perjantai 10. marraskuuta 2017

Kaikkien murekkeiden kuningas

Syksyn pimeys, tihkusade ja jäätävä viima saa ainakin minut kaipaamaan tuhtia lohturuokaa. 



Kun törmäsin MSN-sivustolla Olivias Cuisine-blogin kuvaan tuosta ihanasta murekkeesta josta tihkui valuvaa juustoa ja jonka pintaa koristi rapea pekoni, nappasin kuvan kiireesti reseptistä ja lähdin juoksujalkaa Prismaan. 

Käytin kuitenkin huomattavasti vähemmän juustoa kuin alkuperäisreseptissä sillä yli puoli litraa juustoraastetta kuullosti vähän liian tuhdilta makuuni. En myöskään käyttänyt täysmaitoa vaan ihan kevytmaitoa koska loput olisi mennyt hukkaan jos ihan tätä varten olisin alkanut täysmaitoa ostamaan.

Kaveriksi tein bataatti-perunamuusia ja voi härregud kun oli herkkua!


-toim.huom: jos vain raaskit, osta kunnon 'extra mature cheddar juustoa', 
sellaista tummaa keltaista, saa yleensä tiskiltä. 
Oltermanni cheddar ei kyllä ihan tehnyt tehtäväänsä toivomallani tavalla
vaikka yllättävän hyvää se on...-


CHEDDARILLA TÄYTETTY JA
 PEKONILLA VUORATTU 
JAUHELIHAMUREKE
  • 1200g sika-nauta-jauhelihaa
  • 1 sämpylä pilkottuna (käytin gluteenitonta semper sämpylää)
  • 1,2dl kevytmaitoa (laktoositon)
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 1 porkkana raastettuna
  • 2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 2rkl oliiviöljyä
  • 1dl raastettua parmesaania
  • 1dl  + 1,5dl raastettua cheddar-juustoa
  • 1dl hienonnettua persiljaa
  • 1rkl worcestershire-kastiketta
  • 1rkl dijon sinappia (jouduin tyytymään perussinappiin kun unohdin ostaa 😞 )
  • 2 kananmunaa
  • 1tl savupaprikajauhetta
  • 2 kuivattua birds eye chiliä murskattuna
  • suolaa (ja pippuria) - meillä ei voida käyttää pippuria
  • 1pkt ohuita pekonisiivuja
GLASEERAUKSEEN
  • 4rkl ketsuppia
  • 2rkl fariinisokeria
  • 2tl valkoviinietikkaa
Sekoita ainekset ja laita sivuun odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Murustele sämpylä kulhoon ja kaada sekaan maito. Painele haarukalla niin että maito imeytyy leipään. Kuullota sipulit ja porkkanaraaste keskilämmöllä oliiviöljyssä ja nosta sivuun jäähtymään. Raasta juustot ja hienonna persilja.




Kun sipuliporkkanaseos on jäähtynyt, lisää se leipä-maitoseokseen. Lisää myös desi cheddar-raastetta, parmesaaniraaste, persilja, worcestershire-kastike, sinappi, chili ja (savu-)paprikajauhe. Sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi.






Lisää sitten jauheliha ja mausta suolalla (ja pippurilla). Ole suolan kanssa varovainen sillä sekä juustoissa että pekonissa on runsaasti suolaa! Vaivaa ainekset käsin. Älä silti vaiva liikaa, muuten murekkeesta tulee liian tiivis ja täten kuiva.

Taputtele vuokaan 2/3 taikinasta kostutetuin käsin. Paina sitten murekkeen keskusta pitkittäin sisään ja lisää vakoon loput juustosta. 

-Alkuperäisessä ohjeessa sisään laitettiin 3dl juustoa, 
minä laitoin puolet siitä koska cheddar on tosi voimakkaan makuista. 
Jos haluat tooosi valuvan köntin, laita se kolme, 
mutta meille riitti loistavasti tuo puolitoista-

Lisää sitten päälle loput mureketaikinasta ja taputtele tasaiseksi. Pidä huoli että siihen ei jää reikiä, muuten juusto karkaa sieltä ulos.

Glaseeraa sitten murekkeen pinta tekemälläsi glaseerauskastikkeella.
Viimeistele tasaisesti asetetuilla pekoniviipaleilla.

Paista uunissa noin 1,5h tai kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Itse käytin paistomittaria.


Anna murekkeen levätä n. 10 minuuttia ennenkuin siivutat sitä. 

Tarjoile vaikkapa bataattiperunamuusin kera. Lisukkeena meillä oli punajuuriviipaleita ja hapankaalia, tosin ne jäi pois lautaselta 😁 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti