Reseptejä ¤ Matkustelua ¤ Tuotetestausta ¤ Ravintolatärppejä ¤ Autoimmuuniruokavalio pääasiallisena 2018 alkaen ¤

Kaikkien murekkeiden kuningas - The King of all meatloaves

| on
10.11.17
Syksyn pimeys, tihkusade ja jäätävä viima saa ainakin minut kaipaamaan tuhtia lohturuokaa. 




Kun törmäsin MSN-sivustolla Olivias Cuisine-blogin kuvaan tuosta ihanasta murekkeesta josta tihkui valuvaa juustoa ja jonka pintaa koristi rapea pekoni, nappasin kuvan kiireesti reseptistä ja lähdin juoksujalkaa Prismaan. 

Käytin kuitenkin huomattavasti vähemmän juustoa kuin alkuperäisreseptissä sillä yli puoli litraa juustoraastetta kuullosti vähän liian tuhdilta makuuni. En myöskään käyttänyt täysmaitoa vaan ihan kevytmaitoa koska loput olisi mennyt hukkaan jos ihan tätä varten olisin alkanut täysmaitoa ostamaan.

Kaveriksi tein bataatti-perunamuusia ja voi härregud kun oli herkkua!


-toim.huom: jos vain raaskit, osta kunnon 'extra mature cheddar juustoa', 
sellaista tummaa keltaista, saa yleensä tiskiltä. 
Oltermanni cheddar ei kyllä ihan tehnyt tehtäväänsä toivomallani tavalla
vaikka yllättävän hyvää se on...-


CHEDDARILLA TÄYTETTY JA
 PEKONILLA VUORATTU 
JAUHELIHAMUREKE
  • 1200g sika-nauta-jauhelihaa
  • 1 sämpylä pilkottuna (käytin gluteenitonta semper sämpylää)
  • 1,2dl kevytmaitoa (laktoositon)
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 1 porkkana raastettuna
  • 2 valkosipulin kynttä raastettuna
  • 2rkl oliiviöljyä
  • 1dl raastettua parmesaania
  • 1dl  + 1,5dl raastettua cheddar-juustoa
  • 1dl hienonnettua persiljaa
  • 1rkl worcestershire-kastiketta
  • 1rkl dijon sinappia (jouduin tyytymään perussinappiin kun unohdin ostaa 😞 )
  • 2 kananmunaa
  • 1tl savupaprikajauhetta
  • 2 kuivattua birds eye chiliä murskattuna
  • suolaa (ja pippuria) - meillä ei voida käyttää pippuria
  • 1pkt ohuita pekonisiivuja
GLASEERAUKSEEN
  • 4rkl ketsuppia
  • 2rkl fariinisokeria
  • 2tl valkoviinietikkaa
Sekoita ainekset ja laita sivuun odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Murustele sämpylä kulhoon ja kaada sekaan maito. Painele haarukalla niin että maito imeytyy leipään. Kuullota sipulit ja porkkanaraaste keskilämmöllä oliiviöljyssä ja nosta sivuun jäähtymään. Raasta juustot ja hienonna persilja.





Kun sipuliporkkanaseos on jäähtynyt, lisää se leipä-maitoseokseen. Lisää myös desi cheddar-raastetta, parmesaaniraaste, persilja, kananmunat, worcestershire-kastike, sinappi, chili ja (savu-)paprikajauhe. Sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi.

Lisää sitten jauheliha ja mausta suolalla (ja pippurilla). Ole suolan kanssa varovainen sillä sekä juustoissa että pekonissa on runsaasti suolaa! Vaivaa ainekset käsin. Älä silti vaiva liikaa, muuten murekkeesta tulee liian tiivis ja täten kuiva.

Taputtele vuokaan 2/3 taikinasta kostutetuin käsin. Paina sitten murekkeen keskusta pitkittäin sisään ja lisää vakoon loput juustosta. 

-Alkuperäisessä ohjeessa sisään laitettiin 3dl juustoa, 
minä laitoin puolet siitä koska cheddar on tosi voimakkaan makuista. 
Jos haluat tooosi valuvan köntin, laita se kolme, 
mutta meille riitti loistavasti tuo puolitoista-

Lisää sitten päälle loput mureketaikinasta ja taputtele tasaiseksi. Pidä huoli että siihen ei jää reikiä, muuten juusto karkaa sieltä ulos.

Glaseeraa sitten murekkeen pinta tekemälläsi glaseerauskastikkeella.
Viimeistele tasaisesti asetetuilla pekoniviipaleilla.

Paista uunissa noin 1,5h tai kunnes sisälämpötila on 70 astetta. Itse käytin paistomittaria.



Anna murekkeen levätä n. 10 minuuttia ennenkuin siivutat sitä. 

Tarjoile vaikkapa bataattiperunamuusin kera. Lisukkeena meillä oli punajuuriviipaleita ja hapankaalia, tosin ne jäi pois lautaselta 😁 

In English:

This cheddar stuffed meatloaf with tangy tomato glazing is HEAVEN. It's succulent, rich and hearty

THE KING OF ALL MEATLOAVES
  • 1200g ground beef/pork mixture
  • few slices of stale bread (I used gluten free)
  • 1,2dl milk
  • 1 onion chopped
  • 1 carrot grated small shreds
  • 2 garlic cloves crushed
  • 2tbsp olive oil
  • 1dl grated parmesan
  • 1dl + 1,5dl grated cheddar cheese
  • 1dl fresh parsley chopped
  • 1tbsp worcestershire sauce
  • 1tbsp dijon mustard
  • 2 eggs
  • 1tsp smoked paprika
  • 2 dried birds eye chilies, crushed
  • salt and pepper
  • 150g sliced bacon
FOR GLAZING
  • 4tbsp ketchup
  • 2tbsp brown sugar
  • 2tsp white wine vinegar
Mix all the ingredients and leave them on the side. 

Heat the oven up to 175 degrees celsius (347F). Rip the sliced breads and put them in a bowl. Pour the milk on top and let the bread soak until it has absorbed most of the milk. 

Saute the onions and grated carrots in mid heat in a drop of olive oil. Don't brown them. Let them cool down.

When cooled, combine them with the bread-milk mixture. Then add 1dl of cheddar and the parmesan to the mixture, as well as the eggs, parsley, worcestershire-sauce, mustard, chili and smoked paprika. Mix with a fork to an even smooth paste.

Add the minced meat, salt and pepper. Don't forget that the cheeses and the bacon are rather salty so you don't need much extra salt. Knead until combined but not for too long, or it will get dry and hard.


Put 2/3 or the meat in a loaf pan. Press a deep gap long ways in the meat. Put the rest of your grated cheddar in that gap, and then put the rest of the meat on top and seal it well so the cheese doesn't burst out while cooking. 

Glaze the top with the sauce you made earlier and then cover the loaf with the bacon slices as in the first picture above.

Bake in the oven for an hour and a half. 

Enjoy with some steamed veg or mash!
Absolutely to die for!!!







Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti