Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Tomaattinen linssikeitto, syyslounas parhaimmillaan

| on
19.10.17


Linssikeitto, taas eräs lapsuuden inhokeista löysi tiensä tähän keittiöön, koska... no, halusin taas kokeilla olisiko se vielä kamalaa. Myös lihan vähentäminen ruokavaliosta kiinnostaisi kovasti, joten kaikki kiva millä lihaa voi korvata (paitsi soijarouhe, tofu ja mifu) kiinnostaa.

Päätin aloittaa uuden tutustumisen linsseihin siitä perinteisestä, keitosta, mutta linssitacotkin kuullostavat herkulta ja menevät varmasti pian kokeiluun...



Keittoa varten googlasin kovasti, ja luin useita reseptejä, mm. täältä , joka taas oli saanut inspiraationsa TÄÄLTÄ, ja poimin ideoita maustamiseen ja keittoaikoihin mutta määrissä menin ihan mututuntuman mukaan, ja täytyy sanoa että olen varsin ylpeä ensikokeilustani. Veikkaan että muutaman kerran jälkeen, reseptini tulee päivittymään ja paranemaan entisestään. 

Ensikokeiluni linssien kera sai olla varsin pieni satsi, ettei mene kamalasti hukkaan jos se ei onnistuisikaan. Pelko oli turha ja nyt melkein harmittaa etten tehnyt suurempaa satsia. 

Mutta sitten reseptiin! Jätä voi pois, korvaa jogurtti vegaanisella versiolla ja valitse vegan-friendly viini jos haluat keitosta vegaanisen. Lista vegaanisista viineistä mm. täällä: http://www.vegaanituotteet.net/juomat/alkoholijuomat/





TOMAATTINEN LINSSIKEITTO

  • 2dl vihreitä linssejä huuhdeltuna
  • 1 sipuli kuutioituna
  • 1/2 punainen paprika kuutioituna
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
  • 1tlk Mutti-murskaa
  • 3rkl kookoskermaa
  • n. 2dl turkkilaista jogurttia (smetana myös oikein hyvä mutta rasvaisempi)
  • n.1,5l vettä
  • 1tl panang currytahnaa
  • 1tl savupaprikajauhetta
  • 1/2tl inkiväärijauhetta (tai raastettua inkivääriä)
  • 1tl kurkumaa
  • hyppysellinen cajunmaustetta
  • 1rkl vegeta aromisuolavalmistetta
  • loraus punaviiniä
  • loraus soijaa (käytin sushisoijaa)
  • 1tl sokeria
  • loraus srirachaa
  • loraus oliiviöljyä
  • (voita paistamiseen)

Kuullota valkosipuli, sipuli ja paprika kattilassa. Lisää mausteet ja panang-tahna ja sekoita. Lorauta sekaan punaviini ja keitä hetki kokoon. Lisää sitten loraus soijaa, ja tölkki Mutti-murskaa. Kaada murskatölkkiin tilkka vettä ja huljuta kaikki murska talteen ja kaada keittoon. Lisää nyt myös vesi.  Anna kiehahtaa hetki, ja lisää sitten huuhdellut linssit ja sokeri. 

Keitto saa nyt kiehua hiljaa n. 45 minuuttia tai kunnes linssit tuntuvat kypsiltä. 

Lisää kookoskermaan puolisen desiä vettä ja sekoita tasaiseksi.

-Ei ole pakko, muussa tapauksessa voit laittaa vähän enemmän kookoskermaa. Itse en ole kookosfani suurissa määrissä mutta pieni kookoksen vivahde on ok-

Kaada kookoskerma keittoon ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Minusta tässä saa olla vähän potkua. Laitoin srirachaa, mutta myös esim. kuivattu birds eye chili yhtäaikaa tomaattimurskan kanssa laitettuna toimii varmasti. Jos, keitto on liian ohutta makuusi, kun linssit ovat kypsyneet, voit suurustaa sitä tilkkaan vettä lisätyllä maissitärkkelyksellä.


Voit soseuttaa keiton sauvasekoittimella halutessasi, itse hurautin hieman sieltä täältä mutta jätin myös vähän sattumia. 

Lisää jogurtti vasta valmiiseen keittoon joka on ollut poissa liedeltä viitisen minuuttia. Tällöin jogurtti ei juoksetu rakeiseksi. Voit lisätä jogurtin myös vasta annosteltuihin keittoannoksiin. Lisää tällöin lusikallinen per annos. 

Tarjoile rapean tuoleen leivän kanssa. 

Olipas hyvää, vaikka itse sanonkin. Kyllä nuo linssit jäävät kaappieni perustarpeiksi tulevaisuudessakin. Tuskin maltan odottaa taukoa tänään töissä että pääsen nauttimaan toisen lautasellisen tätä herkkua!


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti