Raikas Kreikkalainen Tzatziki sopii kattaukseen kuin kattaukseen

kesäk. 27, 2017 0 comments
PSSST! Yksi suosituimmista resepteistä blogissa!


Tzatziki on Jumalten ruokaa! 

Okei, tiedän, olen sanonut samaa myös Pastasta, mutta Jumalat tietävät mikä on herkkua 😀.


Tämä jogurttipohjainen kastike, jota salaatiksikin kutsutaan, on ihan sairaan herkullinen lisä Grillivartaille tai ihanalle grillatulle porsaan niskalle, mutta maistuu myös ihan vain tuoreen itsetehdyn Pita leivän kanssa. 

Sen tekemisessä ei kauan nokka tuhise eikä raaka-aineetkaan juuri lompakkoa kevennä, joten kokeileppas vaikka heti tänään 😉.
Suosittelen käyttämään Salakis kreikkalaista jogurttia  koska se on juuri oikeanlaista, hieman hapanta, kermaista ja paksua, mutta myös turkkilainen versio käy, joskin se on aavistuksen vähemmän hapanta eikä ihan yhtä kiinteää. Meillä oli tällä kertaa tuo turkkilainen versio, koska lähikaupassa ei ollut kreikkalaista (Tzatzikihimo kun iskee yhdeksän jälkeen illalla, täytyy tyytyä lähikaupan tarjontaan).


Useimmat Välimeren ravintoloissa tarjotut Tzatzikit sisältävät myös minttua tai tilliä mutta aidossa kreikkalaisessa versiossa harvemmin käytetään yrttejä. Kyproksen versiossa 'Talatouri' taas minttua käytetään yleisesti. 
En ole minttufani, joten pysyn siis siltä osin kreikkalaisessa versiossa. Tillikin on vain koristeena, koska en siitäkään välitä. 

  • 250g Paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
  • 1/2 kurkku
  • 1-2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 1rkl oliiviöljyä
  • hyppysellinen suolaa 
  • rouhaisu mustapippuria myllystä
  • 1 rkl punaviinietikkaa TAI puolikkaan sitruunan mehu

Kuori kurkku ja poista keskustan siemenet. Vaihtoehtoisesti voit metsästää siemenetöntä kurkkua mutta normaali kurkku on ihan jees.

Raasta kurkku raastimen isommalla raastinosalla ja laita kulhoon. Mausta kurkku suolalla ja pippurilla ja jätä sivuun n. 10 minuutiksi.

Puristele sitten kurkusta ylimääräiset nesteet pois. Ihan käsinkin käy mutta jos sinulla on putipuhdas keittiöpyyhe, niin sillä saa vielä paremmin nesteet pois. Meillä ei voida tehdä niin koska lapinkoira. Karvoja on vaan ihan joka paikassa, myös keittiöpyyhkeissä, ja alushousuissa, ja meikkipussissa ja ihan kaikkialla.

Laita valutetut kurkut ja kaikki muut ainekset kulhoon ja sekoita ihanaksi kermaiseksi soossiksi. 
Tzatziki on heti valmista syötäväksi mutta itse tykkään heittää sen jääkaappiin maustumaan ainakin tunniksi, jolloin ihana valkosipulin maku pääsee kunnolla oikeuksiinsa. 

Itse lisäsin tällä kertaa Tzatzikiin myös silputtuja kevätsipulin varsia, koska lisään niitä vähän joka paikkaan kesäisin. 

Teemaan sopien päätin lisätä kuvan hermolomalta Ateenasta vuodelta 2000. 



Tällä reissulla yksin seikkaillessani löysin jostain laitakadulta ihanan tavernan, josta löytyi ruokalista ainoastaan Kreikan kielellä. Entten tentten tekniikalla onnistuin tilaamaan itselleni muutaman litran kulhon Tzatzikia keran 4 patongin. Nolottiko? No nolotti 😛. Tästä se rakkaus Tzatzikiin silti alkoi...

P.S. Jos tykkäät blogistani tai jakamistani resepteistä, käyppäs tykkäämässä myös fb-sivuistani TÄÄLLÄ . Blogi-reseptien lisäksi postailen siellä myös muita oivalluksia ja vinkkejä. Instagramissa seikkailen nimellä @kotigourmeeta, sekä postailen niin ruuasta, luonnosta kuin maailman parhaasta ystävästäni, Sepostakin. Käyhän kurkkaamassa! 

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca