Talkoohengessä -perinteinen kukkakaaligratiini-

elok. 26, 2017 0 comments


Nyt vietetään kukkakaalitalkoita! 

Hesarin jutun innoittamana koko Suomi on viettänyt kukkakaalitalkoita ja häshtägännyt mitä herkullisimpia reseptejä. Meillä pysytään perinteisessä kukkakaaligratiinissa joka tarjoillaan uunissa paistetun broilerin lisukkeena. Tosin lisäsin perusgratiiniin pari kokonaista valkosipulia kuorineen. Ne poistetaan kun ateria on valmis.
Kukkakaaligratiini on heleppua ku heinänteko, ja juuri nyt, halapaa ku saippua. Tai, no, oikeastaan halavempaa. 98 sentin kilohinnalla ei voi kun hurrata! Eikä muutkaan ainekset verota kukkaroa nimeksikään.




KUKKAKAALIGRATIINI
  • 1 keskikokoinen kukkakaali
  • n.50g voita
  • vehnäjauhoja... ömmm... desi? Kaatelin vain silleen sopivasti :D
  • n.1/2l maitoa
  • kukkakaalin keitinvettä kastikkeeseen! älä heitä pois!!
  • ripaus jauhettua muskottipähkinää
  • suolaa ja pippuria
  • juustoraastetta ronskisti
  • kevätsipulin varsi paloiteltuna
Irroita kukkakaalin kukinnot ja huuhtele nopeasti lävikössä.
Laita ison kattilan pohjalle sopivasti suolaa, heitä kukinnot päälle ja laske kylmää vettä niin että kukkakaalit peittyy ja niillä on runsaasti tilaa porista kattilassa. Laita liedelle ja keitä kunnes haarukka juuri ja juuri ne lävistää silleen heleposti. 

-toiset sanoo että pitäisi keittää lähes kypsäksi
 mutta itse tykkään että on vähän purutuntumaa, 
vähän niinkuin 'al dente' pastan kanssa, 
ne kun jatkaa kypsymistään myös siellä uunissa-

Kaada ne sitten lävikköön mutta ota talteen ainakin nelisen desiä keitinvettä. 



Sulata voi toisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita kunnes voi imeytyy jauhoihin ja siitä tulee sellaista tahnamaista. 
Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi aina välillä. Lisää suolaa, pippuria ja muskottipähkinä. (Jätin pippurin pois koska mies allerginen). Lisää sitten juustoraaste pienissä erissä ja taas sekoita tasaiseksi aina välillä. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää kukkakaalen keitinvettä, jos taas liian ohuelta, lisää juustoa. Keittele 5-10 minuuttia kunnes kastike on mieleisesi. 



Voitele uunivuoka. Itse lorautin vähän oliiviöljyä, en sen kummemmin. Asettele kukinnot kauniisti vuokaan. Kaada kastike päälle niin että kaikki kukinnot peittyy. 
Viskele sekaan muutama valkosipulinkynsi kuorineen. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja laita uuniin 225 asteeseen parisen kymmentä minuuttia. Jos tuntuu että pinta ei ruskistu, lisää lämpöä 250 asteeseen vaikkapa 5 viimeiseksi minuutiksi. 



Ripottele valmiin gratiinin pinnalle kuutioituja kevätsipulin varsia, ruohosipulia tai jotain muuta raikasta vihreää. Poista valkosipulin kynnet annoksista, ne voi alkaa närästää syötynä. Maku niistä on jo otettu talteen ateriaan :)

Nauti!

Kommentit

Related Posts

{{posts[0].title}}

{{posts[0].date}} {{posts[0].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[1].title}}

{{posts[1].date}} {{posts[1].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[2].title}}

{{posts[2].date}} {{posts[2].commentsNum}} {{messages_comments}}

{{posts[3].title}}

{{posts[3].date}} {{posts[3].commentsNum}} {{messages_comments}}

Social Media Buttons

Yhteydenottolomake

Mitä odottaa e-kirjalta

Kotigourmeeta VHH-reseptit e-kirja - kooste.

Jos seuraat minua sosiaalisessa mediassa, saatoit jo tietää e-kirjaprojektistan…

MEDIAKORTTI

Kotigourmeeta Media Kit by Hanna Visca