Kodin hengettärellä pukkaa nyt reseptiä jos minkäsorttista, mutta aloitetaan puolukasta, tuosta metsiemme punaisen kirpeästä kuningattaresta.
Olen tässä parisen viikkoa tuijotellut tarkasti puolukoiden kypsymistä, ettei käy kuten mustikoiden kanssa joita en saanut tälle syksyä kuin muutaman litran pakkaseen. No, nyt ne on kypsiä, ja eilen kovan HIIT-treenin aiheuttamia lihaskipuja uhmaten, lähdin metsään kyykkimään. Kotiin viemisinä tällä erää vajaa pari litraa, mutta seuraavana vapaapäivänä jatketaan.
Vapaapäivän kunniaksi postiluukusta kolahti myös kuukauden kohokohta; Glorian ruoka&viini-lehti jonka ahmin heti vesi kielellä.
Tästä kuukaudesta taitaa tulla kokeilujen kuukausi, vaikka kukkaron nyörit ovat taas tiukalla lomatuhlailujen johdosta ja kaikki vehnähöttö on pannassa (paitsi kerran viikossa on pakko saada pastaa, edes vähän). Onneksi kauden superkasvikset ovat varsin halvoissa hinnoissa, siis ne, joita metsästä ei saa ilmaiseksi.
Ensimmäiseksi Gloria-kokeiluksi sai tulla puolukkavoi ja jaankin suoraan lehden reseptin, kun en siitä juurikaan poikennut.
PUOLUKKAVOI
- 50g voita
- n.1dl puolukoita
- 2tl timjamia (tai rosmariinia)
- rouhaisu mustapippuria
Murskaa puolukat ja lisää hienonnettu timjami. Sekoita voihin ja lisää pippuri.
Lusikoi voi leivinpaperille ja muotoile tangoksi paperin sisällä. Nosta maustevoi jääkaappiin maustumaan ainakin tunniksi.
Testasin puolukkavoita kaalilaatikon päällä kun nyt ei riistaa ollut, ja oikein kiva makuelämys. Voi olla että täytyy lähtä poronkäristyslihan ostoon 😋.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Siirrytään suoraan puolukkasurvokseen, jonka väänsin myös eilen tehdessäni kaalilaatikkoa.
Puolukkasurvos ei ole rakettitiedettä, tarvitset siihen kahta raaka-ainetta. Se on kirpeän hapan ja makea yhtäaikaa ja täten oiva lisä maksa- tai kaalilaatikon kera eikä riistakäristyskään ole mitään ilman tätä. Kokeile myös lisätä ruokalusikallinen turkkilaiseen jogurttiin. Nami mikä piristävä aamupala!
PUOLUKKASURVOS
- 2dl puolukoita puhdistettuna (jos käytät pakastettuja, anna niiden sulaa puoliksi)
- 1-2rkl sokeria
Kaada puolukat kulhoon, lisää sokeri ja murskaa niin että muutama jää kokonaiseksi.
Puolukkasurvos ei säily jääkaapissa pitkään toisin kuin hillo, joten tee sitä vain tarpeeseen. Sokeri saa sen nimittäin käymään.
PUOLUKKAHILLO
- 1,2l puolukoita puhdistettuna (pakastepuolukat puoliksi sulaineina)
- 1/2 kg hillosokeria (esim. Dansukker)
- 1dl vettä
Kaada puhdistetut puolukat ja vesi kattilaan. Laita liesi keskilämmölle. Lisää sokeri kun marja-vesiseos alkaa höyryämään. Keitä n. 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Hillo saa kuplia hieman mutta ei liikaa. Poista pinnalle kertyvä vaahto.
Anna jäähtyä puolisen tuntia ja kaada steriloituihin lasipurkkeihin.
Ohje lasipurkkien steriloimiseen TÄÄLLÄ .
Kuvassa myös hapankaalia, johon rustailen ohjetta vähän paremmalla ajalla. Nyt on pakko valmistautua töihin.
Ihanaa ja marjaista syksyä kaikille!
xx
Kommentit
Lähetä kommentti