat ruis-vehnä-sämpylät - vaikkapa Burgereihin

huhtik. 6, 2017 0 comments

Tänään olen viettänyt ansaittua vapaapäivää, jonka aloitin kupposella tumman täyteläistä Löfbergs-kahvia ja tutustumalla uuteen Glorian ruoka&viini-lehteen. 
Olen tilannut aiemmin vain sisustuslehtiä, ja vaikka kokeilin niitä kaikkia puolesta vuodesta vuoteen, tuntuivat ne kaikki joko toistavan itseään, tai olivat muuten vaan täynnä älyttömiä ideoita joita en pääsisi koskaan toteuttamaan😀. 

Päätin siis perua viimeisimmän tilauksen ja vaihtaa lehteen joka ruokkii lähes kaikkia intohimojani, eli ruuanlaittoa, ruuan syömistä ja hyvää viiniä.

Ja ai että, kun olin tyytyväinen valintaani! Vesi herahti kielelle jo ensi aukeamalta, vaikka se olikin vain mainos, mutta reseptit ja jutut vain paranivat sivulta sivulle ja uppouduin sohvan nurkkaan lopulta pariksi tunniksi haaveilemaan kaikenlaisista ihanista pöperöistä. 




Lopulta havahduin katsomaan sekaista kotiani, ja energiahirmu hyppäsi jostain syövereistäni ja lennätti minut imurin ääreen. Puunasin apinan raivolla keittiön, kylppärin sekä parvekkeen. Jynssäsin jopa parvekkeen lattian juuriharjalla ja mäntysuovalla ja heitin hiiteen vanhan tunkkaisen mattomme sieltä. Nyt saa tulla kesä ja kärpäset, miinus the kärpäset.

Lopulta energiahirmu katosi yhtä nopeasti kuin oli tullutkin ja loput kodin siivouksesta päätin jättää lauantaille ja hyppäsin taas takaisin sotkemaan keittiötä. 


Päätin tehdä burgereita päivälliseksi, ja niitä varten tarvitsin tietenkin sämpylöitä. Eilen ruokakaupassa olin valitsemassa gluteenitonta jauhoa, mutta mies päättikin että jos nyt ei sittenkään (nähtyään kai hintaeron), joten päädyin ostamaan ruisjauhoja. Kokeillaan toimisiko 'vähempiparempi-tekniikka' tuossa vehnän syönnissä. 





Eli näihinkin sämpylöihin vehnäjauhoa kuitenkin tuli, en löytänyt reseptiä jossa käytettäisiin ihan pelkkiä ruisjauhoja. Ärsytti kun ruissämpyläksi kutsuttiin mm. sämpylää jossa oli vain 2dl ruista, ja loput vehnää. Täten kutsun omiani ruis-vehnä-sämpylöiksi, jolloin kenenkään vehnäallergikon ei tarvitse turhaan avata reseptiäni ja pettyä. Alkuperäinen resepti TÄÄLTÄ .

Saa muuten heittää reseptillä jos on hyväksi koettu vehnätön ruissämpyläresepti naftaliinissa.





KUOHKEAT RUIS-VEHNÄ-SÄMPYLÄT
  • 5dl vettä
  • 50g tuorehiivaa
  • 1/5dl öljyä
  • 2tl suolaa
  • 2rkl siirappia
  • 6dl ruisjauhoja
  • 6dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja siirappi ja sekoita. Lisää sitten ruisjauhot vähän kerrallaan. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Itsellä tais lopulta riittää viitisen desiä vehnäjauhoja. Alusta taikinaksi ja laita nousemaan liinan alle lämpimään paikkaan. 


Taikina saa nousta useamman tunnin, mielellään ainakin kaksi tuntia. Mitä kauemman jaksat antaa nousta, sitä kuohkeammat sämpylät saat lopputuloksena, joten lopussa kiitos seisoo...


Leivo sitten kohonnut taikina sämpylöiksi ja anna nousta vielä liinan alla ainakin puoli tuntia. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.




Burgerpihvit tein sika-nauta-jauhelihasta. Sekoitin yhteen yhden kananmunan ja desin korppujauhoja sekä 1/2dl maitoa. Lisäsin vegetaa ja valkopippuria seokseen. Annoin turvota. Silläaikaa sekoitin jauhelihaan persiljaa. Lisäsin sitten korppujauho-munasekoituksen ja vaivasin taikinaksi. Taputtelin pihvit litteäksi, käärin kelmuun ja panin pakkaseen 10 minuutiksi samaan tyyliin kuin Saiturin pihvit paitsi en lähellekään yhtä litteäksi. 
Burgersoossiksi noudatin Aiolin reseptiäni johon lisäsin puolikkaan raastetun jalapenon ja persiljaa, ja tulipa muuten herkkua! Tulos oli kevyt ja raikas, ja mieleeni juolahti mielikuva ihanasta grillatusta kalasta, johon tämä sopisi hyvin myös. Ehkä kalan kanssa lisäisin hiukan enemmän sitruunaa :)

Hyvää tuli! Sämpylöissä olisi kuulemma saanut olla vähän enempi suolaa, sanoi kriitikkopuoliskoni ;)



Mukavaa loppuviikkoa!




Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca